Bergama'nın kurtuluşu coşkuyla kutlandı

Bergama'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü, düzenlenen tören ve etkinliklerle kutlandı.

14 Eylül 1922'de özgürlüğüne kavuşan Bergama, o tarihten bu yana hür ve bağımsız bir şehir olarak yoluna devam ediyor. Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik, törende yaptığı konuşmada, bu tarihi zaferin önemine dikkat çekerek, “Başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bağımsızlığımızı kazanmamızda emeği geçen tüm kahramanlara minnettarız. Geleceğimiz için daha çok çalışmamız gerektiğini unutmamalıyız” dedi.

Bergama 3 Yıl Boyunca Esaret Altında Kaldı

Törenler, Bergama Hükümet Konağı önünde çelenk sunumuyla başladı. Bergama Kaymakamı Avni Oral, belediye yetkilileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaşın katıldığı törende konuşan Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik, Bergama’nın işgal yıllarını hatırlattı. Çelik, “Mondros Ateşkes Antlaşması’nın ardından İtilaf Devletleri Anadolu’yu işgale başladı. İzmir 15 Mayıs 1919’da, Bergama ise 12 Haziran 1919’da işgal edildi. Balıkesirli Kemal Bey’in öncülüğünde yapılan direnişle Bergama bir hafta boyunca işgalden korunmuş, ancak 19 Haziran 1919’da yeniden işgal edilmiştir. Bergama, bu süreçte tam 3 yıl esaret altında kalmıştır” dedi.

Bağımsızlık Ateşiyle Gelen Kurtuluş

19 Mayıs 1919’da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak yaktığı bağımsızlık ateşi, 14 Eylül 1922’de Bergama’da zafere ulaştı. Prof. Dr. Tanju Çelik, “Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla anıyoruz. Onlar sayesinde bugün özgür, bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşıyoruz. Cumhuriyet değerlerine sahip çıkan, demokratik ve laik bir hukuk devleti olan ülkemizde, Bergama da bu özgürlüğün bir parçasıdır” ifadelerini kullandı.

Bergama'nın Geleceği İçin Daha Fazla Çalışmalıyız

Başkan Çelik, konuşmasında Bergama’nın zengin tarihi ve kültürel mirasına vurgu yaparak, geleceğe yönelik atılması gereken adımların altını çizdi. “UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Bergama’mız, geçmişinden ders alarak geleceğe yönelmelidir. Gençlerimize en iyi eğitimi sağlamalı, onları uluslararası düzeyde rekabet edebilecek bireyler olarak yetiştirmeliyiz. Biz de Bergama Belediyesi olarak çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitimine katkı sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Ayrıca, Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” ilkesine bağlı kalarak, toplumsal gelişim için sürekli çalışmanın önemini bir kez daha vurguladı.

Kutlamalar Halk Oyunları ve Konserlerle Sürdü

Törenler, Türkiye Kuvayi Milliye Mücahitler Derneği Bergama Şubesi Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisi ile devam etti. Ardından Mualla Ersezgin Ortaokulu öğrencilerinden Gülce Delen, "Bergama" isimli şiirini okudu. Bergama Belediyesi Halk Oyunları Ekibi, Bergama Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibi ve Bergama Kılıç Kalkan Derneği’nin gösterileriyle kutlamalar sona erdi.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'ndan Muhteşem Konser

14 Eylül Bergama’nın Kurtuluşu’nun 102. Yıldönümü etkinlikleri, akşam saat 20.00’de Asklepion Antik Tiyatro’da düzenlenecek İzmir Devlet Senfoni Orkestrası konseriyle devam edecek. Konser öncesinde ise Bergama Kültür ve Sanat Vakfı’nın 35. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Kültür Sanat Ödül Töreni düzenlenecek. Bu etkinliklerle, Bergama halkı unutulmaz bir kurtuluş günü kutlaması yaşayacak.

Bakmadan Geçme