• Haberler
  • İzmir
  • Başkan Tugay'dan körfez kirliliği hakkında açıklama

Başkan Tugay'dan körfez kirliliği hakkında açıklama

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Körfezi'ne kirli su deşarj edildiği iddiaları üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından İZSU Genel Müdürlüğü'ne para cezası kesildiği ve Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğuna ilişkin haberlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkan Tugay, kendilerine ulaşmış bir suç duyurusu olmadığını belirterek, Bakanlığın sorunu çözmek için sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

"Suç Duyurusu Hakkında Bilgimiz Yok"

Konuya dair açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, şu ana kadar kendilerine resmi bir suç duyurusu ulaşmadığını ifade ederek, "Dün haberler çıktıktan sonra avukatlarımız durumu araştırdı ancak henüz iletilen bir bilgi yok. Bu nedenle suç duyurusunun neyle ilgili olduğunu bilmiyoruz" dedi. Tugay, geçmiş dönemlerde de çeşitli cezaların uygulandığını hatırlatarak, son dönemde arıtma tesisinin çıkışında belirli bir katı atık miktarında fazlalık tespit edildiğini söyledi. Ancak diğer tüm değerlerin normal sınırlar içinde olduğuna dair bir rapor bulunduğunu belirtti.

"Bakanlık Siyasi Bir Hassasiyet Yönetimi Yapıyor"

Başkan Tugay, söz konusu cezaların siyasi amaçlarla gündeme getirildiği yönünde bir değerlendirmede bulunarak, "Muhtemelen Bakanlık, halkın hassasiyetini biraz da siyasi bir yaklaşımla yönetmeye çalışıyor. Bakanlığın İzmit’te yaptığı gibi burada da çözüm üretmek adına sorumluluğunu yerine getirmesi gerekiyor. Biz, herkesin sorumluluğunu aldığı ve çözüme katkıda bulunduğu bir süreç başlatılmasını ve yürütülmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Üzerimize Düşeni Yapmaya Devam Ediyoruz"

Göreve başladıklarından beri Körfez’de kirliliğe karşı büyük hassasiyetle çalışmalar yürüttüklerini belirten Başkan Tugay, "Arıtmalardan kaynaklı Körfez kirliliğinin önüne geçmek adına yoğun bir çalışma yürüttük. Özellikle yağmur suyu ayrıştırma projelerimiz hızla ilerliyor. Şu anda dördüncü faz inşaatımız devam ediyor ve en geç Nisan ayında devreye almayı hedefliyoruz. Beşinci fazı da bu dönemde tamamlamak için kendimize bir hedef koyduk. Yani biz üzerimize düşeni yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz" dedi.

"Bakanlıkların Da Sorumluluğu Var"

Körfez’de yaşanan kirliliğin sadece belediyenin yapacağı çalışmalarla çözülemeyeceğini vurgulayan Tugay, "Belediye olarak arıtma tesisleri ve yağmur suyu ayrıştırma ile ilgili sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Ancak bu yeterli değil. Yapılması gereken başka birçok iş var ve bunlar üç ayrı bakanlığın yetkisi altında. Bu nedenle, sorunun çözümü için herkesin sorumluluk alması gereken bir süreç başlatılmalı. Karşılıklı suçlamalardan kaçınarak, yapıcı çözümler üretmeliyiz. Önümüzdeki günlerde bu konuda yeni adımlar atacağız" şeklinde konuştu.

"İzmit’te Yapılan Çalışmalar İzmir’de de Yapılmalı"

Başkan Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kirliliğe karşı üzerlerine düşeni en kısa sürede yapacaklarını vurgularken, Bakanlığın da İzmit'te olduğu gibi sorunun çözümü için İzmir’de de sorumluluk alması gerektiğini ifade etti. "Bu konuda çözüm üretmek Bakanlığın sorumluluğunda, dolayısıyla herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor" dedi.


 

Bakmadan Geçme