Balçova Belediyesi Alzheimer'ın önüne geçiyor

Yeni İzmir Gazetesi’nden Semi Tektaş’ın haberine göre, Balçova Belediyesi Balçova'da yaşayan yaşlı ve Alzheimer hastalarının zaman...

Balçova Belediyesi Alzheimer'ın önüne geçiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni İzmir Gazetesi’nden Semi Tektaş’ın haberine göre, Balçova Belediyesi Balçova’da yaşayan yaşlı ve Alzheimer hastalarının zaman geçirebilmesi ve hastalıklarının tedavilerine yardımcı olmak amacıyla birçok kurs ve atölyenin bulunduğu Olgun Gençlik Merkezini faaliyete geçirdi. OGM’de bedensel egzersizlerin yanında ahşap boyama, satranç, makrome, akıllı telefon gibi teknolojik cihaz kullanım kursları da burada mevcut olacak. Yaşlıların yaşantılarında sıkıntı oluşturacak konularda eğitim ve seminerler verilecek. OGM’de bir psikolog hem bireysel hem de grup görüşmeleriyle vatandaşlara hizmet verecek. Açılışa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, CHP Balçova İlçe Başkanı Murat Üzüm, Balçova Belediyesi Meclis Üyeleri, STK temsilcileri, mahalle muhtarları ve çok sayıda Balçovalı katıldı.

‘DEVLET EKSİK’

Açılış konuşmasını yapan Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, “Bugün burada açacağımız Olgun Gençlik Merkeziyle (OGM) ilgili bilgi vermeden önce ülkemizde çok örneği bulunmayan bu tesisi açma sebebimizi sizlere anlatmak istiyorum. Bizler küçüklerini seven, büyüklerine hürmette kusur etmeyen bir milletiz. Biz çocuklarımızın eğitimi, gelişimi için tüm imkanlarımızı kullanırız. Onlara güvenli bir gelecek kurmak için kendi yaşantımızdaki birçok şeyden vazgeçeriz. Bu yaptıklarımızın sonucunu gördükten sonra da gurur duyarız. Devlet kurumları da çocukların eğitimi ve gelişimi için hizmet üretmekle yetkili ve sorumludur. Ülkemizde ağır aksak da olsa iktidarın bakış açısına göre yanlışlıklar olsa da bu hizmetler veriliyor. Az önce dediğim gibi bizler büyüklerine de saygıda kusur etmeyen bir milletiz. Bu nedenle bir çoğumuz benzer fedakarlıkları, imkanlarımız dahilinde anne, baba ve büyüklerimiz için de yaparız. Ancak devlet kurumlarının yaş almış büyüklerimize aynı ilgi ve alakayı gösterdiğini söylememiz ne yazık ki çok mümkün değil. Emekli olana kadar canını dişine takarak hayat mücadelesi veren büyüklerimiz, emekli olduktan sonra da ya da belirli bir yaşı geçince neredeyse devletin hiçbir imkanlarından faydalanamazlar. Hepimiz söyleriz ya Avrupa’da insanlar emekli olduktan sonra dünyayı gezerler ama bizim ülkemizde emekli olduktan sonra başka bir iş bulup hayatınızı devam ettirmek zorunda kalırsınız. İşte biz devlet kurumlarının eksik kaldığı bu noktadan yola çıkarak büyüklerimiz içinde hizmet üretebileceğimiz alanlar oluşturmaya çalıştık. Sonuç olarak hem bir sosyal aktivite alanı olan hem de Alzheimer gibi önlenebilir hastalıkların önüne geçmek için faydalı olacağına inandığımız bu merkezi açmaya karar verdik.

