Bakan Şimşek’ten kira artışında yüzde 25 sınırı açıklaması
Öncelikle Merkez Bankasının rezervlerindeki artışa dikkat çeken Şimşek, net rezervlerin artıya geçtiğini belirterek, “Tarihte eşi benzeri...
Öncelikle Merkez Bankasının rezervlerindeki artışa dikkat çeken Şimşek, net rezervlerin artıya geçtiğini belirterek, “Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var.” dedi.
Enflasyonun kalıcı olarak düşeceğini vurgulayan Şimşek, “Ne örtük ne açık bir kur tahhüdümüz yok” dedi. Şimşek, kirada yüzde 25 zam sınırını uzatmak için çalışma olmadığını da açıkladı. İşte Bakan Şimşek’in açıklamalarından öne çıkanlar:
Program gerçekten çalışıyor, belirli alanlarda başarı çok net. Bazı alanlar sabır, kararlılık gerektiriyor. Büyümede daha dengeli bir kompozisyona doğru evrildik. Büyük cari açık, erimiş rezervler o dönemin yansıması. Gelinen noktada net ihracatın büyümeye katkısı artı 1.6’ya döndü. İç talep hala güçlü ama daha ılımlı hale gelecek. Aşırı ısınmadan, ılımlı bir patikaya geçiş var.
Kaliteli ve dengeli bir büyüme var. Cari açık giderek daralıyor. Mayıs ayı itibarıyla cari açık 25 milyar dolara inmiş olacak. Cari açığın milli gelire oranı yüzde 2,5’in altına inecek.
REZERV 2020’DEN BU YANA İLK KEZ ARTIYA GEÇTİ
Swap hariç net rezerv geçen hafta cuma itibarıyla 2020’nin başından beri ilk kez artıya geçti. Eksi rezerv gündem olmaktan çıktı. Kısa vadeli kaynaklara sırtımızı dayamıyoruz. Merkez Bankası’na son 2 ayda 65 milyar dolar kaynak girişi oldu. (Kur korumalı mevduat) Hacim 70 milyar doların altına indi. Risk primi yüksek çünkü programın başındayız. Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var. Program beklenilenden daha iyi çalışıyor.
“ENFLASYON KALICI OLARAK DÜŞECEK”
Enflasyon kalıcı olarak düşecek ama bütün aktörlerin sabırlı olması lazım, biz de kararlıyız. Hizmetlerdeki fiyat katılığını çözmek zaman alacak. Otomotiv ve gayrimenkulde fiyatlar düşüyor, enflasyondaki düşüş hissediliyor. Bütün göstergeler kurda istikrara işaret ediyor. Tekerleği yeniden keşfetmeye gerek yok, dünya ne yapıyorsa onu yapıyoruz. İthalat azalmaya devam edecek. Cari açıktaki iyileşme hedeften daha iyi gidiyor. Enerjide dışa bağlılığın azaltılması en kritik değişkendir. Enerjinin ithalattaki payı çok yüksek. Özellikle yenilenebilir enerji, dünyanın ve Türkiye’deki aktörlerin ilgisi çok büyük.
HABER MERKEZİ