Barınma krizi kapıda

Türkiye'de konut sahipliği oranı düşüyor. Bir dönem 10 kişiden 7'sinin evi varken, bu oran 10'da 5'lere kadar düştü. Sektör yetkilileri barınma krizi uyarısı yapıyor

Konut fiyatlarında yaşanan artışlar ve yüksek kredi faiz oranları Türkiye'deki konut piyasasını çıkmaza sürüklüyor. Konut sahipliği oranı ise yüzde 70'den yüzde 50 seviyesine kadar düşüş gösterdi.

Türkiye'de konut sahipliği azalıyor. Yüksek satılık fiyatları ve kiralar ile artan kredi faiz oranları konut piyasasını adeta durdurdu. Sektör temsilcileri konutta birkaç yıldır devam eden sıkıntıların barınma krizine dönüşebileceğini belirtiyor.

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, ‘Bugün Türkiye'de yıllık konut ihtiyacının 800 ile 1 milyon arasında olduğunu söyleyebiliriz. Son üç yılda ise yeni konut üretimi 400 bin aralığına indi. Ev sahipliği dramatik olarak düşüyor’ dedi.

Ülkeler için konut sahipliğinin yüzde 80'in üzerinde olması "iyi veri" olarak yorumlanıyor. Türkiye'de önce yüzde 70'in altına ardından da yüzde 57'lere kadar indi. Neredeyse her iki kişiden birinin evi yok.

Çekici, ‘Bu önemli bir sinyaldir, ev sahipliği oranının düşmesi. Bunu tabii rakamlar, demografik veriler ve ihtiyaçta da görüyoruz. Banka kredili konut satışı neredeyse yok denecek kadar az. Burada bazı önlemlerin alınması gerekiyor piyasamızla ilgili’ diye konuştu.

NTV'nin haberine göre, konut satışları yılın ilk yarısında yüzde 3,7 geriledi. Yine ilk yarıda konut alımında banka kredisi kullanım oranı yüzde 9’a kadar indi.

HABER MERKEZİ

 

Bakmadan Geçme