Başkan Tugay: Demokrasinin tarafındayız

25. Barış Selçuk Gazetecilik Ödülleri Töreni'ne katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, gazetecilerin 10 Ocak Günü'nü kutlayarak, basın özgürse demokrasinin var olabileceğini belirterek, özgürlüğünün, ifade özgürlüğünün ve demokrasinin tarafında olduğunu vurguladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 25.'si düzenlediği Barış Selçuk Gazetecilik Ödülleri törenle sahiplerini buldu. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, Barış Selçuk'un ailesi ve basın temsilcileri katıldı.

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, gazetecilik mesleğinin zorluklarına dikkat çekerek “Gazetecilik savaş meydanlarında, çatışmalı alanlarda, kışın soğuğunda, yazın sıcağında, herkes uyurken, tatil yaparken geceyi gündüze bağlayarak, uzun çalışma saatlerine razı, evden, aileden uzak kalarak, hak edilenden düşük ücretlerin alındığı zor bir meslek. Üstelik hepsinin ötesinde hayati risk taşıyor. Gerçekleri ortaya çıkarmanın bedeli bazen parmaklıklar ardına atılmak oluyor, bazen öldürülmek, bazen göreve giderken canından olmak olabiliyor. Tıpkı bugün burada bizi, onurlu ismi altında toplayan gazeteci Barış Selçuk gibi. Saygıyla andığımız Barış Selçuk, haber takibi sırasında hayatını kaybedeli 30 yılı geçti. İzmir’de yetişen, Ankara’ya transfer olan başarılı bir gazeteciydi. 5 Ağustos 1994’te haber için çıktıkları bir gezide ekipçe trafik kazası geçirdiler. Muhabir Hande Mumcu, kameraman Salih Peker ve araç sürücüsü Hacı Ali Er ile birlikte hayatını kaybetti. Gazetecilik onurunu, çabasını, etiğini gazetecilere miras bıraktılar. Onların adlarını yaşatmak bizim boynumuzun borcudur. Barış Selçuk ve Hande Mumcu’nun anısını yaşatmak, genç gazetecileri teşvik etmek ve başarılarını ödüllendirmek amacıyla çeyrek asırlık bir gazetecilik geleneğini sürdürmekten onur duyuyorum” diye konuştu.

Başkan Tugay: Demokrasinin tarafındayız

HEM GAZETECİLİĞİ ÖDÜLLENDİRECEĞİZ HEM DE 10 OCAK'I KUTLAYACAĞIZ

10 Ocak'ın 1960 Anayasası’nın özgürlükçü ortamı sonucu 1961 yılında, basın çalışanlarına haklar ve yasal güvence tanıyan 212 Sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesinin yıl dönümü olduğuna dikkat çeken Başkan Tugay, “1962 ile 1971 arasında bayram olarak kutlanacak kadar önemli haklar tanıyan kanun, 12 Mart 1971 Muhtırası’ndan sonra tırpanlandı, kimi haklar geri alındı. 1971'den bu yana “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılıyor. Gazeteciler bu günü kutlamayı içlerine pek sindiremiyor. Barış Selçuk Ödülleri törenini 10 Ocak öncesinde düzenlememiz önem taşıyor. Gazetecilerin kutlama sebepleri ellerinden alınmasın. Onurlandırılsınlar, teşvik edilsinler, basın özgürlüğü mücadelesinde yalnız kalmasınlar. 10 Ocak’lar tekrar bayrama dönsün. Toplumun tüm kesimlerini kapsayan meslek, tüm kesimlerden destek görmeyi hak ediyor. Gazetecilik sabır, azim, adanmışlık, cesaret ister. Bu mesleğin özgürlüğünü kutlamak ve ödüllendirmek cesaret ister. Biz o cesareti gösteriyoruz. Gazeteciliği ödüllendirmek, hayatı, özgürlüğü pahasına gerçeğin peşinde koşanların safında durmak demek. Basın, ifade özgürlüğünden, demokrasiden taraf olmak demektir ki bir ülkede ancak basın özgürse demokrasi vardır. Biz basın özgürlüğünün, ifade özgürlüğünün, demokrasinin tarafındayız. Ne pahasına olursa olsun kamu yararını her türlü çıkarın önünde tutan, meslek etiğine sarılarak çalışan gazetecilerin yanındayız. Gazeteciliği ödüllendirmeye, kutlamaya devam edeceğiz. Ta ki bu meslek, hakkını geri alana, 10 Ocak’lar yeniden bayram olana dek taleplerinizi sizinle birlikte dile getireceğiz” diye konuştu.  

Gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayan Başkan Tugay, konuşmasını şöyle tamamladı: “25. Barış Selçuk Gazetecilik Ödülleri’ni kazanan, eser gönderen gazetecileri kutluyorum. Değerli jüri üyelerimize mesleki birikimlerini ortaya koyarak, kılı kırk yararak yaptıkları seçimler, verdikleri emekten dolayı teşekkür ediyorum. Sevgili Barış Selçuk’a, Hande Mumcu’ya, Salih Peker’e ve Hacı Ali Er’e Allah’tan rahmet diliyor, ailelerin acısını paylaşıyorum. Adlarıyla, anılarıyla yaşasınlar. Yaşasın basın özgürlüğü!”

GERÇEKLERİ YAZMAK ATEŞTEN GÖMLEK GİYMEK GİBİ

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, “İfade özgürlüğünün sürekli darbe aldığı ülkemizde gerçekleri yazmak, ateşten gömleği giymekle eşdeğer.  Kurgulanmış gerçekliklerin değil, objektif haberciliğin peşinden giderseniz başınıza gelebileceklerin sınırları kalmadı. Barış Selçuk yarışması eve arkadaşımızı anmak, araştırmacı gazeteciliği yaşatmak ama bunun da ötesinde; nitelikli haberciliğin en güzel tezahürüdür. Onların anısını yaşattığı için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Cemil Tugay’a ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Her ne kadar zor zamanlar geçirsek de, 25 yıldır süren böyle bir yarışmayı yaşatmak kolay değildir. Bu değerli yarışma bizim umutlarımızı yeşertiyor” dedi.

Ödül sunmak için sahneye gelen Barış Selçuk’ın ağabeyi Dr. Savaş Selçuk, “Bizler için, yurttaşlar için basın, medya ve gazetecilik çok önemli. Özgür gazetecilik çok anlamlı. Hep onun yanındayız” ifadelerini kullandı.

“İzmir Kent Haberi” dalının 1.'si Yenigün Gazetesi muhabiri Sıla Arabacıoğlu ödülünü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’dan aldı. Hande Mumcu Özendirme Ödülü'nü İz Gazete'deki haberiyle kazanan Yağız Barut'a ödülünü Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ramazan Tezcan verdi.

“Ulusal Haber” dalında 1. olan Sözcü Gazetesi'nden Özgür Cebe'ye ödülünü Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu verdi. Hande Mumcu Özendirme Ödülü Cumhuriyet Gazetesi'ndeki haberiyle Mehmet İnmez'in oldu. İnmez’e ödülünü Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık verdi.

“İzmir Kent TV Haberi” dalında 1. olan ANKA Haber Ajansı muhabiri Fatih Özkılınç ile kameraman Özgür Şengül'e ödülünü İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi sundu. Barış Selçuk’ın ağabeyi Dr. Savaş Selçuk'un verdiği  Hande Mumcu Özendirme Ödülü'nü İHA'dan Hakan Gözalan ile Sinan Yeniçeri kazandı.

“Haber Fotoğrafı”nda 1. olan Anadolu Ajansı'ndan Mehmet Emin Mengüarslan ödülünü Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Temsilcisi Şükrü Akın’dan aldı. Hande Mumcu Özendirme Ödülü'nü “TBMM'de kavga” fotoğrafıyla Agence France Press 'den (AFP) Adem Altan kazandı.

Yarışma Jürisi'nde Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve NOW TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Temsilcisi Şükrü Akın, NTV İzmir Temsilcisi Merih Ak, Faruk Bildirici, Deniz Zeyrek, Ali Ekber Yıldırım, Mehmet Karabel, Gazeteci Göksel Göksu ve E.Ü İletişim Fakültesi Basın Yayın Tekniği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Dirik yer aldı.

BARIŞ SELÇUK KİMDİR?

21 Eylül 1961’de Aydın’da doğan Barış Selçuk, ilköğretimi 1972’de Anamur’da, ortaöğrenimi Eskişehir Devrim Ortaokulu’nda, liseyi Trabzon Lisesi’nde tamamladı. 1978 yılında girdiği Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden 1983 yılında mezun oldu. Askerliğini 1984-1986 yıllarında Kırklareli Piyade Alayı’nda Asteğmen olarak yaptı. 1986 yılında Yeni Asır Gazetesi’nde “ekonomi”, 1989–1990 yıllarında Günaydın Gazetesi’nde “politika”, 1991 yılında ise Hürriyet Gazetesi Ankara Bürosu’nda “Parlamento muhabirliği” yaptı. 5 Ağustos 1994’te Tansu Çiller ve Murat Karayalçın’ın Giresun’da fındık taban fiyatını açıklamalarını izlemeye giderken, trafik kazasında, muhabir arkadaşı Hande Mumcu, kameraman Salih Peker ve araç sürücüsü ile yaşamını yitirdi.

 

Basın Bülteni

Bakmadan Geçme