Başkan Tugay'dan sorunları çözme sözü
Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin konuğu olarak sanayicilere konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Büyükşehir Belediyesi'nin güçlü bir kurum olduğunu, kredi verseler de vermeseler de sorunları çözeceğini vurguladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ESİAD) konuğu oldu. ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu ve üyelerle buluşan Başkan Tugay, Büyükşehir Belediyesi’nin kente dair yol haritasını anlattı, sanayicilerin sorularını yanıtladı. Başkan Tugay, toplantıda körfez temizliği, ulaşım, deprem, altyapı, atık yönetimi konularındaki eylem planları hakkında bilgi verirken, Büyükşehir’in kurumsal gücü, yapılanması, bütçesi ve hedefleriyle ilgili soruları yanıtladı.
Kamu yönetimi ile sivil toplumun, akademinin, özel sektörün iş birliği içinde olmasının şart olduğunu söyleyen Başkan Cemil Tugay, “Bu olmadıkça istenilen başarı düzeyi yakalanmaz. Ancak kurumlar arası iş birliği çok kolay olan bir şey değil. Biz tam bunun merkezine İzmir Planlama Ajansı’nı (İZPA) oturttuk. İZPA şu ana kadar hatırı sayılır bir mesafe aldı. Daha fazlası için birlikte çalışmaya ihtiyacımız var. İZPA’yı belediyenin bir alt kurumu olarak görmemenizi, belediyenin özellikle sivil toplum ve akademiyle kesişme noktasında koordinasyon görevi gören bir birim olarak görülmesini dilerim. İZPA, insanlara güvenilir veri sunacak. O veriye dayanarak hep beraber karar vereceğiz. Şu an onlarca harita, yüzlerce veri hazırlanıyor. İzmir’in bugününün sorunlarını çözmek için yapılması gerekenler ve geleceğine yön vermek için nasıl bir vizyon sahibi olmamız gerektiğine dair bize bir altlık verecek” ifadelerini kullandı.
“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ”
İzmir’de acil çözüm bekleyen sorunlar ile ilgili bilgilendirme yapan Başkan Tugay, “Öncelikli olarak İzmir Körfezi’nin eylem planıyla meşgulüz. İzmir’in trafik ve ulaşımıyla ilgili bir Ulaşım Master Planı başlatırken, diğer taraftan noktasal problemleri tespit edip birer birer çözümler üretmeye çalışıyoruz. Öncelikleri doğru belirlemeye çalışıyoruz. Kentsel dönüşüm sorunumuz var. Önemli adımlar attık, yakın zamanda inşaatların yapımına başlayacağız. İki buçuk yıl içinde konutları teslim etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
İzmir’in depreme dirençli kent olma planlamalarını anlatan Başkan Tugay, “İzmir’in Deprem Master Planı ile ilgili çalışmamız var. Master Planı’n bir kısmı kenti dirençli hale getirmek, riski yüksek alanlarda dönüşümü sağlamak için yapılan çalışmalar. Bir kısmı da afet durumunda şehirde yaşanacaklarla ilgili afet eylem planı hazırlığı. Yakında çok radikal adımlar atacağız. Yüksek riskli olduğu tespit edilmiş binalarla ilgili resen işlemler yapmayı planlıyoruz. Bu İzmir tarihinde ilk olacak. Bunu yaparken vatandaşlarımızın dönüşümle ilgili işlerini kolaylaştıracak adımlar atacağız. Güçlendirmeyle ilgili uygun fiyatlı opsiyonları belediye olarak sunacağız. Deprem riskli binalarda isterlerse yıkımı belediye yapacak. Kentsel dönüşüm yasasında kira yardımı var. Onun üzerine belediye olarak artı yardım yapacağız. Bazı yerlerde imar plan revizyonu yapacağız. Tüm bu çalışmalarla kentsel dönüşümün önünü açacağız” ifadelerini kullandı.
Kentin altyapı yatırımları hakkında bilgi veren Başkan Tugay, “Hükümetin ön anlaşma yaptığımız kredileri imzalamasını sağlayabilirsek altyapı probleminin 5 yılda yüzde 80 çözüleceğini söyleyebilirim. Bu somut, hesaplara dayalı bir vaat. İzmir tarihinde hiç yapılmamış altyapı çalışmasını yapacağız” dedi.
“EVDE ATIKLARIN DÖNÜŞÜMÜ İÇİN SİSTEM BAŞLATACAĞIZ”
İklim krizi, su politikaları, sağlıklı gıdaya ulaşım, enerji verimliliği gibi sorunlarda ortak çalışma mesajları veren Tugay, “Atık Master Planı ile en az atığı üretmeyi ve maksimum dönüşümünü hedefliyoruz. Evde atıkların dönüşmesi için sistem başlatacağız. Burası Türkiye, olmaz diyorlar. Burası Türkiye diye bir şey yok. Burası İzmir ve olacak. Vatandaşlarımızı ikna edeceğim. Mesafe alacağımıza inanıyorum. Barkodlu, farklı renklerde çöp poşetlerinde ayrıştırılmış atıklar toplanmasını sağlayacağız. Atıklarımızı, toprağı, suyu, havayı kirletmeden toplamayı başardığımız gün İzmir’i hak edeceğiz” diye konuştu.
