Bakan Tekin'den çarpıcı açıklama: Akıllı tahta kullanımında lideriz
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ankara'da düzenlenen 'MEBİ Bireysel Öğrenme Platformu Tanıtım Programı'nda, yapay zeka destekli MEBİ platformunun lise öğrencilerine yardımcı olacağını söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ankara Gazi Anadolu Lisesi’nde düzenlenen 'MEBİ Bireysel Öğrenme Platformu Tanıtım Programı'na katıldı. Burada, yapay zeka destekli MEBİ platformunun, üniversiteye hazırlanan lise öğrencilerine önemli destek sağlayacağını belirtti. Tekin, Birleşmiş Milletler'in (BM) raporlarına atıfta bulunarak, "Dünyada bütün sınıflarında ‘akıllı tahta’ bulunan tek ülke şu anda biziz" ifadesini kullandı.
Etkinlik, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı ve platformu deneyimleyen öğrencilerin sunumlarıyla devam etti. Öğrencilerden Esma Beyza Yuvacı, platformda yer alan yapay zeka destekli 'kanka'nın işleyişini tanıtırken, Öykü Yılmaz ise platformun eğitim sürecindeki katkılarını paylaştı.
“TEKNOLOJİYLE ALTYAPIMIZI GELİŞTİRİYORUZ”
Bakan Tekin, eğitim ve öğretim ortamlarını dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle rekabet edebilir hale getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin, bu çabaların bir ürünü olduğunu ifade eden Bakan Tekin, “Eğitim ve öğretim ortamlarımızı hem fiziki anlamda hem içerik olarak dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle rekabet edebileceğimiz içeriğe ve fiziki altyapıya kavuşturmak istiyoruz. Bunun için çok yoğun bir çaba içerisindeyiz. Bu anlamda bu yıl 9. sınıf öğrencisi arkadaşlarımızın muhatap oldukları Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli tam böyle bir çabanın ürünü. Dünyada ekranlarda, televizyonlarda örnek ülkeler, uygulamalar eğitimde iyi denilen ülkeler neyi yapıyorlarsa biz de onu yaptık. Bu olayın bir boyutu. İçinde bulunduğunuz okullar bundan 20 yıl önce böyle bir tane de okulumuz yoktu. Şu anda bütün okullarımız bu anlamda fiziki yapı itibarıyla dört dörtlük hale dönüştü. Bunları da yeterli bulmadık. Teknolojiyle altyapımızı geliştiriyoruz, şu anda neredeyse okullarımızın tamamı, en ücra köşedeki okullarımız dahil olmak üzere internet altyapısına kavuşmuş durumda. Sınıfların tamamına etkileşimli transfer dediğimiz, sizlerin daha çok ‘akıllı tahta’ dediği tahtaları koyduk. Birleşmiş Milletler'in (BM) raporlarına göre dünyada bütün sınıflarında ‘akıllı tahta’ olan dünyada tek ülke biziz şu anda” diye konuştu.
MÜFREDAT VE YARDIMCI KAYNAKLAR ÜZERİNE
Tekin, öğrencilerin bakanlık tarafından sağlanan materyaller dışında başka yardımcı kaynaklara yöneldiklerini gözlemlediklerini belirtti. Ancak bu yardımcı kaynakların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmadığını ve dolayısıyla güvenilir olmadığını ifade etti. Liselere Geçiş Sınavı’nın doğrudan MEB tarafından yapıldığını ve ÖSYM ile iş birliği içinde üniversiteye yerleşme sınavlarında da müfredatın sürekli takip edildiğini söyleyen Bakan Tekin, “Bakın altını çizerek söylüyorum. Bu kaynakların yardımcı kaynaklarının hiçbirisi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış değildir. Yani Talim Terbiye Kurulu Başkanlığımız bunların hiçbirisini görmemiştir. Dolayısıyla şu şöyle zannediyorsunuz o kitaplar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından incelenmiş, dolayısıyla sınava hazırlık sürecinde size katkı sağlayacak zannediyorsunuz. Onların hiçbirisini biz onaylamadık. Şimdi sizi süreç içerisinde yanlış yönlendirebilir o kitaplar. İkincisi, sizin derslerinize giren öğretmenler dışarıda gidip merdiven altında kurs aldığınız diğer öğretmenlerle asla kıyaslanacak değillerdir. Size bu konuda en doğru bilgiyi verecek bizim okullarımızdaki öğretmenlerimiz. Liselere Geçiş Sınavını doğrudan MEB yapıyor. Üniversiteye yerleşme sınavlarında da biz ÖSYM ile çalışıyoruz. Dolayısıyla size sorulacak soruların bizim müfredatımızdaki karşılığını ÖSYM'den sürekli istiyoruz. ÖSYM'nin size sorduğu bütün sorular tamamen bizim müfredatımızda” diyerek sözlerini sonlandırdı.