- Haberler
- İzmir
- Bergama'ya gitmek için 5 neden: İzmir'de yaşayıp hala gitmeyen varsa ertelemesin- Yolda yürürken binlerce yıllık...
Bergama'ya gitmek için 5 neden: İzmir'de yaşayıp hala gitmeyen varsa ertelemesin- Yolda yürürken binlerce yıllık...
İzmir'de yaşayıp hiç Bergama'ya gitmemiş birçok kişi var. Ancak Bergama İzmir'de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Gezilecek birçok yer olmasına karşın, Bergama antik dünyanın en önemli sağlık merkezlerinden birine sahip.

İzmir'de hafta sonu planı yapanlar şehirde nereleri keşfedecekleri hakkında fikir sahibi olmak istiyorlar. İzmir'de yaşayıp hiç Bergama'ya gitmemiş ise bir çok kişi var. Ancak Bergama İzmir'in görülmesi gereken yerlerinden bir tanesi. Özellikle tarihe ilgi duyanlar Bergama'ya bayılacaklar. Çünkü Bergama'da yolda yürümek bile binlerce yıllık bir geçmişin üstünde gezme hissini veriyor. Peki, Bergama'ya gidenler nereleri gezebilirler. Bergama'ya gitmek için 5 neden, görülmesi gereken 5 yer açıklandı. Bergama'ya gidenlerin antik çağın en önemli sağlık merkezlerinden biri olan Asklepion'u mutlaka görmesi gerekiyor. 1399 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan tek minareli Selahattin camilerinde Ulu Camii de görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.
İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü internet sayfası üzerinde Bergama'da bulunan yerler hakkında bilgilendirmeler yer alıyor.İşte Bergama'daki o güzel yerler hakkında yapılan açıklamalar...
Bergama'da görülmesi gereken yerler
Asklepion:
Bergama Asklepion’u Eskiçağ’da önemli bir sağlık tedavi merkezi idi. Pausanias’a göre Bergama’da ilk Asklepios Tapınağı M.Ö. 4. yüzyılın ilk yarısında kurulmuştu. Kazılarda kutsal yerin M.Ö. 4. yüzyıldan beri var olduğu ve Hellenistik Dönemde geliştiği saptanmıştır. Asklepios Kutsal Alanı, galerili avlusu, 3500 kişilik tiyatro yapısı, İmparator Hadrianus’a ait kült salonu, kütüphanesi, yuvarlak planlı Asklepios Tapınağı ile Roma Dönemi’nde oldukça önemli bir sağlık merkeziydi.
Güney kesiminde Hellenistik Dönemden kalma üç küçük tapınak ile uyku odaları, kutsal kaynak ve havuzlar bulunmaktadır. Kutsal kaynak yanında burada tedavi gören hastaların soğuk ve sıcak havadan korunmasını sağlamak amacıyla uzun bir yer altı tüneli yapılmıştır.
Bu yer altı tünelinin hemen kuzeyinde yuvarlak planlı Asklepios Tapınağı yer alır. Bu tapınak Roma’daki Pantheon örnek alınarak M.S. 150 yıllarında Konsül L.C Rufinus tarafından yaptırılmıştır. Burada genellikle telkin ve fizik tedavinin bugün halen kullanılmakta olan çeşitli şekilleri uygulanmaktaydı. Kutsal sudan içilmesi, su-çamur banyoları, açlık-susuzluk kürleri, şifalı otlar, kremlerle yağlanma başlıca tedavi yöntemleriydi.