Belediyenin güçlü bir kurum olduğunu söyleyen Tugay, kararlılık ve yaptıklarıyla ilgili toplum desteği gerektiğini belirtti. Şehrin vicdanlı muhalefetine ihtiyacı olduğunu söyleyen Tugay, “Muhalefet edecekseniz biraz vicdanla edin. Biraz İzmir’e dair saygıyla sevgiyle muhalefet edin. İyi bir şeyler yapmaya çalıştığımızda hemen muhalefet etmeyin. İzmirlilerden en çok beklediğim şey, bu konuda ne yapmaya çalıştığımızı anlamaları, güven duymaları. Ben kahraman falan olmak istemiyorum ama ben bu şehrin yetiştirdiği, bu şehri sevmeyi, saygı duymayı öğrenmiş ve canla başla bu işe soyunmuş biriyim. Değişik saiklerle kuyu kazmaya çalışırsak bir yere gidemeyiz. Bizim birlik beraberlik içinde İzmir için en iyisini nasıl yaparız diye düşünmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
“KREDİ VERSELER DE VERMESELER DE YAPACAĞIZ”
Bütçe disiplini ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda imza bekleyen uluslararası kredileri hakkında soruları da yanıtlayan Başkan Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediyede gelir gider dengesini sağlamak için pek çok önlem aldık. Henüz devreye almadığımız ama alınca ciddi gelir kaynağı olacak pek çok proje geliştirdik. Varlık yönetimiyle ilgili uluslararası danışmanlık şirketiyle anlaştık. Onlar şu anda çalışıyorlar. Ön anlaşması yapılan ve onay bekleyen kredilerin çoğu genellikle iki ya da üç sene geri ödemesiz, daha sonra 10 yıl vadeli krediler. Asla riskli ve Büyükşehir’i sıkıntıya sokacak adımlar atmıyoruz. Bütçede çok ciddi tasarruflar ve artılar sağlayacağız. Büyük paralardan bahsediyoruz. Size anlattığım işlerin bütçesi çok değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi tahmin ettiğinizden çok daha güçlü bir kurum. İyi yönetilirse tahmin ettiğinizden çok daha büyük işler yapabilecek bir kurum. Bundan çok eminim ve iyi işler yapabileceğimize inanıyorum. Kredi verseler de vermeseler de yapacağız. Kredi verirlerse daha hızlı yapacağız.”
Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde çamur bertarafıyla ilgili proje çalışması aşamasında olduklarını, tesisin 4. fazını nisanda hizmete alacaklarını söyleyen Tugay, “Onunla yetinmeyeceğiz, 5. faz için de proje ve ihale çalışmalarına bu dönem başlayacağız. İzmir’in çok uzun süre arıtma kapasitesi sorunu olmayacak. Güneybatı arıtmanın da kapasitesini artıracağız. Körfez çevresi için bu ikisi yeterli olacak” dedi.
Körfez’i temizlemek için yapılan diğer çalışmalardan da söz eden Tugay “Sanayi kökenli, tarım kökenli bir kirletme var. Gediz’in de kirlilik yarattığı bir gerçek. Kirletmiyor, dış körfeze akıyor deniyor ama yok öyle bir şey. Gediz’den Körfez’e kirli su geliyor. Onunla ilgili arkadaşlar gerekli çalışmayı yapıyor. Bakanlıktan tüm bunların denetimiyle ilgili yetki istedik. Hepsiyle ilgili. Ne kadarını vereceklerini bilmiyoruz. Daha önce arkadaşlar gemilerle ilgili yetki istemiş, olumsuz cevap gelmiş. Mecliste de yetki istemediniz gibi ifadeler kullanıldı. Hemen istiyoruz dedik. Vermezlerse halka şikâyet edeceğiz. Körfez için başka yol yok. Bizim kontrolümüz dışında bir kirlilik oluşmaya devam ediyor” diye konuştu.
Başkan Tugay’ın çağrısına karşılık veren ESİAD Başkanı Sibel Zorlu, “ESİAD olarak 2030 Karbon Nötr Şehri olmayı en başından beri destekliyoruz. Bu misyona sahip çıkmanızdan dolayı teşekkür ediyoruz. İzmir’de yeşil enerji, jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisiyle ilgili verimli projeler var. Bunlarda ne kadar artı değer yaratırsak, diğer eksilerimizi kapatmakta o kadar yol almış oluyoruz. İnanmak ve koşturmak gerekiyor. Buradaki herkesin kalbi İzmir için atıyor. Bizler burada verilen görevleri almaya hazırız” diye konuştu.
NASIL BİR İZMİR?
ESİAD Başkanı Sibel Zorlu, İzmir’in ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 6’sından fazlasını ürettiğini de belirterek “Türkiye ihracatının yüzde 6,7’sini gerçekleştiren ve dış ticaret fazlası veren kentimiz, Türkiye’nin cari açığının kapatılmasına hizmet ediyor. Sektörel faaliyetlerde çeşitliliği yakalamış durumda. Ancak, küresel rekabet koşullarının artık teknoloji ve inovasyona göre şekillendiği bir dönemdeyiz. Öte yandan iklim değişikliği karşısında sürdürülebilir bir yaşam için yine teknoloji ve inovasyona dayalı çözümler üretilmesi gerekiyor. Bu koşulları dikkate aldığımızda, ‘Nasıl bir İzmir hayaliniz var’ diye sorulacak olsa, kısaca, ‘Yeşil, mavi ve dijital dönüşümün gerçekleştiği, teknoloji üssü haline gelmiş, yatırımlar kenti İzmir’ olarak ifade edebiliriz” dedi.
Toplantının ardından ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu ve ESİAD Yüksek İstişare Konseyi Bülent Akgerman, Başkan Dr. Cemil Tugay’a plaket verdi.