Baysak Ailesi'nin kadınlarından ortak sergi
Baysak Ailesi'nin üç neslini temsil eden kadınlar Ela Baysak, Elif Baysak, Ayla Özgiller ve Pervin Baysak'ın...
Baysak Ailesi’nin üç neslini temsil eden kadınlar; Ela Baysak, Elif Baysak, Ayla Özgiller ve Pervin Baysak’ın bir ortak noktası da resim sanatı. Resme gönül veren Baysak kadınları, bugüne kadar farklı platformlarda açtıkları sergilerden sonra ortak bir sergide buluştular.
Babaanne Pervin Baysak’ın fikri olan ortak serginin teması “herşey herşeyle bağlantılıdır, hisler, duygular ve düşünceler biçim değiştirir.” Romantizmden Brutalizme uzanan renk skalasında Ela Baysak, Elif Baysak, Ayla Özgiller ve Pervin Baysak kendilerine değinen renk ve formları, figüratif ve soyut olarak yansıtmış. Sürrealizm, Dadaizm, Ekspresyonizm, Art Brut, Fauvizm ve Soyut Dışavurum akımlarının bilinç dışında yol alan çizgisiyle figüratif formların bilinç düzeyindeki yansımaları sinestezik bir açılımla işleniyor. Karışık teknik, yağlı boya, akrilik, kara kalem, illüstrasyon, kolaj ve enstalasyon eserleri bulunmaktadır. Farklı uçların bir gövdede toplandığı ve çağrışımlarıyla ahenk oluşturduğu kollektif bir sergi.
Sergi şöyle tanıtıldı “Kavramsal ve ideolojik anlamda zıt kutuplar adeta bir bataryanın artıç eksi uçları gibi aynı gövdede toplanır. Var olan her şey birbiriyle bağlantılıdır. Bu görsel yolculukta, figür ve soyutun aldığı formları, renkleri ve çağrışımlarının iç içe geçişi ve ayrışması işleniyor. Işık ve renk, figür ve soyut kavramlarının aralığındaki yansımaları, dişil ve eril formları; Gelenekten geleceğe, çağdaş sanatı çeşitli disiplinleriyle ele alan bir karma sergi. Başlangıç ve sonuç noktası hangi uca uzanırsa uzansın, her şey her şeyle bağlantılıdır.”
Serginin açılışında katılanlara teşekkür eden Ela Baysak “Bu görsel yolculukta eşlik ettiğiniz için teşekkür ederiz. Dört sanatçının farklı tekniklerle hazırladıkları sergide soyut ve figürün karışımı seçki sunuyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanlığı sergi ve yetkililerine, müzik ziyafeti sunan Oda Orkestrası Sanatçılarına teşekkür ediyoruz” dedi.
Sergi fikrinin Babaanne Pervin Baysak’tan çıktığını hatırlatan Torun Elif Baysak, “Anneannem Ayla Özgiller ve babaannem benzer yerlerden ders almıştı. Ela da böyle sanat yapıyordu. Ben arkadaşım sayesinde sanata başladım. Çok stresli olduğum dönemde arkadaşım terapiye çağırdı ve resim bende bağımlılık oldu. Birleşip böyle bir sergiye dönüştürdük” diye konuştu.
Pervin Baysak: Kız Sanat Enstitüsü mezunu. 2001’de Şeref Bigalı Atölyesi’nde başladı. Cavit Atmaca, Bedri Karayağmurlar, Kadriye Aksel, Ali Rıza Kırkan, Gülperin Sertdemir, Yaşar Ali Güneş ve Hasan Rasgeldi’den eğitim aldı. Empresyonizmden romantizme dayanan tarzını figüratif ve soyut bir dille resmediyor. Eserleri karma sergilerin yanı sıra Bosna Hersek Fahri Konsolosluğu Sanat Galerisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarihi Havagazı Fabrikası Sanat Galerisi, Kültürpark İzmir Sanat Galerisi’nde sergilendi.
