Bakan Tekin'den yeni Türkçe reformu: Geçme notu neden yükseltildi?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı derslerinin geçme notunun 70'e çıkarıldığını duyurdu. Peki, bu değişiklik öğrenciler ve öğretmenler için ne anlama geliyor? Bakan Tekin, dil becerilerinin daha kapsamlı bir şekilde değerlendirileceğini belirterek, klasik sınav yöntemlerinden vazgeçtiklerini söyledi. Yeni uygulamalarla birlikte dilin zenginliklerini keşfetmek ve sözlük okumak gibi projelerle desteklenen bu değişiklik, eğitimde nasıl bir dönüşüm yaratacak? Bakan Tekin'in açıklamalarının ardından, eğitimdeki bu yeniliklerin geleceği nasıl şekillenecek? Detaylar haberimizde...
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde geçme notunun 70’e çıkarıldığını açıkladı. Bakan Tekin, açıklamasını Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde düzenlenen 'UNESCO Türkiye Milli Komisyonu 7. Büyük Buluşması' programında yaptı. Burada yaptığı konuşmada, Türkçe ile ilgili kapsamlı bir süreç başlattıklarını belirterek, "Dil becerilerinin klasik sınav yöntemleriyle ölçülmesinden vazgeçip, dört temel beceri üzerinden Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı derslerinin değerlendirilmesine geçtik" dedi.
70’E ÇIKARILDI
Bakan Tekin, Türkçe derslerinin geçme notunun diğer derslerden farklı olarak 70'e çıkarıldığını vurguladı. Ayrıca, "Dilimizin zenginlikleri", "söz darlığımız", "sözlük okumak özgürlüktür" gibi projelerin bu süreci desteklemek amacıyla geliştirildiğini ifade etti. Geçtiğimiz yıl başlatılan projelerin bu yıl da kararlılıkla devam edeceğini belirten Tekin, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ile yapılacak iş birliğinin daha işlevsel hale geleceğini belirtti.
“BU YIL DA AYNI KARARLILIKLA DEVAM ETTİRECEĞİZ”
Bu projelerin, UNESCO’nun genel amaçlarına da katkı sağlayacağını düşündüğünü söyleyerek şu ifadeleri kaydetti:
"Dil becerilerinin klasik ya da test sınavları ölçülme ilkesinden vazgeçip dört temel beceri üzerinden hem Türkçe hem Türk Dili Edebiyatı derslerinin değerlendirilmesi sürecini başlattık. Biraz tartışmalı oldu ama her iki derste de geçme notunu 70'e çıkardık diğer derslerden farklı olarak. Bu projeksiyonu besleyecek 'dilimizin zenginlikleri', 'söz darlığımız', 'sözlük okumak özgürlüktür' gibi çok farklı projeler geliştirdik. Bu geçtiğimiz yıl uygulandı. Bu yıl da aynı kararlılıkla devam ettireceğiz. Biz bu ve benzeri projelerle aslında burada genel anlamda UNESCO'nun, özelde de komisyonun çalışmalarına destek olabilecek birlikte yakın çalışabilecek iş birliği alanlarımız olduğunu, ben en azından başlıklar halinde gündeme getirilmesi, çalışma daha işlevsel hale getireceğini ifade etmek için buraya geldim."