Bayramda sağlıklı beslenmenin püf noktaları
Bayramda aşırı tatlı ve yağlı gıdalar sağlığınızı tehdit edebilir! Uzman Diyetisyen Cansu Kahraman'dan dengeli beslenme için altın öneriler…
Ramazan ayı boyunca tutulan orucun ardından gelen bayramda, aşırı tatlı ve yağlı gıda tüketiminin sağlık açısından risk oluşturabileceğine dikkat çeken Özel Egepol Hastaneleri Uzman Diyetisyeni Cansu Kahraman, dengeli beslenmenin önemine vurgu yaptı.
Ramazan ayı boyunca belirli bir beslenme düzenine alışan vücudun, bayramla birlikte aşırı tüketimden kaçınılması gerektiğini belirten Kahraman, "Bayramda özellikle hazımsızlık, mide yanmaları ve bağırsak problemleri sıkça görülmektedir. Bunun temel sebebi öğün düzensizliği ve aşırı yağlı, şekerli gıdaların tüketimidir. Bu tür rahatsızlıkları önlemek için öğünlerde ölçülü ve sık aralıklarla beslenmek gerekir. Orucun ardından normal beslenme düzenine geçişte yüksek yağ ve karbonhidrat içeren yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bayram sabahı hafif bir kahvaltı yaparak güne başlanabilir. Protein ağırlıklı besinler tercih edilmeli, peynir ve yumurta tüketimi önemsenmelidir. Yarım simidin, iki dilim ekmeğe eşdeğer olduğu unutulmamalı ve porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. Kahvaltıda yeşillikler, domates, salatalık ve kapya biber gibi sebzeler tüketmek lif alımını artırarak daha uzun süre tok kalmaya yardımcı olur. Kızartmalar, hamur işleri ve şekerli yiyecekler yerine meyve ve çiğ kuruyemişler tüketmek hem sağlıklı hem de tok tutucu bir alternatiftir" dedi.
TATLI TÜKETİMİNDE DİKKATLİ OLUNMALI
Bayramda tatlı tüketiminin kaçınılmaz olduğunu ancak ölçülü olmak gerektiğini vurgulayan Kahraman, "Şerbetli tatlıları tüketirken aşırıya kaçmamak önemli. Gün içinde 1 veya 2 porsiyonu aşmamaya özen gösterilmeli. Ara öğünlerde sarma, yoğurt veya bir dilim börek tercih edilebilir. Çikolata yerine hurma, kuru incir ve ceviz gibi besinler daha sağlıklı ikram alternatifleri olabilir. Israrlara karşı nazikçe ‘hayır’ diyebilmek de sağlıklı beslenme açısından önemli bir adımdır" diye konuştu.
Akşam yemeğinde çorbayla başlanmasının tokluk hissini artıracağını belirten Kahraman, "Ana öğünlerde et ve sebze yemeklerinin yanında yoğurt ve yeşillikli salata tercih edilmelidir. Pirinç pilavı yerine bulgur tüketmek daha sağlıklı bir seçenektir. Eğer tatlı yenilmek isteniyorsa, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ayrıca, tatlı tüketimi su ihtiyacını artırdığı için gün içinde bol su içmeye özen gösterilmelidir. Tatlı ve hamur işleri tamamen yasaklanmamalı, ancak ölçülü tüketim sağlığın korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Akşam yemeklerinden 1,5-2 saat sonra yapılacak bir yürüyüş, hazımsızlık şikayetlerinin önüne geçilmesine yardımcı olacaktır" ifadelerini kullandı.