Bilgisayar kullanımı sinir sıkışmasına yol açabilir
Sinir sıkışması neden olur? Bilgisayar başında uzun saatler geçirmek riski artırıyor mu? Tedavi edilmezse hangi sorunlara yol açabilir? Tüm detaylar haberimizde...
Günlük hayatta pek çok kişinin karşılaşabileceği sinir sıkışmaları, kas, tendon veya kemiklerin sinirlere baskı yapması sonucu ortaya çıkıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Zorlu, sinir sıkışmasının özellikle el bileği ve dirsek bölgesinde sık görüldüğüne dikkat çekerek, “Bu durum genellikle bölgesel ağrı, uyuşma, karıncalanma, güç kaybı ve hareket kısıtlılığı gibi belirtilerle kendini gösterir” dedi.
BİLGİSAYAR VE TEKRARLAYAN HAREKETLER RİSKİ ARTIRIYOR
Sinir sıkışmasının birçok sebebi olabileceğini belirten Op. Dr. Emre Zorlu, özellikle uzun süre bilgisayar kullanımı, sürekli tekrarlayan hareketler ve kas-eklem zorlanmalarının risk faktörleri arasında olduğunu söyledi. Sinir sıkışmasının nedenleri arasında travmalar, spor aktiviteleri, obezite, yaşlanma ve diyabet gibi hastalıkların da bulunduğunu belirten Zorlu, “Özellikle aniden başlayan, ağrı kesiciye rağmen geçmeyen ağrı veya güç kaybı durumunda vakit kaybetmeden sağlık merkezine başvurulması gerekir” diye konuştu.
TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Sinir sıkışmasının tanısında doktor muayenesi, sinir iletim testleri ve görüntüleme yöntemlerinden faydalanıldığını aktaran Op. Dr. Zorlu, tedavi süreciyle ilgili şu bilgileri verdi:
“Tanı konduktan sonra tedavi süreci hastanın durumuna göre değişir. En yaygın tedavi yöntemleri arasında fizik tedavi, ilaç tedavisi, steroid enjeksiyonları ve cerrahi müdahale bulunur. Cerrahi dışı yöntemler yetersiz kaldığında, beyin ve sinir cerrahisi uzmanlarının değerlendirmesiyle ameliyat seçeneği gündeme gelebilir. Operasyon ile sinir sıkışmasına neden olan baskı ortadan kaldırılarak sinirin rahatlatılması sağlanır.”
AMELİYAT SONRASI REHABİLİTASYON KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR
Ameliyat sonrası sürecin, hastaların normal yaşantısına en kısa sürede dönebilmesi için dikkatle yönetilmesi gerektiğini belirten Zorlu, şunları söyledi:
“Ağrı ve uyuşukluk gibi şikayetler genellikle hızlı iyileşir. Ancak güç kaybı ve hareket kısıtlılığı daha uzun sürede normale döner. Bu nedenle, bazı hastalarda ameliyat sonrası fizik tedavi süreci gerekebilir. Operasyonun doğru zamanda yapılması, iyileşme sürecini hızlandırır. Ancak tedavi geciktiğinde şikayetlerin tam olarak düzelmeyebileceği veya rehabilitasyon sürecinin uzayabileceği unutulmamalıdır.”
Sinir sıkışması yaşayan bireylerin erken tanı ve tedavi ile yaşam kalitesini artırabileceğini vurgulayan uzmanlar, uzun süre bilgisayar başında çalışanların ve tekrarlayan hareketler yapan kişilerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.