• Haberler
  • Siyaset
  • Bakan Göktaş duyurdu: Aile Rehberi Sistemi projesi geliyor 

Bakan Göktaş duyurdu: Aile Rehberi Sistemi projesi geliyor 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 'Aile Rehberi Sistemi'ni hayata geçireceklerini açıkladı. Bakan Göktaş, bu sistemin, aile hekimi modeline benzer bir şekilde çalışarak aile içi ihmal, istismar ve çatışmaları önlemeyi hedeflediğini belirtti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Aile Rehberi Sistemi"ni hayata geçireceklerini açıkladı. Bakan Göktaş, bu sistemin, aile hekimi modeline benzer bir şekilde çalışarak aile içi ihmal, istismar ve çatışmaları önlemeyi hedeflediğini belirtti.

Bakan Göktaş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın aileleri güçlendirme çalışmalarına devam ettiğini vurguladı. Özellikle "sosyal risk haritası" projesinin önemli bir aşama olduğunu belirten Göktaş, bu haritaların kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve bağımlılık gibi sosyal sorunları bütüncül bir şekilde analiz etmeye imkan tanıyacağını kaydederek, "Bakanlık olarak, sosyal risk haritası çalışmamızı başlattık. Sosyal risk haritaları kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, bağımlılık gibi sosyal olguların bütüncül olarak görülmesine imkan sağlayacak. Sosyal risk haritası ile mahalle mahalle, ilçe ilçe, hane hane, kaç engelli, kaç yaşlı, kaç suça sürüklenmiş çocuk, kaç şiddet mağduru veya şiddet riski altında olan kadın var, bunların hepsi haritalanabilecek. Elde edilen bulgularla her bir şehre, ilçeye, mahalleye hatta aileye özgü koruyucu ve önleyici faaliyetler belirlemek mümkün olacak" dedi.

“BU KONUDAKİ TÜM BİLGİLERE ULAŞACAĞIZ”

Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık ve Gençlik ve Spor Bakanlıkları gibi ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde çalıştıklarını vurgulayan Göktaş, bu çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte vakalara henüz gerçekleşmeden müdahale edebilme kapasitesinin artacağını dile getirerek, "Koordinasyon halinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmamız tamamlandığında, henüz gerçekleşmeden vakalara müdahale edebilme kapasitemiz gelişecek. Sosyal risk haritalarını 81 il, 922 ilçe için oluşturduktan sonra tek bir ekranda bu konudaki tüm bilgilere ulaşacağız" diye konuştu.

"AİLE İÇİ ÇATIŞMALARI ENGELLEMEYİ AMAÇLIYORUZ"

Bakan Göktaş, ayrıca Aile Rehberi Sistemi’nin pilot uygulamalarının başlatıldığını belirterek, sosyal risk haritalarının 81 il ve 922 ilçede oluşturulacağını, bu haritalara tek bir ekran üzerinden ulaşılacağını aktardı. Bakan Göktaş, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kaydetti:
"Nasıl Sağlık Bakanlığımızın her bir aileye hizmet sunan aile hekimi mevcutsa bu modelin bir benzerini sosyal hizmetler alanında devreye almak istiyoruz. Her ailenin bir 'aile rehberi'nin olacağı bu modelde, vatandaşlarımıza sosyal hizmet ihtiyaçlarını gidermek için daha net ve ulaşılabilir bir adres sunulmuş olacak. Bu dönüşümle hedefimiz, sosyal bozulmanın vatandaşlarımızın hayatındaki olabilecek olumsuz etkilerini daha vakaya dönüşmeden engellemek. Bu sistemle aile içi ihmal, istismar ve aile içi çatışmaları gerçekleşmeden engellemeyi amaçlıyoruz. İlk aşamada talep odaklı olarak kurgulanacak sistemde, her bireyin özel ihtiyaçları belirlenecek. Belirlenen özel ihtiyaçlar ile ilgili olarak Bakanlıklarımızla koordinasyon ve iş birliği artırılacak. Böylelikle, bir ailenin yaşam döngüsünde karşılaştığı ihtiyaçlar belirlediğimiz aile rehberi tarafından takip edilecek. Bu sistematik yaklaşım, sunduğumuz hizmetlerin kalitesinin artırılmasına önemli ölçüde katkı sunacak. İnşallah bu sistem, sosyal hizmet uygulamalarımızda önemli bir ihtiyacı karşılayacak ve 'güçlü aile, güçlü toplum' hedefimize ciddi katkı sağlayacak."
 

Bakmadan Geçme