Beşiktaş hakkında merak edilenler!

Beşiktaş Jimnastik Kulübü, 1903 yılında İstanbul’da kurulan bir spor kulübüdür. Bereket Jimnastik Kulübü adıyla kurulan kulüp,...

Beşiktaş Jimnastik Kulübü, 1903 yılında İstanbul’da kurulan bir spor kulübüdür. Bereket Jimnastik Kulübü adıyla kurulan kulüp, bazı kurucularının mensup olduğu Çerkes sülalesinden gelmektedir. Daha sonra 26 Ocak 1911 tarihinde Beyoğlu Mutasarrıfı Muhittin Bey’in teşvikiyle Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü adıyla tescil edilen ilk Türk spor kulübü oldu. Kulüp, daha çok futbol şubesiyle tanınmaktadır ve 1959’dan sonra Türkiye futbolunda şampiyon olma başarısı gösteren altı kulüpten birisidir. Aynı zamanda futbol takımının armasında ay-yıldız bulunan dört Türk takımından biridir.

Beşiktaş, günümüzde erkek ve kadın futbol, erkek ve kadın basketbol, engelli basketbolu, erkek hentbolu birinci lig düzeyinde temsil etmektedir. Ayrıca kadın voleybolu ikinci ligde yer almaktadır. Bunların yanı sıra atletizm, bedensel engelliler, boks, briç, güreş, jimnastik, kürek, masa tenisi, satranç ve elektronik spor dallarında da faaliyet göstermektedir. Beşiktaş, az sayıda takımdan biri olarak armasında Türk bayrağı amblemini taşımaktadır.

Beşiktaş basketbol takımı, 1933 yılından beri Türkiye Basketbol Ligi’nde toplamda 2 kez şampiyon olmuştur. Ayrıca birer kez 2. Lig, Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı kazanmıştır. 2011-2012 sezonunda EuroChallenge’ı kazanarak kulüp tarihinde ilk kez bir Avrupa şampiyonluğu elde etmiştir.

Beşiktaş kadın basketbol takımı ise Kadınlar Basketbol Süper Ligi’ni toplamda 3 kez kazanmış ve 1 kez Kadınlar Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda şampiyon olmuştur. 2003 yılında kurulan Beşiktaş tekerlekli sandalye basketbol takımı ise 2 kez Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Lig’i kazanmış, ayrıca Andre Vergauwen Kupası ve Willi Brinkmann Kupası’nda birer kez şampiyon olmuştur.

1961 yılında faaliyetlerine başlayan Beşiktaş kadın voleybol takımı, birer kez Türkiye Bayanlar Voleybol Şampiyonası ve Federasyon Kupası’nda şampiyon olmuştur. Ayrıca Kadınlar Voleybol Balkan Kupası’nda toplamda 3 kez şampiyonluk yaşamıştır. 2013-2014 sezonunda CEV Challenge Kupası’nda final oynama başarısı göstermiştir. 1986 yılında kurulan Beşiktaş erkek voleybol takımı ise İstanbul Erkekler Voleybol Ligi ve Federasyon Kupası’nda birer kez şampiyon olmuştur. Beşiktaş erkek hentbol takımı ise 15 kez Türkiye Erkekler Hentbol Süper Ligi’ni kazanan en başarılı takımdır. Ayrıca 9 kez Türkiye Kupası ve 10 kez Süper Kupa’da şampiyonluk yaşamıştır.

FUTBOL TAKIMI

Beşiktaş erkek futbol takımı, Beşiktaş Jimnastik Kulübü bünyesinde yer alan ve Türkiye’nin en köklü ve başarılı futbol takımlarından biridir. Takım, siyah-beyaz renklere sahip olan formalarıyla bilinir ve “Kara Kartallar” olarak anılır.

Beşiktaş’ın erkek futbol takımı, 1903 yılında kurulan kulübün en önemli branşlarından biri olmuştur. Takım, Türkiye futbolunda önemli bir geçmişe ve başarıya sahiptir. Beşiktaş, Türkiye’deki profesyonel lig olan Süper Lig’de mücadele etmektedir.

Takım, Türkiye’nin en üst düzey futbol ligi olan Süper Lig’de şampiyonluklar yaşamıştır. Beşiktaş, Türkiye futbolunda 15 kez şampiyonluk elde etmiştir. En son 2020-2021 sezonunda Süper Lig şampiyonu olmuştur.

Beşiktaş’ın erkek futbol takımı, uluslararası arenada da başarılar elde etmiştir. Avrupa kupalarında önemli maçlara çıkmış ve birçok başarıya imza atmıştır. 1986-1987 sezonunda UEFA Kupası yarı finaline kadar yükselmiştir. Ayrıca, 2016-2017 sezonunda UEFA Avrupa Ligi’nde çeyrek finale çıkmıştır.

Beşiktaş’ın Vodafone Park adlı kendi stadyumu bulunmaktadır. Bu modern ve etkileyici stadyum, takımın iç saha maçlarını oynadığı yerdir. Vodafone Park, İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde yer almaktadır.

Beşiktaş’ın erkek futbol takımı, Türk futbolunda ve taraftarları arasında büyük bir tutkuya sahiptir. Taraftarları, maçlarda takımlarını desteklemek için coşkulu tezahüratlar yapar ve tribünlerdeki enerjiyle ünlüdür. Beşiktaş’ın taraftarlarına “Çarşı” adı verilir ve takıma büyük bir sevgiyle bağlıdırlar.

Beşiktaş Spor Kulubü’nün Başkanı 2019 yılında seçilen Ahmet Nur Çebi’dir. Beşiktaş’ın 2022-2023 sezonundaki teknik direktörü ise Şenol Güneş’tir.

KARA KARTAL SEMBOLÜ

19 Ocak 1941 tarihinde, Beşiktaş’ın Süleymaniye takımıyla Şeref Stadı’nda oynadığı bir maçta, bir taraftar olan Mehmet Galin, Beşiktaş’ın hücum ettiği tribünde “Haydi Kara Kartallar, Hücum edin Kara Kartallar” şeklinde bir tezahüratta bulunmuştur. Beşiktaş takımının maçta üstün performans sergileyip ardı ardına ataklar yapması, taraftarların bu tezahüratı benimsemesine yol açmıştır. Beşiktaş, bu maçı Şeref Görkey’in voleyle attığı 3 gol, kaptan Hakkı Yeten, Şakir ve Şükrü’nün birer golüyle 6-0 galibiyetle

tamamlamıştır. Bu maçtan sonra Kara Kartal, Beşiktaş’ın sembolü olarak kabul edilmiştir.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme