Bedelli askerlik yapanlar dikkat! Mahkemeden emsal karar
Bedelli askerlik için işten ayrılanlar tazminat hakkına sahip mi? Mahkeme, işverenin reddettiği talep sonrası nasıl bir karar verdi? İstanbul'da görülen dava, kıdem tazminatı konusunda emsal teşkil edebilir mi? Bedelli askerlik yapanlar kıdem tazminatı alabilir mi? İşte detaylar:
İstanbul’da bedelli askerlik yapan bir işçinin işvereniyle yaşadığı anlaşmazlık, emsal nitelikte bir mahkeme kararıyla sonuçlandı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, bedelli askerlik nedeniyle işten ayrılan bir çalışanın kıdem tazminatına hak kazandığına hükmetti. Karar, bedelli askerlik yapan binlerce işçiyi yakından ilgilendiriyor.
Giyim sektöründe faaliyet gösteren bir mağazada satış danışmanı olarak çalışan Gökhan A., 2019 yılında bedelli askerlik yapmak için işinden ayrıldı. 4 bin 400 TL maaşla çalışan işçi, kıdem tazminatı talebiyle işverene başvurdu. 20 bin TL’lik kıdem tazminatını ödemeyi reddeden işveren, iş kaybı yaşanmadığını, çalışanın 21 gün ücretsiz izinli sayılabileceğini ileri sürdü.
İSTANBUL İŞ MAHKEMESİ'NE TAŞIDI
Uzlaşma sağlanamaması üzerine işçi, konuyu İstanbul İş Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme, işverenin savunmasını kabul ederek, bedelli askerlik uygulamasının işçinin iş akdini sona erdirmediğine ve bu nedenle kıdem tazminatına hak kazanılamayacağına karar verdi.
İSTİNAF MAHKEMESİ KARARI BOZDU
Davacı taraf, yerel mahkeme kararını istinafa taşıdı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 29. Hukuk Dairesi, işçinin bedelli askerlikle birlikte işinden ayrılmak zorunda kaldığını ve bu durumun "muvazzaf askerlik" kapsamına girdiğini belirtti.
KIDEM TAZMİNATI KARARI
Mahkeme, yürürlükteki yasa ve uygulamaların da bedelli askerliği muvazzaf askerlik olarak tanımladığını ifade ederek, işçinin kıdem tazminatına hak kazandığına hükmetti. Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını bozarak dosyayı yeniden görülmek üzere ilk derece mahkemesine iade etti.
"BEDELLİ ASKERLİK DE MUVAZZAF ASKERLİK SAYILIR"
Davacı avukatı Cemil Albayrak, kıdem tazminatına hak kazanma sebeplerinden birinin askerlik olduğunu vurgulayarak, "Bedelli askerliğin de muvazzaf askerlik kapsamında değerlendirilmesi sebebiyle davacının kıdem tazminatına hak kazandığı kanaatine varılmıştır" ifadelerini kullandı.