Vatandaşlarımızın birlikte faydalanabileceği OGM’izin başlıca amacı sağlık konusunda olacak. Bilim insanlarının çalışmaları sonucunda çağımızın vebası olan Alzheimer gibi geciktirilebilir yaşlı hastalıklarının önüne geçmek artık mümkün. Hem zihinsel hem de bedensel aktiviteleri artırarak bu hastalıklar hakkında bilgilendirerek sağlığımızı koruyabiliriz. Bunun için OGM, öncelikle zihinsel bedensel aktiviteler, bunun yanında destekleyici kursların yapılacağı bir merkez olacak. OGM’de bedensel egzersizlerin yanında ahşap boyama, satranç, makrome, akıllı telefon gibi teknolojik cihaz kullanım kursları da burada mevcut olacak. Büyüklerimizin yaşantılarında sıkıntı oluşturacak konularda eğitim ve seminerler verilecek. Bu merkezde bir psikolog arkadaşımız hem bireysel hem de grup görüşmeleriyle vatandaşlarımıza burada bu merkezde hizmet verecek. Bunun yanında moral toplamak için sosyal etkinlikler, çeşitli aktivitelerimiz olacak. Kısacası bu tesisimiz tecrübeleriyle her zaman bizlere ışık olan büyüklerimizin kendilerini rahat hissedecekleri huzur bulacakları yeni dostluklar edinecekleri, aynı zamanda da sağlıklarının nasıl koruyacaklarını öğrenecekleri ve merkezi olacak” diye konuştu.

Haber

Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya

CHP İLE 20 YIL

“CHP’nin Balçova’da iktidar olmasının üzerinden tam 20 yıl geçti” diyen Çalkaya, “20 yıl önce ilçemizde halk belediyeciliği yapılacağı yönünde bir anlayış gelişti. Bu anlayışa göre başta çocuklar, gençler, kadınlar, engelli bireyler ve yaş almış büyüklerimiz hiçbir suretle yalnız bırakılmayacak, aksine her koşulda onlar desteklenecek. 20 yıldır bu anlayış ilmek ilmek işlendi, adım adım ilerledi. Dalga dalga büyüdü. Bizden önce 3 dönemde meclis üyemiz ve belediye yönetimimiz bu dönemde de biz ve meclis üyelerimiz bu anlayışı büyüterek çalıştık. Balçova’da uygulanan bu yerel yönetim şeklinin ilk amacı başta geçim zorluğu çeken vatandaşlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın hizmetlerimize rahatlıkla ve adaletli bir şekilde ulaşmasını sağlamaktı. Bu çerçevede belediyemizin sunduğu eğitim, sağlık, güvenlik ve sosyal destekler gibi hizmetlerin tamamı ilçemizde ücretsiz. Yine bu hizmet anlayışıyla Balçova’da durumu olmayan bir aile çocuğunun kıyafetlerini, kitaplarını nasıl alacağım diye düşünmez. Balçova’da kimsesiz veya hasta olan bir büyüğümüz bu akşam yemekte ne yiyeceğim diye düşünmez. Balçova’da hasta olan vatandaşımız hastaneye gitmek için ambulansı veya taksiyi nasıl kiralayacağınız diye düşünmez. Balçova’da hiçbir engelli bireyimiz akülü aracı olmadığı için eve hapsolmaz. Anadolu’dan üniversite okumak için Balçova’mıza gelen gençler nerede barınacağı ya da yemeğimi nasıl yiyeceğim diye düşünmez. Balçova’da anneler tüpü bittiği için akşam penceresini nasıl kaynak atacağını düşünmez? Balcovalı aileler çocuklarımızı hangi sosyal etkinliğe gönderelim, parasını nasıl denkleştirilelim diye düşünmez. Çünkü Balçova çocukların yatağa aç girmediği kimsenin kendini yalnız hissetmediği kocaman bir aile. Bu ailenin ilk kuralı paylaşmaktır. Bu olmayana yardım etmektir. Bu yardımı yaparken de vatandaşlarımızın dili, dini, memleketi ve siyasi görüşü nü sorgulamamak bizim en temel ilkelerimizden biridir” dedi.

