Beyin sağlığını destekleyen 6 kuruyemiş
Nörolog Uzm. Dr. Nigar Ahmadova, beyin sağlığını korumanın ve zihinsel fonksiyonları güçlendirmenin temel unsurlarından birinin beslenme olduğunu vurguladı.
Özellikle kuruyemişlerin beyin üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çeken Dr. Ahmadova, günlük beslenme düzenine bu besinleri eklemenin hafıza ve konsantrasyon üzerinde önemli faydalar sağlayacağını belirtti.
Beynin vücut için hayati önem taşıyan bir organ olduğunu ifade eden Dr. Ahmadova, beyin sağlığını olumsuz etkileyebilecek beslenme alışkanlıklarından kaçınılması gerektiğinin altını çizdi. Omega-3 yağ asitlerinden zengin balıklar, antioksidan ve C vitamini içeren sebzeler, narenciyeler, bitter çikolata, yumurta, yeşil çay ve kuruyemişlerin tüketilmesinin beyin fonksiyonlarını desteklediğini belirtti. Ancak işlenmiş, kızartılmış ve rafine şeker içeren kuruyemişlerden uzak durulması gerektiğine de dikkat çekti.
BEYİN SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLEN KURUYEMİŞLER
Dr. Ahmadova, öğrenme ve hafıza fonksiyonlarını destekleyen bazı kuruyemişleri şöyle sıraladı:
- Ceviz: Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan ceviz, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Hafızayı destekleyici etkileriyle bilinir.
- Kabak çekirdeği: Magnezyum, çinko, bakır ve demir minerallerini içeren kabak çekirdeği, uyku kalitesini artırarak beynin dinlenmesine yardımcı olur.
- Kaju: Magnezyum, potasyum, B vitaminleri ve sağlıklı yağlar içerir. Beyin sağlığını destekler ancak yüksek kalorili ve alerjen bir kuruyemiş olduğundan dikkatli tüketilmelidir.
- Badem: Magnezyum ve triptofan içeriğiyle kalp sağlığını destekler. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve uykuya dalmayı kolaylaştırarak uyku kalitesini artırır.
- Antep fıstığı: Potasyum, magnezyum, B6, E ve K vitaminlerinden zengin olan Antep fıstığı, beyin fonksiyonlarını ve kas-sinir sistemini destekler.
- Fındık: Omega-3 yağ asitleri ve antioksidanlar içerir. Beynin zihinsel fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olur. Ancak aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
Beyin sağlığını korumanın yalnızca beslenmeyle sınırlı olmadığını hatırlatan Dr. Ahmadova, yeterli ve kaliteli uykunun, her gün yeni bilgiler öğrenmenin ve düzenli yürüyüş yapmanın da zihinsel fonksiyonların korunmasında önemli rol oynadığını belirtti.