Bergama'da tarımsal koordinasyon toplantısı

Toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Bergama’da katma değeri yüksek tarım ürünlerinin tanıtımı ve yeşil büyüme politikaları...

Toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Bergama’da katma değeri yüksek tarım ürünlerinin tanıtımı ve yeşil büyüme politikaları ele alındı. Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik, şehrin verimli topraklarıyla tarımda öncü bir konuma sahip olduğunu belirterek, özellikle Kozak bölgesindeki fıstık çamı üretiminde yaşanan sorunları dile getirdi.

Başkan Çelik, Kozak bölgesindeki üretim düşüşünün zararlı böceklerin etkisi, yer altı sularının düşük seviyelerde olması ve taş ocaklarının titreşimleri gibi faktörlere bağlı olduğunu vurgulayarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden bu konularda detaylı araştırmalar yapmasını ve çözüm önerileri sunmasını talep etti. Ayrıca, küresel ısınmanın etkilerine karşı alınacak önlemler ve su tüketiminin azaltılması gibi adımların önemine değindi.

ANTEP FISTIĞI ÜRETİMİ YAPILABİLİR

Yüksek rakımlı bölgelerde Antep fıstığı üretimini artırmak için yapılabilecek çalışmalar da ele alındı. Menengiç ağacına uygulanan aşıların başarısının ardından Antep fıstığının Yuntdağ bölgesinde de uygulanabileceği belirtildi. Bergama Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yapabileceği soğuk hava deposu, paketleme ve kurutma tesisi gibi projeler de masaya yatırıldı.

Başkan Çelik, Bergama’nın marka değeri taşıyan ürünleri olan Tulum Peyniri, Sızma Zeytinyağı, Pamuk, Kozak Karası ve Kozak Beyazı üzüm çeşitlerinin markalaşması ve ulusal ve uluslararası pazarlarda tanıtılmasının önemine vurgu yaparak, yeni ürün denemeleri ve tarım arazilerinde susuz tarım uygulamalarıyla ürün çeşitliliğini artırma çabalarını anlattı.

ÇİFTÇİ EĞİTİM MERKEZİ KURULACAK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ise, Bergama için çiftçi eğitim merkezi kurulması ve tarımsal üretimin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, bölgenin tarımsal üretimde merkez olabileceğini ifade etti. Bergama’nın sahip olduğu üretim kapasitesinin İzmir’in ve çevresinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde olduğunu vurgulayan Tugay, üreticilere destek verilmesi ve ürünlerin pazarlanması için çalışmaların sürdürüleceğini sözlerine ekledi.

DİLAN AŞAR 

 

Bakmadan Geçme