Başkan Öztürk: Seçim bitti ana gündem ekonomiye odaklanılmalı
Yenikiraz.com’dan Semi Tektaş’ın haberine göre, İzmir Deniz Ticaret Odası Mayıs ayı meclis toplantısı Deniz Ticaret Odası...
Yenikiraz.com’dan Semi Tektaş’ın haberine göre, İzmir Deniz Ticaret Odası Mayıs ayı meclis toplantısı Deniz Ticaret Odası meclis salonunda gerçekleştirildi. Meclis toplantısında konuşan Deniz Ticaret Odası başkanı Yusuf Öztürk ABD’nin denizcilikte hegemonyasını artık sorgulandığını söylerken navlun riskinin arttığını söyledi.
“Cumhuriyetimizin 100. Yılında, ülkemizin gelecek beş yılını şekillendirecek olan yoğun bir seçim maratonunu geride bıraktık” diyen Öztürk, konuşmasına şöyle başladı: “14 Mayıs’taki seçimlerde oluşan Yeni Meclis’e, milletvekillerine başarılar diliyorum. 28 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda çoğunluğun oyunu alarak yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik ediyorum. Demokrasiyi içselleştirmiş, oy kullanmanın temel hak olduğunu kavramış vatandaşlarımıza da teşekkür ediyorum.”
“Seçim geride kaldı artık ekonomiye odaklanılmalı”
Seçimin bittiğini artık ana gündem olan ekonomiye dönülmesi gerektiğini söyleyen Öztürk, “Seçim sürecinin geride kalması, ana gündem maddemiz olan ekonomiye odaklanmamızı da mümkün kılacaktır. Ülkemizin önünde başta yüksek enflasyon, sürdürülebilir üretim, teknolojik ve çevresel dönüşüm, istihdam ve genç işsizliği, rekabetçi kur, finansmana erişim zorluğu gibi bir dizi konu var. İhracatçılar, döviz kurunun baskı altında tutulmasından dolayı ihracat, sanayiciler ise yüksek maliyetli kredi nedeniyle yatırım yapamaz hale geldiklerini ifade ediyorlar. Yeni ekonomi yönetiminden, tüm bu konuları titizlikle değerlendirip, Türkiye’nin kalkınmasını sağlayacak ve herkesin önünü göreceği bir yol haritası oluşturmasını bekliyoruz. Biz denizciler olarak bu yeni dönemde denizcilik politikalarına özel bir önem verilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
“FED’in faiz politikaları imalat sektöründe de sıkıntılara yol açıyor”
Dünya ekonomisinde ve küresel ticarette oyunun kurallarının yeniden tasarlandığı bir dönemden geçtiklerini söyleyen Öztürk, “G7 ülkeleri, ekonomilerinin Çin’e olan bağımlılığını azaltacak yeni yollar arıyorlar. Örneğin İtalya, Kuşak ve Yol Projesi’ne katılıp katılmamayı yeniden değerlendirme kararı aldı. Diğer yandan ABD dolarının hegemonyası daha fazla sorgulanmaya başlandı. Pandemi sonrası tüketici talebindeki düşüş ve imalat sektöründeki yavaşlama, gelişmiş ülkeleri durgunluğa sürüklemeye devam ediyor. Ülkemizin en büyük ihracat pazarı olan Almanya, üst üste iki çeyrek küçülerek geçtiğimiz hafta resesyona girdi. FED’in faiz politikaları, bankacılık sektöründe olduğu gibi imalat sektöründe de sıkıntılara yol açıyor” ifadelerini konuştu.
“2025 öncesi gemi hızı yüzde 10’a düşebilir”
Öztürk, “Küresel ticaretteki durgunluğu en hızlı hisseden deniz taşımacılığında yavaşlama devam ediyor. 10 Mayıs’tan bu yana aşağıya inen Baltık Kuruyük Endeksi, 1600 puandan 1172 puana düştü. Ana rotalardaki navlunları gösteren Dünya Konteyner Endeksi (Drewry) geçen hafta 1,685 dolar ile geçen yılın yüzde 78 altında seyrediyor. BIMCO’nun (Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi) araştırmasına göre deniz taşımacılığı operatörleri, zayıf talep ve düşen navlunlar nedeniyle ilk çeyrekte gemilerinin hızını bir yıl önceye göre yüzde dört düşürmek zorunda kaldılar. Navlunlarda iyileşme olmadığı takdirde 2025 öncesi gemi ortalama hızının yüzde 10’a kadar düşebileceği öngörülüyor” dedi.
“Lojistiktik sektöründe yükseliyoruz”
Öztürk konuşmasını şöyle noktaladı: “Yavaşlayan deniz ticareti ve bir buçuk yıla yakındır devam eden Rusya ve Ukrayna savaşı, limanlarımızda etkisini gösteriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2023 Ocak-Nisan döneminde Türkiye limanlarında 3 milyon 871 bin TEU yük elleçlendi. Geçen yılın aynı döneminde limanlarda 4 milyon 252 bin TEU konteyner elleçlenmişti. Düşüş oranı yüzde dokuza yaklaştı. Aynı dönemde İzmir Limanları’nda elleçlenen konteyner 601 bin TEU, elleçlenen her çeşit yük 30 milyon ton oldu. İzmir’de elleçlenen konteynerde düşüş olsa da, bu gerileme Türkiye ortalamasının altında kaldı. Türkiye’nin lojistik performansının ülkemize yeni yatırımlar çekilmesi ve uluslararası rekabet liginde üst sıralarda yer almamız açısından ne kadar önemli olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Türkiye, 2018’de Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi’nde 47. Sıraya gerilemişti. Kısa süre açıklanan 2023 Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi’nde 38. Sıraya yükselme başarısını gösterdik. Yeni nesil teknolojileri benimseyerek, ticareti kolaylaştırarak, lojistik sektöründeki paydaşların işbirliğini artırarak daha üst sıralara çıkacağımıza inanıyoruz.”
Haber Merkezi