• Haberler
  • Çevre
  • Başkan Balkan'dan doğaya sahip çıkma çağrısı

Başkan Balkan'dan doğaya sahip çıkma çağrısı

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Altınköy ve Çeşmealtı'nda planlanan projelere sert tepki gösterdi. 45 bin ağacın kesilmesine yol açacak Altınköy konut projesine 'Doğaya ihanet' derken, Çeşmealtı Marina Projesi için 'Ekolojik ve güvenlik açısından yanlış' değerlendirmesinde bulundu. Peki, bu projeler neden bu kadar tartışmalı? İşte Başkan Balkan'ın net açıklamaları ve halkın tepkileri...

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Altınköy ve Çeşmealtı bölgelerinde doğayı tehdit eden projelere karşı net bir duruş sergiledi. Hem çevresel hem de sosyal etkileri nedeniyle tepki çeken bu projelere karşı, Başkan Balkan ve bölge halkı birleşerek doğayı savunma mücadelesi başlattı.

ALTINKÖY'DE KEŞİF YAPILDI

Başkan Balkan'dan doğaya sahip çıkma çağrısı

Urla’nın Yağcılar Mahallesi Altınköy bölgesinde SİT alanında yapılması planlanan 650 konutluk proje için açılan davada keşif gerçekleştirildi. Hakim huzurunda yapılan keşfe çevreciler, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katılarak projeye tepkilerini dile getirdi.

Altınköy Koyunu Koruma ve Geliştirme Derneği (AKKOY) ve Yağcılar Köyü sakinleri de yasal mücadeleye destek verirken, Başkan Balkan, projenin gerçekleşmesi halinde 45 bin ağacın kesileceğine dikkat çekti. "Bölgede su kaynakları kıt, yeraltı suları tuzlanmış durumda. Bu yoğun yapılaşma doğal dengeyi bozacak, orman yangınları için tahliye imkânlarını sınırlayacak" diyen Balkan, doğayı koruma kararlılığını yineledi.

ÇEŞMEALTI MARİNA PROJESİNE SERT TEPKİ

Başkan Balkan'dan doğaya sahip çıkma çağrısı

Altınköy’den sonra Çeşmealtı’na geçen Başkan Balkan, İzmir Körfezi’nin girişinde yapılması planlanan 300 direklik marina projesine de karşı çıktı. Çeşmealtı'ndaki ÇED toplantısının halk protestoları nedeniyle yapılamamasının ardından Balkan, projeyi hem ekolojik hem de stratejik açıdan "yanlış bir adım" olarak nitelendirdi.

"Deniz trafiği artacak, otopark ve kanalizasyon sorunları nedeniyle bölge yaşanmaz hale gelecek. Körfez zaten büyük bir ekolojik baskı altında. Ekosistemi daha da zorlamak yerine Körfez temizliği hızla yapılmalı" diyen Balkan, daha uygun alternatif bölgelerin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

“BALIKÇI KASABASI KİMLİĞİMİZİ KORUYACAĞIZ”

Başkan Balkan'dan doğaya sahip çıkma çağrısı

Urla’nın balıkçı kasabası kimliğini koruma konusunda kararlı olduklarını vurgulayan Balkan, "Marina için Gülbahçe ile Balıklıova arasında daha uygun bir alan değerlendirilebilir. Hem trafik sorunu çözülür hem de Körfez’e daha az zarar verilmiş olur" ifadelerini kullandı.

UZMANLAR: ÇEŞMEALTI HALKINA ZARAR VERECEK

Başkan Balkan'dan doğaya sahip çıkma çağrısı

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi ve Urla Belediye Başkan Vekili Prof. Dr. Mesut Önen de projeye tepki gösterdi. ÇED raporundaki verilerin güncel olmadığını belirten Önen, "Körfez kirlendiğinden balıklar buraya yumurtluyor. Burası Körfez’in yumurtlama alanı. Proje, balıkçılık ve ekosisteme geri dönüşü olmayan zararlar verecek" dedi.

Başkan Balkan ve bölge halkı, Altınköy ve Çeşmealtı’nda planlanan projelere karşı hukuki ve sosyal mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek, doğaya verilen zararların önlenmesi için çağrı yaptı.

Bakmadan Geçme