• Haberler
  • Ekonomi
  • Bakanlıktan üreticiler için '33 Soruda Planlı Üretim' rehberi 

Bakanlıktan üreticiler için '33 Soruda Planlı Üretim' rehberi 

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak ve üreticilere daha verimli bir yönlendirme yapmak amacıyla hazırladığı '33 Soruda Planlı Üretim' rehberini resmi internet sitesinde yayımladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak ve üreticilere daha verimli bir yönlendirme yapmak amacıyla hazırladığı “33 Soruda Planlı Üretim” rehberini resmi internet sitesinde yayımladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal üretim planlamasının, suyun yönetimini merkez alarak, hangi ürünü, ne kadar ve nasıl üreteceğimizi belirleyen disiplinli bir program olduğunu vurguladı. Bu yaklaşım, giderek değişen iklim koşulları, artan gıda talebi ve tarımsal üretim üzerindeki baskıların çözülmesinde kritik bir öneme sahip.

PLANLI ÜRETİMLE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Yeni dönemde tarımsal üretimi etkileyen şartların hızla değişmesi ve gıda güvenliği konusundaki küresel endişelerin arttığı bir ortamda, Bakanlık planlı üretimi bir zorunluluk olarak benimsedi. Bakanlık, bitkisel, hayvansal ve su ürünleri sektörlerindeki yenilikleri, 33 soruya verdiği yanıtlarla ortaya koyarak, üreticilere rehberlik ediyor.

YENİ DÜZENLEMELER VE FIRSATLAR

Yayımlanan rehberde, suyu merkeze alan üretim planlaması, destekleme modellerindeki değişiklikler, bu yeni düzenlemelerden nasıl yararlanılacağı gibi önemli konular ele alınıyor. Ayrıca, tarımsal arazilerin kiralanması, kadın ve genç çiftçilere sağlanan özel destekler gibi çok çeşitli başlıklarda detaylı açıklamalar bulunuyor. Rehber, üreticilere tarım politikalarındaki yeni düzenlemeler ve fırsatlar hakkında net bilgiler sunuyor.

BAKAN YUMAKLI: “UZUN VADELİ, TİTİZ VE HASSAS BİR PROGRAM”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, rehberin önsözünde, tarıma yapılan yatırımların toplumun her kesimine ve her sektörüne katkı sağladığını belirterek, bu alandaki her adımın uzun vadeli ve titiz bir planlamayı gerektirdiğine dikkat çekti. Bakan Yumaklı, özellikle tarımsal potansiyelin değerlendirilmesi ve planlı üretime geçişin önemine vurgu yaparak, “Günübirlik hazırlanan bütün proje ve çalışmalar ise geçmişin birikimini yok etmekle kalmaz, gelecekte büyük sorunların yaşanmasına da neden olabilir. Bugüne kadar her konuşmada ‘Aslında tarımsal potansiyelimiz çok ama tarımda planlamayı bir türlü hayata geçiremedik.’ serzenişleri vardı. Biz bu konuda büyük aşama kaydettik. 2023'te planlı tarımla ilgili bütün yasal düzenlemeleri bitirdik. Tarımsal Üretim Planlaması, suyu merkeze alarak hangi alanda hangi ürünü ne kadar ve nasıl üretmemiz gerektiğini ortaya koyan bir program, bir disiplin manzumesidir. Tarım politikalarımızı hem bugüne hükmedecek hem de geleceğe aktaracak bir vizyonla oluşturduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi ‘Güçlü Türkiye'nin yolu güçlü tarımdan geçer.’ Türkiye Yüzyılı'nı hayata geçirmek için tarımı; verimliliğin, kalitenin, sağlığın, sürdürülebilirliğin, rekabet edebilirliğin zirvesine çıkarmak amacıyla var gücümüzle çaba sarfetmeye devam edeceğiz” dedi. 


 

Bakmadan Geçme