• Haberler
  • İzmir
  • Başkan Soyer: Seçim projesi değil, geçim projesi!

Başkan Soyer: Seçim projesi değil, geçim projesi!

Aysun Güler/YENİ İZMİR-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kemeraltı bölgesi yenileme çalışmasında görev alan işçilerle sabah...

Başkan Soyer: Seçim projesi değil, geçim projesi!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Aysun Güler/YENİ İZMİR-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kemeraltı bölgesi yenileme çalışmasında görev alan işçilerle sabah kahvaltısında bir araya geldi. Kahvaltının ardından ise Başkan Soyer, İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği’nde basın toplantısında gazeteciler ile buluştu.

‘‘GELECEĞE İZ BIRAKTINIZ’’

Tunç Soyer, Kemeraltı’na neredeyse 100 yıldır hiç dokunulmadığını söyleyerek, “Kemeraltı’na çok büyük bir yatırım yaparak girdik. Sökülen kalebodurlar da Osmanlıca yazılar gördük ve 100 senedir dokunulmadığına kanaat getirdik. Kemeraltı İlk defa bu kadar köklü bir yatırıma şahit oluyor. Bu da sizlerin emeği ile gerçekleşiyor. Birçoğunuz gecelerce çalıştı. Ama emin olun her biriniz geleceğe iz bıraktınız. Çünkü bundan sonra Kemeraltı’na gelip alışveriş yapacaklar, çalışmaya devam edecek olan esnaf hep sizi güzel anacak. Bu daha başlangıç onu da söyleyeyim. İlk etap bitse de hala 2., 3. ve 4. Etap çalışmalarımız var” ifadelerini kullandı.

Haber

‘‘4 ETAPLIK ÇALIŞMANIN, İLK ETABINI TAMAMLADIK’’

Başkan Soyer gazetecilerle Kemeraltı’nda yapılan yenileme çalışmaları hakkında bilgilendirme toplantısı yaptı. Soyer, ‘‘15 bin esnafın her gün kepenk açtığı, 600 bin metrekarelik dev ve eski bir çarşıdan bahsediyoruz. Tarihte en eski en büyük açıkhava merkezi olmak gibi bir özelliği de var. Bu şehrin belki de en kıymetli varlığı. Bu görkemli yapının geri dönmesi için önce alt yapının düzeltilmesine karar verdik.  4 etabın 1. Etabını tamamladık. Adeta bir cerrah gibi çalışıldı. Sadece gece çalışarak, mevcut hatlara dokunmadan geçen bir süreçti. Çalışmalar öngördüğümüz tarihte bitti. Yeni yıl kutlamasını Kemeraltı’nda yapacaktık ancak şehitlerimizin acısını yaşadığımız için erteledik’’ dedi.

‘‘KEMERALTI’NDA SU BASKINLARI YAŞANMAYACAK’’

Kemeraltı’nın deniz seviyesi altında olduğu için her yağmurda su bastığını kaydeden Soyer, ‘‘Kemeraltı’na saniyede 7 ton su pompalayan 7 pompa döşendi. 7 gün 24 saat çalışıyor. İlk yağmurlarda pompaları test etme şansımız da oldu. 7 pompanın hiçbiri aynı anda çalışmadı. Sadece 2 tanesi bile yağan soyu körfeze akıtmaya yeterli oldu. Kemeraltı’nda artık baskınlar yaşanmayacak’’ şeklinde konuştu.

‘‘NİHAİ HEDEFİMİZ UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNE GİRMEK’’

İlk etabı tamamlanan yenileme çalışmasının, diğer etapları hakkında da bilgi veren Soyer, ‘‘2. etapta kızlar ağası hanı etrafı, 3. Etapta İkiçeşmelik’ten gelen bölüm, son etapta ise bütün Kemeraltı çevresindeki tüm sokakların tamamlanması sağlanacak. Şu ana kadar 770 milyon liralık harcama yapıldı. Tüm etaplar bittiğinde 2 milyar lira üzerinde harcamanın çıkacağını öngörüyoruz. Aydınlatmaya da çok önem verdik. Çünkü Kemeraltı’nın gece de yaşandığı bir çarşı olmasını hayal ediyoruz. Aydınlatma çalışmalarımız da bu yüzden devam ediyor. Aydınlatma projesiyle dünya çapında büyük bir ödül kazanıldı. Kemeraltı şehrin cazibe noktası olacak. Sürecin nihai hedefi UNESCO dünya mirası listesine girmek. Şu an geçici listedeyiz. Kemeraltı projesini bir seçim değil geçim projesi olarak gözüyoruz’’ dedi.

‘‘KEMERALTI’NIN YÖNETMELİĞİNİ HAZIRLAYACAĞIZ’’

Yapılan yenileme çalışmaları ile ilgili konuşan İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin ise açıklamasında şunlara yer verdi:

Kemeraltı kurallarını belirlediğimiz, yönetmeliği yani anayasasını tekrardan düzenleyeceğiz. Çalışma kültürü ile getireceğimiz düzenlemelerle her şeyine sahip çıkacağımız, bir Kemeraltı yaratacağız. Tüm paydaşlar yönetmeliğin altına imza atacak. Kemeraltı’nda dükkan açmak için yeni ruhsat alacak esnafların da derneğimizden eğitim almasını sağlamak istiyoruz. Esnafımıza yönelik sunduğumuz dil kursları başta olmak üzere eğitim programları devam edecek.

‘‘POPÜLİST BİR SİYASETÇİ OLMADIM’’

Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Soyer, hiçbir zaman popülist bir siyasetçi olmadığını söyledi. Soyer, “Bu sözcüğün zehirli bir içeriği var. Hırsızlık iki türlü yapılır. Biri malınızı biri de geleceğinizi çalar. Popülistler, insanların geleceğini çalar. Geleceği kurtarmak adına yapması gereken birçok şeyi yapmaz. Alt yapı çalışmalarını üstlenmek elbette ki bir risk, bunları yapmasaydım uyku tutmazdı’’ dedi.

KEMERALTI ESNAFI VAKIFLARDAN GELECEK İNDİRİMİ BEKLİYOR

Tarafımızca sorulan soru doğrultusunda Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait dükkanlarda yaşanan fahiş kira zammı ile ilgili henüz bir gelişmenin olmadığını kaydeden Semih Girgin, gelecek indirimi beklediklerini söyledi.

Bakmadan Geçme