Başkan Tugay'dan İklim Krizine strateji çağrısı
Konuşmasını salondaki ışıkların büyük bölümünü kapattırarak gerçekleştiren Başkan Tugay, iklim krizine karşı acil yeni stratejiler belirlemenin...
Konuşmasını salondaki ışıkların büyük bölümünü kapattırarak gerçekleştiren Başkan Tugay, iklim krizine karşı acil yeni stratejiler belirlemenin önemine vurgu yaptı.
İzmir’in iklim nötr ve akıllı kent hedeflerine hizmet edecek projelerin ele alındığı toplantı, Misyon Kentleri Sermaye Merkezi (Capital HUB) iş birliği ile Kültürpark’ta düzenlendi. Toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne uluslararası finansman olanakları hakkında bilgilendirme yapıldı. Başkan Tugay, konuşmasında iklim krizinin ciddiyetini vurgulayarak, “Önümüzdeki bir ay, iklim kriziyle mücadele etmek için kafa yorduğunuz bir zaman dilimi olsun. Bir ay sonra kim ne yaptı onu konuşalım” dedi.
“ENERJİ VERİMLİLİĞİNE ÖNEM VERMELİYİZ”
Konuşması sırasında salonda yanan ışıkların yarısını kapattıran Başkan Tugay, “Bunun adı enerji verimliliği. Harcamamızın zorunlu olmadığı enerjiyi daha ihtiyaç düzeyinde harcamaya başladığımızda önemli bir adım atmış oluruz. Elektrik büyük oranda fosil yakıtlardan elde ediliyor ve bunların çoğu ithal. Enerji tüketiminde bilinçli olmayı öğrenmek zorundayız” ifadelerini kullandı.
“GELECEĞİMİZİ TEHLİKEYE ATMAMALIYIZ “
İklim krizinin geldiği boyutları değerlendiren Başkan Tugay, “Neyin karşılığında neyi feda ettiğimizi düşünmemiz gerekiyor. Doğayı sadece tüketim hırsıyla yok ettiğimizi düşünüyorum. Şu an cezasını çekiyoruz ama çocuklarımız büyük ihtimalle hayatlarıyla ödeyecek. Bu yüzden yeni stratejiler belirlemek ve ciddi çalışmalar yapmak zorundayız” dedi.
İklim değişikliğiyle mücadelede bireysel sorumluluğun önemine değinen Tugay, “Her akşam, ‘Bugün iklim için ne yaptım?’ diye düşünmemiz gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapmalıyız. Dünyayı İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak biz kurtaramayız ama doğru ve haklı bir hareket bir anda yayılır. Herkesin kendinde güç hissetmesi gerektiği düşüncesindeyim. Dünyayı her birimiz kurtarabiliriz” dedi.
İklim krizine karşı somut adımların atılması gerektiğini belirten Tugay, “Ekonomik kayıp istenmiyor. Karbon salımından sorumlu olanlar zengin ülkeler ve zengin insanlar. Tüketim alışkanlıkları ile ilgili ciddi çalışmalar yapmalıyız. İzmir’de kullanılmayan eşyaların ihtiyacı olanlara verildiği bir ikinci el pazarı olması gerekir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak atıkların da karbon emisyonuna yol açmayacak yollarla bertaraf edilmesi gerek” dedi.
İZMİR’İN İKLİM NÖTR HEDEFLERİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu, 2030 yılında sera gazı azaltım hedefinin yüzde 40’tan nötre çevrilmesi gerektiğini belirtti. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Kemal Kılıç ise İzmir’in iklim nötr kent olma yolunda yapılması gereken yatırımların detaylarını paylaştı. İzmir’in sera gazı salımında nötr olması için 20.1 milyar Euro’luk bir yatırım gerektiğini ifade etti.
AVRUPA’DA ÖNCÜ KENT İZMİR
İzmir, iklim değişikliği ve enerji alanındaki çalışmalarıyla Avrupa’nın öncü şehirleri arasında yer alarak 2022’de Avrupa Birliği İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’na dahil oldu. 2030 iklim nötr hedeflerine yönelik hazırlanan İklim Şehir Sözleşmesi, Avrupa Komisyonu tarafından 2024’te onaylandı ve İzmir, AB üyesi olmayan kentler arasında Misyon Etiketi ile ödüllendirilen ilk şehir oldu.
Başkan Tugay, bu toplantının göstermelik olmaması gerektiğini belirterek, “Önümüzdeki bir ay içinde kim ne yaptı onu konuşalım” dedi ve tüm katılımcılara mücadeleye katkıda bulunma çağrısında bulundu.
ALİ ÖZKAYA