Başkan Eskinazi: 2025 kararlılık yılı olacak
2024 yılının ayakta kalma yılı olduğunu söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir olarak ihracatı üçüncü sırada tamamladıklarını açıkladı
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)’nin 2024 yılı ihracat performansı değerlendirme toplantısı, EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve birlik başkanlarının katılımıyla EİB Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Türkiye geneli tekstil ihracatının 9,4 milyar dolar olarak; Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği'nden yapılan ihracatın ise 469 milyon dolar olarak gerçekleştiği kaydedildi. 2024 yılında Türkiye geneli iller sıralamasında ise İzmir’in 23,8 milyar dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldığı belirtildi.
EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “2023 hedefimiz mevcudu korumak olacak demiştim. 2024’e girerken de hedefimiz mevcudu korumaktı, bizim için ümit yılıydı, ancak ayakta kalma yılı oldu. 2025 ise ekonomik program ile kararlılık yılı olacak. 2024’ü yüzde 1 artışla 18,4 milyar dolar ihracatla geride bıraktık. Bunu tarım ve maden sektörlerinin ihracat başarısına borçluyuz. Sanayi ihracatımız 9,5 milyar dolar, tarımsal ihracatımız yüzde 4 artışla 7,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Madencilik ihracatımız yüzde 23 artışla 1,3 milyar dolara ulaştı. 2024’te 216 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirirken 111’ine ihracatımızı artırdık. Almanya’ya 1,7 milyar dolar, ABD’ye yüzde 8 artışla 1,6 milyar dolar, İtalya’ya 1 milyar dolar, İspanya’ya 988 milyon dolar, Birleşik Krallık’a yüzde 7 artışla 939 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. 2024’de Avrupa Birliği 9,3 milyar dolarla ihracatımızın önemli bölümünü oluşturdu. Avrupa kıtasının payı yüzde 50 olarak kayıtlara geçti. Amerika ülkelerine yüzde 7 artışla 2,3 milyar dolar, Orta Doğu ülkelerine 2 milyar dolar, Afrika ülkelerine yüzde 6 artışla 1,4 milyar dolar, Asya ve Okyanusya ülkelerine yüzde 14 artışla 1,3 milyar dolar, eski Doğu Bloku ülkeleri yüzde 5 artışla 1,2 milyar dolar, Türk Cumhuriyetleri ve Serbest Bölgelere yüzde 3 artışla 367 milyon dolarlık ihracatımız var. Ticaret Bakanlığı’nın 2023’de açıklamaya başladığı faaliyet illeri istatistiğine göre Ege Bölgesinin ihracatı 2024 yılında 43 milyar dolara ulaştı. 2024’de Türkiye geneli iller sıralamasında ise İzmir 23,8 milyar dolar ihracatla üçüncü sırada yer alıyor’’ dedi.
KONKORDATO BAŞVURULARINDA TARİHİ ARTIŞ
Finansman koşulları, talepteki örselenme, ihracat kanallarının tıkalı olması, enflasyonla mücadele gibi faktörlerle 2024’ün zor bir sene olduğunu vurgulayan Eskinazi şöyle devam etti; ‘’2024, finansmana erişim zorlukları, üretimdeki daralma ve rekabet gücünün kaybı gibi sorunlarla bütün sektörlerimize ağır yük getirdi. Bunun en belirgin sonucu konkordato başvurularındaki tarihi artış oldu. Mahkemelere toplam 1723 konkordato başvurusu yapılırken, 132 dosyada iflas kararı verildi. Son yıllarda hedeflerde önemli sapmalar yaşandı. 267 milyar dolar olan OVP hedeflerimiz, 264 milyar dolara çekildi ve bu rakam üzerinde tekrar düşüşler yaşandı. Bu sene 262 milyar dolarda kaldık. İhracat hedeflerinde 3 milyar dolarlık geri çekilme var. Önümüzdeki dönem OVP hedeflerinin gerçekçi çerçeveye oturtulup oturtulamayacağı da belirsiz. Önümüzdeki yıl istihdam üzerindeki yükler azaltılmazsa ve kur hedefi tutmazsa 280 milyar dolarlık OVP hedefi de tutturulamayacak. Durum böyleyken, çok sayıda firmanın önümüzdeki dönemde zor günler geçireceğini öngörüyorum. Merkez Bankası 22 ay sonra ilk kez faiz indirimine gitti. Bu küçük de olsa moral etkisi yarattı. Ülkemizin en önemli ekonomik sorunu yüksek enflasyon. Enflasyon normal seviyelere düşmeden faizlerin istediğimiz noktaya inmesi de mümkün değil. Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetlerde reeskont kredisi faiz maliyetinin yüzde 29,93’e düşürüldüğünü açıkladı. Kurların düşük kaldığı bu dönemde, reeskont kredisi faizinin vade sonuna bırakılması isabetli olacak. İhracatçıların krediye olan bağlılığı, sektörlerin ne kadar zorlandığının bir başka kanıtı. Ayrıca Merkez Bankasının bu kredileri verirken istemiş olduğu yeni şartlar ve zorlama tedbirler sıkışık zamanda ihracatçılarımıza kredi kullanmakta engel.”
ÜRETİCİLER MISIR’A GİDİYOR
ihracatçının üretimini Mısır’a kaydığını söyleyen Eskinazi, “Üretim maliyetleri yüksek, krediler pahalı, finansman yok, kur düşük, kazanç yok. Çoğu firma üretimini devalüasyon yapan Mısır'a kaydırdı. Firmalar ihracat yapamadığı için çareyi başka pazarlarda arıyor. Mısır’a gidilmesinin bir sebebi de Amerika birçok tekstil ürününde Mısır’a sıfır gümrük vergisi uyguluyor. Sermayesi kuvvetli olan firmaların ayakta kalabildiği dönemdeyiz. Sermaye yapısı zayıf olan şirketleri zor günler bekliyor. Çünkü kârlılık yok. Kârlılık olmayınca yatırımlardan çok uzak kalıyoruz. Yatırım olmayınca da günün şartlarını tutturmak çok zor oluyor. Geride kaldığımız zaman hem müşteri kaybı yaşanıyor, hem daha pahalıya mâl ediliyor, hem de imaj zedeleniyor” dedi.
Eskinazi, “Türkiye geneli tekstil ihracatımız 9,4 milyar dolar olurken Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’mizden yaptığımız ihracat 469 milyon dolar oldu. Bölgemizden yapılan tekstil ihracatında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 azalma görüldü. Ürün grubu bazında en fazla ihracat 198 milyon dolar ile pamuğa ait olup, önceki yılın Ocak-Aralık dönemine göre yüzde 7,4 oranında azalma görülmüştür. İplikte, 45 milyon dolarlık ihracat kaydedilmiş olup, yüzde 17,55 oranında azalma görülmektedir, dokuma kumaşta, 51 milyon dolarlık ihracat olup, yüzde 16,48 oranında azalma, örme kumaşta ise 67 milyon dolarlık ihracat ile bir önceki yıla göre yüzde 1,7 oranında artış görülmektedir. Teknik tekstil ihracatımızda ise 2024 yılı Ocak-Aralık döneminde 160 milyon dolara ulaştık, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,35 oranında artış görmekteyiz. Halı ihracatında ise yaklaşık 61 milyon dolar ile yüzde 15,78 artış görülmüştür” diye konuştu.