Beyaz altın hastalık riskiyle karşı karşıya

Torbalı Ovası'nda son altı yıldır yeniden ekilmeye başlanan ve beyaz altın olarak anılan pamuk, bu yıl...

Torbalı Ovası’nda son altı yıldır yeniden ekilmeye başlanan ve beyaz altın olarak anılan pamuk, bu yıl hastalık tehdidi ile karşı karşıya. Pamuk tarlalarında yapılan kontrollerde yeşil kurt zararlısına rastlandı. Pamuğun hastalanmasına neden olan yeşil kurt zararlısı, çiftçinin korkulu rüyası oldu.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden aşırı sıcaklar ve nem, yeşil kurt popülasyonunun artmasına neden oldu. Tarım ve Orman İlçe Müdürlüklerinden yapılan açıklamada, çiftçilerin ruhsatlı ilaçları kullanarak önlem alması tavsiye edildi.

Üreticilerin yeşil kurt zararlısına karşı dikkatli olmaları ve gerekli mücadelenin önlemle yapılması istendi. Yetkililerden yapılan açıklamada, “Pamuk alanlarında yapılan kontrollerimiz devam etmektedir. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle pamuk zararlılarından yeşil kurt, pamuk yaprak kurdu, çizgili pamuk yaprak kurdu ve diğer zararlıların sahada yapılan tuzak sayım popülasyonlarındaki yoğunluk artışı görülmüştür. Bu sebeple pamuk tarlalarının düzenli kontrol edilip ekonomik zarar eşiğini aşan yerlerde ruhsatlı ilaçlarla mücadele yapılması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Bakmadan Geçme