Balıkesir’in zengin mirası keşfedildi

Şubat 2024'de başlayan 'ÇEKÜL Kültür Elçileri: Balıkesir Kentimin Öyküsü Eğitim Programı', Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir...

Şubat 2024’de başlayan “ÇEKÜL Kültür Elçileri: Balıkesir Kentimin Öyküsü Eğitim Programı”, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle tamamlandı. Edremit’teki 16 farklı okuldan 23 öğretmen tarafından 634 öğrenciye uygulandı. Eğitim, doğa, kültür ve insan arasındaki vazgeçilmez ilişkiyi temel alan etkinliklerle zenginleştirildi.

21-22 Şubat 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen öğretmen eğitimlerinin ardından programa katılan 27 öğretmen, Kentimin Öyküsü kılavuzunu öğrencileriyle uygulamaya başladı. Toplam 20 etkinlikten oluşan kılavuz, sınıf içinde ve kentin farklı yerlerinde uygulandı. Birçok sınıf Antandros Antik Kenti’ni ziyaret ederek ‘Eskinin Bilimi Arkeoloji’ etkinliğini gerçekleştirdi. Motiflerdeki Doğa etkinliği ile öğrenciler, bölgedeki canlıları ve bu canlıların kültür üzerindeki etkilerini keşfetti. Geçmişten Öğreniyorum etkinliği ile miras, bellek ve müze kavramlarını öğrendiler. Geleneksel Konutlar etkinliği ise öğrencilerin yerel mimariyi keşfetmesini sağladı. 12 Haziran’daki kapanış etkinliği, IDA Madra Jeopark Müzesi’nde yapıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Tanıtım Şube Müdürü Derya Solak, ÇEKÜL Vakfı Genel Sekreteri Ilgın Sözen ve Bilgi Ağacı Eğitim Uzmanı Pınar Ayöz Saydam katıldı. 24 öğretmen ve öğrenciye katılım sertifikaları verildi.

ÇEKÜL Vakfı Genel Sekreteri Ilgın Sözen, programın öğrenciler üzerindeki etkilerini vurgulayarak, “Öğrencilerimiz Balıkesir’i doğası ve tarihiyle etkileşim içinde, geçmişten bugüne yaşamaya devam eden mirası farklı yönleriyle keşfetti” dedi.

Öğretmenler, programın öğrencilere sağladığı faydaları dile getirerek, yeni sınıflarıyla programı uygulamaya devam etmek istediklerini belirttiler. Sertifika töreninin ardından katılımcılar, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çiftçi Eğitim Merkezi’ni ziyaret etti ve yerel tarımsal ürünler hakkında bilgi aldı.

Başarıyla tamamlanan ÇEKÜL Kültür Elçileri: Balıkesir Kentimin Öyküsü Eğitim Programı’nın gelecek dönemlerde Balıkesir’in farklı ilçelerindeki öğretmen ve öğrencilerle buluşması planlanıyor.

ÇEKÜL

ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı) ülkemizin doğal ve kültürel varlıklarını korumak amacıyla 1990 yılında Prof. Dr. Metin Sözen öncülüğünde kuruldu.

Kuruluşundan bu yana doğa-kültür-insan arasındaki yaşamsal uyumun savunucusu oldu. ÇEKÜL, “Doğa ve Kültürle Varız” sloganıyla hayata geçirdiği proje ve programlarla, en küçük yerleşmeden ülke bütününe açılan bir koruma yaklaşımı benimsedi.

Kültürel dokunun korunarak geleceğe aktarılması için koruma amaçlı kent planları hazırlanmasını, tarihi mahallelerin, geleneksel çarşıların korunmasını, sivil mimari örneklerinin restore edilerek yeni işlevler kazanmasını, kent meydanlarının yeniden canlanmasını, kent müzeleri ve arşivlerinin kurulmasını sağladı.

Ülkenin dört bir köşesindeki küçüklü büyüklü kentte koruma hareketini, koruma seferberliğine dönüştürerek tarihi dokunun çağdaş kentle ilişkilendirilmesine, kentlere kültür ve doğa öncelikli bir gelecek vizyonu kazandırılmasına öncülük etti.

Doğal doku kaybolmaya başladığında insanın yaşam alanının tükendiği, kültürel mirasını yitirmeye başladığı bilinciyle hareket ederek toprağı, yeşili korumak ve çoğaltmak için İstanbul’da başladığı ağaçlandırma çalışmalarını Anadolu’nun her karışına yaydı.

ÇEKÜL, Anadolu kentlerindeki yerel yöneticilerin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, girişimcilerin ve halkın; kentlerinin benzersiz doğal ve kültürel birikiminin farkına varması, bu değerli birikime sahip çıkması için yol göstermeye devam ediyor.

Anadolu kentlerinde bıraktığı kalıcı izlerle her zaman danışılan, yol gösteren, güvenilen; gönüllü temsilcileri ve uzman kadrolarıyla doğal ve kültürel mirasın korunması taleplerine yetişmeye çalışan bir sivil toplum kuruluşu.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme