Bakan Yerlikaya açıkladı: Suriyelilere yoklama

Kayseri'deki taciz iddiası ile Suriye'deki olaylar sonrası ev ve işyerlerine saldırılan Suriyeli sığınmacılar için yeni bir...

Kayseri’deki taciz iddiası ile Suriye’deki olaylar sonrası ev ve işyerlerine saldırılan Suriyeli sığınmacılar için yeni bir karar alındı. Bakan Yerlikaya, “Türkiye’de kayıt altında bulunan sığınmacıların bildirdikleri adreslerde olmaması halinde ikamet yerlerine dönmeleri isteniyor. Buna rağmen, dönmüyorlarsa sınır dışı edilecekleri bildiriliyor” dedi.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre AKP’nin Strateji Kurulu’na sunum yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yeni uygulama ve adımları şu ifadelerle duyurdu:

“Önümüzdeki sürece ilişkin yeni planlamalar olacak. Çünkü iş dünyasından da bazı talepler söz konusu. Türkiye’de bulunan sığınmacıların kayıtlı olarak çalıştırılmasını istiyorlar. Bununla ilgili bazı çalışmalar olacak. Bunun yanı sıra, kayıt dışı göçle mücadele konusunda yeni açılımlar olacak. Şimdi yeni bir uygulama başlattık. Türkiye’de kayıt altında bulunan sığınmacıların bildirdikleri adreslere gidiliyor. Eğer adresinde değilse, bunlardan adreslerine dönmeleri isteniyor. Yardımları da kesilecek. Buna rağmen, dönmüyorlarsa sınır dışı edilecekleri bildiriliyor.”

“TÜRKİYE GENELİNDE KONTROLLER YAPILIYOR”

“Türkiye’de 3 milyon 100 bin civarında geçici koruma altındaki Suriyeli bulunuyor. İkamet izniyle kalanlar 1 milyon 100 bin civarında. 235 bin uluslararası koruma kapsamında yabancı var. Yani düzenli göç dediğimiz kayıtlı 4,5 milyona yakın yabancı var” diyen Yerlikaya, 2023 yılında ilk olarak İstanbul’da başlatılan ‘Mobil Göç Noktası’ uygulamasıyla ilgili de “Özellikle sığınmacıların yoğun olduğu illerde bu noktaların artırılacak. 200 civarında mobil araçla Türkiye genelinde kontroller yapılıyor” dedi.

HABER MERKEZİ 

Bakmadan Geçme