‘AHDE VEFA’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Ahde vefa diye bir söz var. Geçmişle uyum içinde yaşamanın sırrı bu sözde saklı. Bu söz bize bir elimizle, geçmişimize sarılmadan diğer elimizle geleceği kuramayacağımızı anlatır. Bu yüzden Balçova Olgun Gençlik Merkezi çok değerli. Burası yalnızca hayatının ikinci baharını yaşayan büyüklerimize destek sağlayan bir mekân değil. Burası bir hafıza merkezi. Gelecek nesillere ilham veren toplumsal belleğimiz bu merkezden İzmir’e yayılacak. OGM şehrin ahde vefasıdır. Değerli büyüklerimiz sevgili İzmirliler, bütün gayretimiz İzmir’de insan onuruna yaraşır bir yaşantıyı herkes için inşa etmek. Refahın ve adaletin kalıcı olarak büyümesini ancak bu şekilde sağlayabiliriz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına sayılı günler kala bu hedefe sarsılmaz adımlarla yürümeye devam edeceğiz. Bugün çatısı altında bir araya geldiğimiz Balçova olgun gençlik merkezi, bu yoldaki önemli kilometre taşlarından biri oldu. Merkez, atölye alanından kütüphaneye, termal sağlık hizmetlerinin sunulacağı yaş almış İzmirlilerin huzurla vakit geçireceği bahçeye kadar birçok imkân sunuluyor. İzmir ikinci baharını burada huzurla, mutlulukla, sağlıkla yaşayacak” değerlendirmesinde bulundu.

‘SAYI ARTMALI’

Selvi Kılıçdaroğlu, “Özellikle 65 yaş üzeri olgun gençlerimizi birçok kronik hastalığı da beraberinde getiriyor.  Alzheimer çağımızın hastalığı diyorlar. Bu farklı bir şey ama bir sürü böyle fiziksel rahatsızlıklar var. Önemli olan bu hastalıkların daha bu aşamaya gelmeden önlenmesi. Koruyucu hekimlik, aile hekimliği bunlar için vardır ama yeterince bu işlev yerine geliyor mu dersek hayır. Dileğimiz bu mekanların tabii ki çoğalması, insanların burada sosyalleşmesi, birbiriyle konuşması, kaynaşması çok güzel düşünülmüş. Umarım vatandaşlar de yeterince faydalanırlar ve mutlu olurlar” ifadelerini kullandı.

Haber

‘İYİ Kİ CHP’Lİ BELEDİYELER VAR’

CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Türkiye nüfusunun 8 buçuk milyonu 65 yaş üstü. Birleşmiş Milletler verilerine göre, Türkiye yaş almışların ülkesi haline geldi. Bunu bilerek buna göre bir planlama yapmanın zorunlu olduğu bir süreçten geçiyoruz. Dünyanın gelişmiş ülkeleri gümüş ekonomi denilen bir sisteme geçtiler. Planları nedir? Gümüş ekonomi yaş almış bireyleri gözeterek, kültür, sağlık, ekonomi başta olmak üzere her alanı yaş almış bireylere göre planlamak ve ona göre bir gelişim platformu oluşturmak demek. Peki, bugün bizim ülkemizde böyle bir planlama ya da böyle bir anlayış var mı? Üzülerek ifade edeyim ki yok. Ülkedeki huzurevleri ya da yaş almış bireylerin ihtiyaçlarını sağlık, kültür, ekonomik birtakım verilere de gözeterek bir planlama yapılıyor mu? Maalesef yapılmıyor. Ancak iyi ki Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanları var. İyi ki Cumhuriyet Halk Partisi’nin yaş almış bireysel ya da sosyal belediyecilik anlamında çocuk, genç yaş almış bireyler, kadınlar her birini gözeten her biri için yaşamı kolaylaştıran, her biri için de yeni ufuklar açan belediye başkanları var” dedi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme