Bodrum'da yeni balıklar tadım etkinliği
1869 yılında Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla sadece dünya deniz ticareti değil, Kızıldeniz ile Akdeniz'in birbirinden çok farklı...
1869 yılında Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla sadece dünya deniz ticareti değil, Kızıldeniz ile Akdeniz’in birbirinden çok farklı olan ekosistemleri de birleştirilmiş oldu. Bu durum, iklim değişiminin neden olduğu deniz suyu sıcaklığındaki artışla birlikte yeni balık türlerinin denizlerin de dahil olduğu Akdeniz Havzası’nda yaşamasını beraberinde getirdi.
Yeni tür balıklar arasında Aslan balığı, Asker balığı, Kılkuyruk mercan, Lokum balığı, Külah balığı, Çizgili barbun yer alıyor. Yeni balıkların bir kısmı makroalgler ve deniz çayırları ile beslenerek denizel habitatlara zarar verirken bir kısmı yavru ve küçük yerli balık türleri ile beslenerek ekosistem ve kıyı balıkçılığı üzerinde baskı oluşturuyor.
Akdeniz Koruma Derneği bu yeni denizel türlerin yerel türler üzerindeki baskısını azaltmak için Yeni Balıklar Programı çerçevesinde çalışmalar gerçekleştiriyor. Gökova Körfezi, Fethiye-Göcek ve Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde, yeni balık türlerinin geleneksel balıkçılık yöntemleri ile yakalanmasıyla hem balıkçıya destek olunması, hem de restoranların menülerine girerek denizden uzaklaştırılması için çalışıyor. AKD bu çalışmalarını ilgili kamu kurumlarının izin ve koordinasyonunda gerçekleştiriyor.
iha