Bir zamanlar bitkiymiş artık jelatin şekeri
Çocukluk anılarının en sevilen şekeri olan marshmallow, aslında doğa ile bağlantısını zamanla kaybetmiş tatlılardan biri. Adını aldığı bataklık bitkisi marshmallow ile yapılıyormuş. İşte tatlının hikayesi
Çocuğu, genci, yaşlısı, yumuşacık hissi, şekerli tadı ile severek yediğimiz marshmallow'un aslında bir bitkiden ilham alındığını biliyor muydunuz? Bu yumuşacık tatlı şekerler, adlarını şimşeklerin çakıp suların çekildiği bataklık alanlarda yetişen bir çiçekten alıyor.
Althaea officinalis, halk arasında marshmallow ya da bataklık ebegümecisi olarak bilinen bu bitki, tatlımızın hem tarihine hem de ismine ışık tutuyor.
MARSHMALLOW NEDİR?
Marshmallow, Avrupa ve Afrika kıtasına özgü, çok yıllık çiçekli bitki. Sulak ve bataklık alanlarda yetişir. Tarih boyunca bu bitkinin kökü ve sıvısı hem mutfakta hem de tıbbi alanlarda kullanılmış.
Antik Yunan yazıtları, bitkinin yara iyileştirici, diş ağrısını hafifletici ve boğaz rahatsızlıklarına iyi gelen özelliklerini öne çıkarıyor. Kıtlık zamanlarında bitki besin kaynağı olarak kullanılmış. Bitkinin özü olan müsilaj, çok tatlı olmasa da şekerle karıştırıldığında lezzetli tatlılar yapmaya olanak sağlamış. Antik Mısır'da bu bitkinin özü bal ve kuruyemişlerle karıştırılarak soylular için özel tatlılar yapılmış.
MARSHMALLOW NASIL DOĞDU?
Marshmallow'un bugün bildiğimiz hali, 1800'lerin ortasında Fransa'da geliştirildi. İlk örnekleri, marshmallow bitkisinin kök suyunun şeker ve yumurta akı ile karıştırılarak köpürtülmesiyle elde edilmiş ve kalıplara dökülerek şekil verilmiş.
Ancak bu süreç oldukça zahmetli olduğu için bazı yeni uygulamalarla kolaylaştırılmış. Mısır nişastası kullanılarak kalıplama süreci geliştirilmiş ve kök suyunun yerini jelatin almış. Jelatin, marshmallow'un bugün tüm dünyada tanınan stabil formunu oluşturuyor.
Bugün marketlerden aldığımız marshmallow'lar, şeker, su ve jelatin karışımından yapılır ve artık marshmallow bitkisine ait herhangi bir madde içermez. Ancak ismini hala bu bitkiden alır.