‘Başka Foça yok’
Platform adına konuşmayı Ramis Sağlam gerçekleştirdi “Kent kültürünün en önemli faktörü kentli olmaktan geçer. Kentli olabilmenin...
Platform adına konuşmayı Ramis Sağlam gerçekleştirdi;
“Kent kültürünün en önemli faktörü kentli olmaktan geçer. Kentli olabilmenin en önemli özelliği ise yaşadığın yere sahip çıkmaktır.
MÖ. 11 yüzyılda kurulan Foça, o günden bugüne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaptı.
Farklı doğa olayları karşısında yıkılan kent, her seferinde kendini kendi küllerinden tekrar ayağa kaldırdı.
Bugün ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi Foça’da insan oğlunun yarattığı rant canavarının elinde yok edilmeye çalışılıyor. Tarımıyla, turizmiyle ve balıkçılığıyla ön plana çıkması gereken Foça, bugün doğa talanının, ekokırımın, kaçak inşaatların elinde can çekişir hale geldi.
Tarih ve doğa sit uygulamasıyla korunduğunu düşündüğümüz Foça, bugün yasa tanımaz rantçıların elinde tanınmaz hale geldi. İlçemiz için en önemli tehlike talan mantığıyla imara açılan alanlar ve tarım alanlarıdır. Foça’nın dört bir yanında mantar gibi türeyen, hobi bahçeleri ve kaçak inşaatların zemini vurdum duymaz rantçı anlayış olduğunu biliyoruz. Üç kuruş daha fazla kazanmak için Foça’mızın siluetini, sembollerini yok sayacak hal almıştır.
“Ben yaptım oldum”, “Biz izin verdik” anlayışı Foça’nın temeline adeta dinamit koymaya devam ediyor. 11 ve 12. yüzyıllarda inşa edilen Foça Kalesi bile kaçak inşaatlar tarafından tehdit edilir hale geldi. Foça’nın siluetini bozan kale içindeki kaçak otel inşaatı son dönemde bardağı taşıran son damla olmuştur. Duyduğumuz ilk andan itibaren kaçak otel başta olmak üzere kaçak inşaatlara olan tepkimizi yaptığımız basın açıklamasıyla Foça kamuoyuyla paylaşmıştık. Yine Foça Belediye Başkanlığıyla yaptığımız görüşmelerde kaçak inşaatların üzerine gidilmesini, bu olayın takipçisi olacağımızı ilettik.
Kültür Bakanlığı İzmir 2. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu (KTVKK), 16 Haziran 2023 tarihinde 1. derece sit alanına yapılan ve uzun süredir tartışma konusu olan kaçak otelin tamamının yıkımına karar verdi. Bu otelin hikayesi kaçak inşaatın bulunduğu alandaki taşınmaza yönelik 24 Mart 1989 tarihinde Foça Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatına kadar gidiyor. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 26 Ekim 1984 tarihli kararıyla parselde herhangi bir kazı, arkeolojik sondaj yapılmadığını belirtmesine rağmen verilen ruhsatta kadar ihmaller zinciri devam ediyor.
Bu karardan önce bu otel başta olmak üzere yıkım kararı olan yüzlerce kaçak yapı üzüntü vericidir ki yıkılmamış, bahaneler üretilmiştir. Yıkılmayarak göz yumulan her kaçak yapı, her tesis bir yenisinin yapılmasına neden oldu.
Tarihi sit alanlarına göz göre göre yapılan inşaatlar hem Foça halkının hem de Platformumuzun sabrını taşıran son damla oldu. Koruma Kurulunun almış olduğu karar, kaçak inşaatlara karşı verdiğimiz mücadelemizin haklılığını bir kez daha teyit etti. Biz tabii ki şunu çok iyi biliyoruz: kaçak otel yıkılınca kaçak inşaatlar sorunu bitmeyecek. Bu sorun rant ve oy devşirme mantığından çıkmadığı sürece bu sorun da bitmeyecek.
Konut ülkemizde rant aracı olmaktan çıkmadıkça, rant canavarı Foça’yı yok etmeye devam edecek.
Kaçak otel için yıkım kararı alındı sorun bitti mi? Bitmedi ya Foça’nın sembolü olan Deniz Feneri’nin etrafındaki kaçak yapılaşma ne olacak, ya sahil şeridindeki kaçak yapılar, talana dönüşen imar uygulamaları ne olacak? Bütün soru ve sorun buradan devam ediyor.
İzmir’in ikinci yavaş/sakin şehri (Uluslararası Cittaslow) ilan edildiğinden mutlaka haberiniz vardır. Fakat sormak istiyoruz, sizce Foça bu unvanın içini doldurabiliyor mu? İlçemizin Marsilya Meydanı başta olmak üzere sahil boyunca yaşanan görüntü ve gürültü kirliliği sakin şehir olma özelliğine ne kadar yaraşıyor?
Başta Foçalı olmak üzere Foça’ya sakin bir yaşam sürmek için yerleşen vatandaşlar ve Foça’yı terk etmeye hazırlandığını biliyor musunuz?
Evet! Gün geçmiyor ki Foça’nın bir yerine yönelik bir proje reklamıyla karşılaşmayalım. Buradan sormak istiyoruz. Bu projelerden, reklamlardan Foça Belediyesi’nin, Belediye Meclis üyelerinin haberi var mı? Bunlar Foça Belediye Meclis’inde konuşuluyor mu? Bu proje ve reklamlarla ilgili kimin bilgisi var? Foça Port gibi Projelere Foça Belediyesi görüş vermiş midir?
Sormak istiyoruz Dünya üzerinde kaç tane Foça var? Söyleyelim #BaşkaFoçaYok!
Bakırçay havzasındaki sanayi tesisleri, gemi söküm işletmeleri bilindiği gibi sadece Aliağa’yı yok etmedi. Bu tehlike bugün Foça’mızı da tehdit ediyor. Ilıpınar’daki cüruf depolama tesisi, kontrolsüz enerji tesisleri, Kocamehmet’lerdeki taş ocakları Foça’yı tehdit ediyor. Foça halkı olarak verdiğimiz mücadele sonucunda iki taş ocağı projesini iptal ettirdik. Bugün hala Kocamehmetleri tehdit eden yıllar önce açılan taş ocağının da çevre katliamını da durdurmak için mücadelemizi sürdürüyoruz.
Kaçak inşaatlar, kıyılarımızı ve denizimizi kirletip yok etmeye devam ediyor. Kaçak inşaatlar ve çarpık yapılaşma bugün tarımla, turizmle, balıkçılıkla geçimini sağlayan Foça sakinlerinin geleceğini tehdit ediyor.
Foça’mızın tarihi doğal zenginliklerinin düşmanı olan kaçak inşaatlarla mücadelemiz sadece bir otel ile sınırlı olmadığını herkes çok iyi bilmelidir.
Biz Foça’nın doğasına, denizine, kıyısına tarihi yapısına sahip çıkan Foçalılar olarak, Foça Tarih Doğa Talanına Hayır Platformu olarak bu gidişata dur diyeceğiz. Bu şehir iki dudak arasında “Ben yaptım oldu” mantığıyla yönetilemez. Foça sorumluluğu olan herkes yönetimde söz sahibi olmalıdır.
Oy ve rant peşinde olanlar değil Foça’nın geleceğine sahip çıkan bizler kazanacağız.”
Haber Merkezi