Bakanlıktan Ortak Türk Alfabesi açıklaması 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu tarafından Azerbaycan'ın Bakü şehrinde gerçekleştirilen üçüncü toplantının sonuçlarını duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu tarafından Azerbaycan'ın Bakü şehrinde gerçekleştirilen üçüncü toplantının sonuçlarını duyurdu. 9-11 Eylül 2024 tarihleri arasında düzenlenen bu toplantıda, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşı sağlandığı belirtildi.

Toplantının temel amacı, iki yıllık ortak çalışma ve bilgi birikimi ışığında Türk dilleri için ortak bir alfabe geliştirmekti. Toplantıda, 1991 yılında bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi projesi detaylı şekilde gözden geçirildi. Komisyon üyeleri, bu proje kapsamında gerekli geliştirmeleri belirlemek için kapsamlı tartışmalar yürüttü.

4 HARFLİ ORTAK TÜRK ALFABESİ

Açıklamada, önerilen 34 harfli Ortak Türk Alfabesi'nin, Türk dillerindeki çeşitli fonemleri temsil edeceği vurgulandı. Bu alfabenin geliştirilmesinin, Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve iş birliğini teşvik edeceği, aynı zamanda dilsel mirası koruyacağı ifade edildi. Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu, bu süreçteki katkılarından dolayı Türk devletlerinin hükümetlerine ve Komisyon üyelerine teşekkür etti. Ayrıca, ilgili tüm kurumların önerilen Ortak Türk Alfabesi'nin uygulanmasını aktif şekilde desteklemeye davet edildiği bildirildi.
 

Bakmadan Geçme