Bir hastalık değil, farklılık!
Bir kromozom farklı ve hayat değişiyor! Down sendromunda doğru eğitimle mucizeler mümkün mü?
Uzmanlar, Down sendromunun bir hastalık olmadığını, genetik bir farklılık olduğunu vurguluyor. Doğru eğitim ve terapilerle Down sendromlu bireylerin önemli gelişimler kaydedebileceğine dikkat çekiliyor.
Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, Down sendromunun konuşma gecikmesi, sosyal etkileşimde farklılıklar ve bazı sağlık risklerini beraberinde getirdiğini belirterek, "Doğru eğitim ve ergoterapinin içinde yer aldığı terapilerle Down sendromlu bireyler, daha yavaş da olsa oldukça güzel bir gelişim gösterebiliyor" dedi. Kilit, ileri anne yaşının en büyük risk faktörlerinden biri olduğunu ve 35 yaş sonrasında Down sendromlu bebek doğurma olasılığının arttığını ifade etti.
DOWN SENDROMUN TEMEL SEBEBİ
Down sendromunun, bireylerde 21. kromozomun iki yerine üç tane bulunmasıyla ortaya çıkan bir durum olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, "Bu nedenle Down sendromunu bir hastalık olarak değil, genetik bir farklılık olarak tanımlamak daha doğru olur" dedi. Down sendromlu bireylerin yüz görünümünde farklılıklar bulunabileceğini, ancak aynı zamanda kalp hastalıklarına daha yatkın olabileceklerini belirten Kilit, konuşma ve işitme problemleri ile ilerleyen yaşlarda Alzheimer riskinin de artabileceğini ekledi.
DOĞRU EĞİTİM VE TERAPİLERLE
Down sendromlu bireylerin sosyal etkileşim ve yürütücü işlevlerinde bazı farklılıklar olabileceğini dile getiren Kilit, "Otizmli bireylerle kıyaslandığında Down sendromlu bireylerin taklit yetenekleri, jest ve mimik kullanımları daha gelişmiş olabilir" dedi. Konuşma gecikmelerine rağmen erken yaşta başlanan özel eğitim ve terapilerin büyük fayda sağladığını belirten Kilit, "Uygun eğitimle Down sendromlu bireylerin yazar, akademisyen ya da farklı mesleklerde başarılı bireyler olabileceği bilimsel bir gerçekliktir" ifadelerini kullandı.
İLERİ ANNE YAŞI
Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, Down sendromunun en büyük çevresel risk faktörlerinden birinin ileri anne yaşı olduğunu belirterek, "Anne yaşı 35’in üzerine çıktığında Down sendromlu bebek doğurma ihtimali artıyor. Özellikle 45 yaş sonrası her 60 doğumdan birinde Down sendromu görülebiliyor" dedi. Hamilelikte sigara, alkol ve madde kullanımı gibi çevresel faktörlerin de üzerinde durulması gerektiğini ifade eden Kilit, ultrason ve genetik testlerle Down sendromu hakkında erken tanı konulabileceğini sözlerine ekledi.