• Haberler
  • İzmir
  • Başkan Tugay'dan Cumhuriyet Bayramı mesajı: İzmir'in geleceği ne olacak?

Başkan Tugay'dan Cumhuriyet Bayramı mesajı: İzmir'in geleceği ne olacak?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Cumhuriyet'in 101. yılı dolayısıyla yayımladığı mesajında, Cumhuriyet'in sağladığı değerleri ve İzmir'in önemini vurguladı. Peki, Tugay, Cumhuriyet'in geleceği için hangi umutları taşıyor? İzmir, Atatürk'ün mirasına nasıl sahip çıkacak? Tugay'ın çağrısı, kadın hakları ve hukukun üstünlüğü konularında ne anlam ifade ediyor? Detaylar haberimizde!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Cumhuriyet’in 101. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Tugay, mesajında, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının ilk bayramını, Atatürk’ün hemşehrisi İzmirlilerin belediye başkanı olarak kutlamaktan mutluluk ve onur duyuyorum” dedi.

ATATÜRK VE İZMİR BAĞLANTISI

Başkan Tugay'dan Cumhuriyet Bayramı mesajı: İzmir'in geleceği ne olacak?

Başkan Tugay, mesajında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir ile olan bağlarına dikkat çekerek, “İzmirliler, 14 Eylül 1922’de Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'e hemşehrilik teklif eder. Atatürk, bu unvanı kabul ettiğini, 24 Eylül 1922’de ‘İzmir’in Muhterem Hamiyetli Ahalisine’ hitabıyla yazdığı mektupla bildirirken şehrimizden, ‘Ülkemizin Akdeniz’e karşı ışığı olan İzmir’ diye söz eder” ifadelerini kullandı.

BURUK GURUR VE CUMHURİYET’E İHTİYAÇ

Bu yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı ülkenin yaşadığı üzücü olaylar nedeniyle buruk bir gururla karşıladıklarını vurgulayan Tugay, “İşte tam da bu yaşananlar nedeniyle cumhuriyete ihtiyacımız olduğumuzu anlamamız gerekiyor” dedi. 101 yıl önce millet olarak tarihin gördüğü en büyük devrimlerden birinin yaşandığını belirten Tugay, Cumhuriyet’in, halkı tebaa değil, yurttaş yapan bir yönetim biçimi olduğunu ifade etti.

KADIN HAKLARI VE EŞİTLİK VURGUSU

Başkan Tugay, Cumhuriyet’in sağladığı haklara da dikkat çekerek, “Öğretim Birliği Yasası ile bütün çocuklarımıza eşit ve yan yana eğitim hakkı tanıyan cumhuriyete ihtiyacımız var. Kadınlara, gelişmiş Batı ülkelerinin pek çoğundan yıllar önce seçme ve seçilme hakkı veren liderimize borcumuz var” dedi. Tugay, 21. yüzyıl Türkiye’sinde kadınların, çocukların ve bebeklerin yaşam hakkı için adalet için cumhuriyete ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VE GELECEK VİZYONU

Tugay, hukukun üstünlüğüne olan inancın sarsıldığını belirterek, çağdaş hukuk devrimini hatırlattı. “Biz bu cumhuriyeti kolay kazanmadık. Kuruluşunda çok fedakarlık ve emek vardı; ikinci yüzyılda daha ileriye götürmek için de aynı emeğe ihtiyaç var” diye konuştu.

İZMİR’İN GÖREVİ VE CUMHURİYETİ YAŞATMAK

İzmirlilerin belediye başkanı olarak Cumhuriyet’in değerlerini hayatın her alanında yaşatmanın asli görevi olduğunu belirten Tugay, “Cumhuriyeti gençlere, çocuklara emanet etti; kimsesizleri de Cumhuriyetimize” ifadelerini kullandı. “Ata’mız İzmir’e ‘Ülkemizin ışığı’ demişti. İzmir’e düşen görev bu mirasa layık olmaktır. Cumhuriyet’in kenti İzmir, ülkemizi ışığıyla aydınlatmaya devam edecektir” diyerek mesajını tamamladı.

Başkan Tugay, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın kutlu olmasını dileyerek, Cumhuriyet’in gelecek nesillere taşınmasının önemini bir kez daha vurguladı.

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi 

Bakmadan Geçme