'Beton ekmekten vazgeçin'

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan ülkemizin en önemli ekonomik kaynaklarından olan tarım alanlarındaki değişime ilişkin TBMM...

'Beton ekmekten vazgeçin'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan ülkemizin en önemli ekonomik kaynaklarından olan tarım alanlarındaki değişime ilişkin TBMM Başkanlığına iki ayrı yazılı soru önergesi sundu  

2021 TÜİK verilerine göre toplam ekilebilir alanı 3 milyon 216 bin dekar olan İzmir’de sadece 1 milyon 405 bin dekar ekilebildiğini söyleyen CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, “Tarım alanlarına beton ekmekten vazgeçin” dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ayrı ayrı yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergeleri için Arslan, ‘toprak yoksa tarımda olmaz’ şeklinde konuştu.

YOKSULLAŞMA VE GÖÇ KONUSUNA DEĞİNDİ

Tarım arazilerinin yerini hızla betonlaşmaya bıraktığına dikkat çeken Arslan, “Türkiye’nin en önemli ekonomik zenginlik kaynaklarından birisi tarımdır. Ülkemiz için stratejik bir sektör olan tarım, zengin potansiyeli ile ekonomimizin gücünü oluşturan ana sektörlerden birisidir. Bu çerçevede tarıma ilişkin politikalar, sektörün verimliliğini ve dış rekabet gücünü artırarak, üreticilerimizin, çiftçilerimizin refahı ve sürdürülebilir bir tarım yapmaları sağlamalıdır. Bugün tarım alanları; sanayi, ticaret ve konut alanlarına açılarak adeta beton ekili alanlar haline gelmiştir. Bu durum aynı zamanda kırsalda büyük bir göç ve yoksullaşma sürecini doğurmuştur.” şeklinde konuştu.

“İZMİR’İ DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Ülke genelinde yaşanan tarımsal sorunların, yüksek tarım potansiyeline sahip İzmir’i de doğrudan etkilediğini dile getiren Arslan, “2021 TÜİK verilerine göre toplam ekilebilir alanı 3 milyon 216 bin dekar olan İzmir’de sadece 1 milyon 405 bin dekar ekilebilmiş. Bu durum İzmir için tarladan sofraya besin zincirinde yaşanacak olumsuzlukların müjdecisidir.” diye konuştu.

İZMİR’İN TARIM ARAZİLERİ İPOTEKLİ Mİ?

Konuşmasında “Ülkemizin kalkınmasında, ekonomimizin büyümesinde lokomotif olan tarım sektöründe, alın teri ve emeği ile fedakârca üretim yapan, tarladan sofraya bereket taşıyan çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyorum” ifadelerine yer veren Arslan, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan, İzmir ilimizde tarım arazilerinin ne kadarı ipoteklidir, arazisine ipotek koyulmuş çiftçilerin ilçelere göre sayısı nedir gibi soruların yanıtlarını istedi.

Bakmadan Geçme