Ayla Özgiller: Çocuk yaşlarda figür çalışmalarıyla başladı. 1997’den itibaren Kadriye Aksel, Gülperin Sertdemir, Şeref Bigalı, Umut Türker, Cavit Atmaca, Yaşar Ali Güneş, Ali Rıza Kırkan, Bedri Karayağmurlar ve Hasan Rasgeldi’den ders aldı. Yağlı boya ve suluboya ile figüratif, spontan, dışavurumcu çalışıyor. resimleri sergilerde yer aldı.
Ela Baysak: Çağdaş sanat, resim, fotoğraf, enstalasyon, illüstrasyon, kolaj sanatçısı, şair ve yazar. London Collage of Communication Üniversitesi’nde BA Fotoğraf bölümünden mezun oldu. 2016’da Goldsmiths Üniversitesi BA Güzel Sanatlar bölümünü onur derecesi ile bitirdi. Gülperin Sertdemir, Soner Göksay, Kadriye Aksel, Nurcan ve Ömer Durmaz, David Batchelor, Simon Bedwell ve Bernard Walsh’dan eğitim aldı. İzmir’deki atölyesinde soyut ve figüratif çalışmalar yapıyor. Soyut ya da figüratif, görselle fizikselliğin ve farklı teknikler arasındaki ilişkinin alanlarından farklı yeni formlar yaratıyor. Farklı disiplin ve tekniklerde bağ kuruyor. Soyut dışavurumcu, ekspresyonist, sürrealist, büyülü gerçeklik, Dadaist, ikinci yeni ve yeraltı edebiyatı, metafizik, mitoloji, etimoloji ve sembolizm gibi ideolojilerden ilham alıyor.
Etkinlik ve Ödülleri:
LCC BA Fotoğraf Sergisi-Londra, Jüri Özel Ödülü 2012
Goldsmiths Degree Show Sergisi-Londra 2015
Axolotl Edebiyat ve Sanat Dergisi-sayı 59, 2020
Akatalpa, Underground Poetix 6.45 Bindokuzyüz dergi ve fanzinlerinde yazı, şiir ve resim, fotoğraf ve karışık teknik çalışmaları yayınlandı. 2010-2021
Özel Ege Lisesi Şiir Yarışması, Jüri Özel Ödülü-2011
Özel İzmir Amerikan Koleji Fütürizm Moda Tasarım Defilesi-2011
Lions Resim Sergisi Ödülü-2005
İzmir Fuarı Karma Resim Sergisi-1998
Elif Baysak: 1998 İzmir doğumlu. Disiplinler arası sanatçı, felsefe ve psikolojiyi entegre ettiği çizim, video, performans ve yazı alanlarında çalışmalar üretiyor. 2022’de New York The New School BA Tiyatro Bölümünden, psikoloji ve yazı alt dallarını tamamlayarak onur derecesi ile mezun oldu. Deneysel tiyatro The Wooster Group’ta, The Museumof Modern Art’ta çalıştı. Azure Arts Galerisi için sanat yazarlığı yaptı. Çizim çalışmalarını kontrol ihtiyacını serbest bırakmak ve bilincini rahatlatmak için meditatif eylem olarak başlatan sanatçı, soyut görsel alanda baskı ve fanzin çalışmalarıma devam ediyor. Deneysel çalışmalarını doğal, materyal ve spiritüel alanlarda varoloşu keşfetmek ve sorgulamak için sürdürüyor.
Eserleri, etkinlikleri ve ödülleri:
Van Der Plas Gallery-New York, Pictoral Coherence karma sergisi, 2023
Boomer Gallery-London, Dreams & Nigtmares karma sergisi 2023
SanataEvet-İstanbul, Impulse karma sergisi 2023
Trans-Pecos-New York, FaceTime Extended sanat ve müzik etkinliği 2023
MoCCA Arts Fest 2022
Domino Books, Becoming ve Untitled Manifesto fanzin yayınları 2022
Eleven and a Half Magazine, The Search for Yang kısa hikaye 2022
HÜSNİYE SEVAL ACUN