• Haberler
  • Çevre
  • Başkan Işık’tan nükleer atık temizliği için şeffaflık çağrısı

Başkan Işık’tan nükleer atık temizliği için şeffaflık çağrısı

İzmir’in “Çernobil” olarak bilinen bölgesindeki nükleer atıkların temizlenmeye başlandığı haberlerinin ardından açıklama yapan Gaziemir Belediye Başkanı...

İzmir’in “Çernobil” olarak bilinen bölgesindeki nükleer atıkların temizlenmeye başlandığı haberlerinin ardından açıklama yapan Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, sürecin şeffaf ve bilimsel yöntemlerle yürütülmesini talep etti. Başkan Işık, temizlik işlemlerinin bir komisyonun denetiminde yapılmasını ve kamuoyunun düzenli bilgilendirilmesini istedi.

Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, Ekovar firmasının Temmuz ayının başında, 8 Temmuz’dan itibaren atıkları temizlemeye başlayacağı bilgisini verdiğini belirtti. 23 Temmuz itibariyle iş makinelerinin alanda çalışmaya başladığını, ancak bu süreç hakkında ne Gaziemir Belediyesi ne de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bilgi verilmediğini söyledi. Başkan Işık, yalnızca Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’nün yönlendirmesiyle firma yetkililerinin yüzeysel bilgi verdiklerini ve 30 Temmuz’da daha detaylı bir bilgilendirme toplantısı yapılacağını ekleyerek, “23 Temmuz Salı günü itibariyle çalışmaların başladığını, iş makinelerinin alanda çalışma yaptığını görüyoruz. Yürütülen çalışmalar hakkında ne Gaziemir Belediyesi’ne ne de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bilgilendirme yapılmadı. Bizim talebimiz ile Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’nün yönlendirmesiyle firma yetkilileri, Cuma günü belediyemize gelerek yüzeysel bilgi verdiler ve 30 Temmuz Salı günü bilgilendirme toplantısı yapılacağının bilgisini paylaştılar. İlgili kurumlardan isteğimiz, çalışmalar hakkında bizi ve kamuoyunu aydınlatıcı bir şekilde açıklama yapmalarıdır” diye konuştu.

Haber

BİLİMSEL TEMİZLİK VE KAMU SAĞLIĞI

Başkan Işık, Gaziemir halkının sağlığının ön planda olduğunu vurgulayarak, nükleer atıkların bilimsel yöntemlerle temizlenmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Işık: “Bilimsel yöntemlerin dışında, vahşi bir şekilde çalışma yürütüldüğüne dair şüphe duyuyoruz. Son günlerde bu bölgeden yükselen kokuda ciddi bir artış olduğunu gözlemliyoruz ve yurttaşlarımızdan şikâyetler alıyoruz. Gaziemir halkının, temizlik sürecinde ortaya çıkacak sızıntıdan etkileneceğini düşünüyoruz. Bu bölgede yapılan radyasyon taramasında, atıkların normal değerin 7 bin 291 katı oranında radyasyon yaydığı tespit edilmişti. Bu da tehlikenin boyutlarını gözler önüne sermektedir. Temizlik sürecinde yaşanacak sızıntıların, kimyasal etkileşimlerin insan ve çevre sağlığına etkisi hakkında bakanlıkların kamuoyuna net bilgi vermesi ve gerekli önlemleri alması gerekmektedir” dedi.

Haber

“KAMUOYUNUN VİCDANI RAHATLATILMALI”

Başkan Işık, temizlik işlemlerinin kamuoyunun vicdanını rahatlatması gerektiğini vurgulayarak, “500 bin tondan fazla nükleer atığın olduğu bu alanda yapılan temizlik işlemi, kamuoyunun vicdanını rahatlatmalıdır. 3-5 kamyon toprak taşıdıktan sonra ‘alanı temizledik’ denilmesi ihtimali de kafamızı kurcalıyor. Çünkü bugüne kadar defalarca sözler verildi, ‘alanı temizliyoruz’ denildi. Ancak 17 yıl boyunca hiç bir şey yapılmadı” dedi.

Haber

DENETİM İÇİN KOMİSYON ÖNERİSİ

Başkan Işık, temizlik sürecinin denetlenmesi için bir komisyon kurulmasını önerdi. “Burada yürütülen temizlik çalışmaları denetim altında olmalıdır ve mutlaka yerel yönetimlere düzenli olarak bilgi verilmelidir. Çevre mühendislerinin, kimya mühendislerinin, bilim insanlarının, meslek odalarının, yerel yönetimlerin de dâhil olduğu bir komisyon oluşturulmalıdır.  Bu komisyon, alanda yürütülen temizlik çalışmalarını denetlemeli ve süreç hakkında düzenli olarak kamuoyunu bilgilendirmelidir” şeklinde konuştu.

Başkan Ünal Işık, nükleer atıkların bilimsel yöntemlerle tamamen temizlenene kadar mücadeleye devam edeceklerini belirterek sözlerini tamamladı.

Haber

LEYLA BİLGİ   

Bakmadan Geçme