Bakan Yumaklı: Etkili stratejiler belirlendi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 81 ilde oluşturulan İl Su Kurulları'nın ilk toplantılarının yapıldığını duyurarak, şehirlerin su yönetimi ve altyapı sorunlarına dair kapsamlı değerlendirmeler yapıldığını ve bu toplantılarda etkili çözümler ile stratejilerin belirlendiğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 81 ilde oluşturulan İl Su Kurulları'nın ilk toplantılarının gerçekleştirildiğini duyurarak, bu kurullarda şehirlerin su yönetimi ve altyapı sorunlarına dair kapsamlı değerlendirmeler yapıldığını ifade etti. Yumaklı, "Etkili çözümler ve stratejiler belirlendi" dedi.

Bakan Yumaklı, yazılı açıklamasında su yönetiminde koordinasyonun sağlanması ve bütüncül yaklaşımın uygulanması amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ‘Su Kurulları’nın teşkil edildiğini hatırlattı. Ulusal Su Kurulu’nun su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için kısa ve uzun vadeli planlar geliştireceğini belirten Yumaklı, su tahsisinde arz ve talep dengesinin göz önünde bulundurulacağını vurgulayarak, “Ulusal Su Kurulu ile su arzına ilişkin kısa ve uzun vadeli plan, politika ve stratejiler oluşturulacak. Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine ilişkin politikalar belirlenecek. Havza ölçekli yönetim planlarının uygulanması ile su yatırımlarında kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına yönelik kararlar alınacak. Su tahsisinde arz ve talep dengesi ile sektörel su tahsisleri konuları da değerlendirilecek. Kurul aynı zamanda ulusal su planı, havza ölçekli yönetim planları, su verimliliği planları ile içme ve kullanma suyu güvenliği planlarını onaylamak gibi yetkilere sahip olacak” dedi.

“KRİTİK BİR ÖNEME SAHİPTİR”

Bakan Yumaklı, İl Su Kurulları'nın su yönetiminde kurumlar arası koordinasyonu sağlamak ve entegre su yönetimi ilkelerini hayata geçirmek açısından son derece önemli olduğunu vurgulayarak. “İl Su Kurulları, su yönetiminde kurumlar arası koordinasyonun sağlanması ve entegre su yönetimi ilkelerinin hayata geçirilmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi, farklı sektörlerin ve kurumların bir araya gelerek ortak kararlar almasını ve uygulamalarını gerektirir. Bu bağlamda İl Su Kurulları, su yönetiminde sadece teknik bir yapı değil, aynı zamanda sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliği sağlayan önemli bir mekanizmadır” şeklinde konuştu. 

Bu kurulların il valisinin başkanlığında, ilgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla oluşturulduğunu ifade eden Yumaklı, İl Su Kurulları'nın yılda en az bir kez toplanma zorunluluğuna dikkat çekti. 

İLK TOPLANTILAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yumaklı, İl Su Kurulları'nın, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi ve bölgesel su ihtiyaçlarının etkin şekilde karşılanması için ilk toplantılarını yaptığını söyledi. Toplantılara toplam 1,737 kişinin katıldığını belirten Yumaklı, bu durumun su verimliliğine yönelik artan duyarlılığı gösterdiğini ifade ederek, “Bugüne kadar 81 ilde düzenlenen İl Su Kurulu toplantılarına ilgili kurum/kuruluşlar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarından toplam bin 737 kişinin iştirak etmiş olması, su ile ilgili son dönemde kamu kurumları ve diğer paydaşlar nezdinde Su Verimliliği Seferberliği ile başlatılan duyarlılığının arttığının önemli bir işaretidir. Bu bağlamda Su Kurulu toplantılarında Bakanlığımızı temsilen Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüzün üst düzey yöneticileri ve teknik personelinin de hazır bulunması, bu oluşumlara verdiğimiz önemin en büyük göstergesidir. Her ildeki valilerimizin su ile ilgili konulara ciddiyet, hassasiyet ve çözüm odaklı yaklaşımları sayesinde toplantılarda önemli kararlar alınmış ve bunların hayata geçirilmesi için önemli adımlar atılmıştır” diye konuştu.

“ETKİLİ ÇÖZÜMLER VE STRATEJİLER BELİRLENDİ”

Toplantılarda şehirlerin su yönetimi, taşkın ve kuraklık gibi sorunlarının ele alındığını, çözüm üretilmeyen konuların ise Havza Su Kurullarına iletileceğini vurguladı. Bakan Yumaklı, “İlk toplantılarda illerimizin su yönetimi ve altyapı sorunlarına dair kapsamlı değerlendirmeler yapılarak, etkili çözümler ve stratejiler belirlendi. Bunun yanında İl Su Kurulu toplantılarında il ölçeğinde çözüme kavuşturulamayan hususların kısa süre içinde oluşturulacak, Havza Su Kurullarına iletilmesi de karara bağlandı” dedi.

Bakmadan Geçme