Boeing dolandırıcılık suçunu kabul etti

ABD hükümeti, Boeing’in ölümcül 737 MAX kazalarıyla bağlantılı olarak yürütülen Adalet Bakanlığı soruşturmasında dolandırıcılık suçunu ve...

ABD hükümeti, Boeing’in ölümcül 737 MAX kazalarıyla bağlantılı olarak yürütülen Adalet Bakanlığı soruşturmasında dolandırıcılık suçunu ve 243,6 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul ettiğini açıkladı.  Bu kabul, Boeing’in hüküm giymiş bir suçlu olarak damgalanmasına neden olacak ve şirketin itibarını ciddi şekilde zedeleyecek.

ÖLÜMCÜL KAZALARDAN SONRA SORUŞTURMA

Reuters’ta yer alan habere göre; Boeing, 2018 ve 2019 yıllarında Endonezya ve Etiyopya’da meydana gelen ve toplamda 346 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 737 MAX kazaları sebebiyle suçlanıyordu. Bu trajik kazalar, dünya genelinde büyük bir şok yaratmış ve Boeing’in güvenlik standartları sorgulanmıştı. Kazalarda hayatını kaybedenlerin aileleri, Boeing’in yargılanmasını ve daha ağır cezalar ödemesini talep ediyorlardı. Aileler, şirketin sorumluluklarını yerine getirmediğini ve ihmallerinin bu trajik sonuçlara yol açtığını belirtiyorlardı.

ADALET BAKANLIĞI VE BOEİNG ARASINDA ANLAŞMA

ABD Adalet Bakanlığı, Mayıs ayında Boeing’in ölümcül kazalarla ilgili 2021 anlaşmasını ihlal ettiğini tespit etmesinin ardından, şirketi cezai kovuşturmaya maruz bırakmıştı. Bu durum, Boeing’in daha önce yapılan anlaşmaları ihlal ettiğini ve ek yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını ortaya koydu.

Boeing sözcüsü, ABD Adalet Bakanlığı ile çözüm şartlarında prensipte anlaşmaya varıldığını doğruladı. Anlaşma kapsamında Boeing, güvenlik ve uyum programlarını güçlendirmek için önümüzdeki üç yıl içinde en az 455 milyon dolar harcamayı kabul etti. Ayrıca, Boeing yönetim kurulunun MAX kazalarında ölenlerin yakınlarıyla görüşmesi gerekecek.

HABER MERKEZİ 

 

Bakmadan Geçme