• Haberler
  • Ekonomi
  • Bakan Şimşek: Cari açığın milli gelire oranı düştü

Bakan Şimşek: Cari açığın milli gelire oranı düştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari açığın milli gelire oranının yüzde 1'in altına düştüğünü duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari açığın milli gelire oranının yüzde 1'in altına düştüğünü duyurdu. Ağustos ayında son 5 yılın en yüksek cari fazlasının kaydedildiğini belirten Şimşek, bu gelişmenin cari açığı olumlu yönde etkilediğini vurguladı.

Ağustos ayında 4,3 milyar dolar ile 5 yılın aylık en yüksek cari fazlasının verildiğini vurgulayan Bakan Şimşek, yıllık cari açığın ise 11,3 milyar dolar seviyesine gerilediğini ifade etti. Bu durumun, 2023 yılı Mayıs ayına göre yıllık cari açıktaki 44,4 milyar dolarlık bir düşüş anlamına geldiğini vurguladı.

“MAKRO FİNANSAL İSTİKRARIMIZI GÜÇLENDİRİYOR”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal Medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kaydetti:

"Cari açığın milli gelire oranı yüzde 1’in altına geriledi. Ağustosta 4,3 milyar dolar ile 5 yılın aylık en yüksek cari fazlası verilirken, yıllık cari açık 11,3 milyar dolar oldu. Böylece 2023 yılı Mayıs ayına göre yıllık cari açıktaki düşüş 44,4 milyar dolara ulaştı. Yılın ilk sekiz ayında portföy girişleri 24,9 milyar dolar iken, banka ve reel sektörün dış borç çevirme oranları sırasıyla yüzde 167 ve yüzde 132 seviyesinde gerçekleşti. Cari açıktaki düşüş ve dış finansmandaki kuvvetli görünüm makro finansal istikrarımızı güçlendiriyor, ekonomimizin dayanıklılığını artırıyor." 
 

Bakmadan Geçme