Beslenme beyin gelişimini etkiliyor
Dikkat eksikliği olarak tanımlanabilecek hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocuk ve ergenleri etkileyen, sıklıkla yetişkinliğe kadar devam eden...
Dikkat eksikliği olarak tanımlanabilecek hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocuk ve ergenleri etkileyen, sıklıkla yetişkinliğe kadar devam eden yaygın görülen nörogelişimsel bozukluklardan biri.
Hiperaktivitenin dikkatsizlik ve dürtüsellik ile karakterize olduğunu belirten Okan Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Doç. Dr. Işıl Göğcegöz, DEHB’li çocuk ve yetişkinlerde öğrenme sorunları, akademik performansta düşüklük, depresyon, anksiyete, bağımlılık gibi birçok psikiyatrik hastalık görülme sıklığının arttığını açıkladı. Göğcegöz, “Genetik ve çevresel faktörler dahil çeşitli risk faktörlerinin DEHB etiyolojisine rol oynadığı düşünülür. Çevresel faktörler arasında diyet ve yaşam tarzının DEHB riskinde artışına neden olduğuna dair kanıtlar var. DEHB’ si olan çocuklar sağlıksız beslenme alışkanlıkları açısından daha yüksek risk altında olabilir. Bazı çalışmalar DEHB’li çocukların yeme kontrolünü kaybedebileceğini ve sağlıksız yiyecekleri seçebileceğini gösteriyor” dedi.
Tatlandırılmış içecekler/meşrubatlar, yağ ve şeker oranı yüksek gıdalar yada fast food olarak bilinen gıda tüketimi ile bozulan glikoz metabolizmasının, öğrenme, dikkat gibi birçok beynin işlevini olumsuz etkilediği konusunda uyaran Doç. Dr. Işıl Göğcegöz, “Karbonhidratlara ve doymuş yağ asitlerine hem akut hem de kronik maruziyet, bellek performansı ve dikkat üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Yüksek şeker tüketimi, beyinde, nörotrofin düzeylerini düşürür, nöroinflamasyona yol açar ve kan-beyin bariyerinin yapısına zarar vererek başta hipokampus olmak üzere birçok beyin bölgesini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca yağ ve şeker oranı yüksek gıdalar beyinde dopamin salınımını artırır. Beyin ödül sistemini etkiler ve yüksek glikoz ve yağ içeren gıdalara bağımlılık oluşabilir” diye konuştu.
HÜSNİYE SEVAL ACUN