Borç tahsilatı bahanesiyle dolandırıyorlar

Son dönemde bilinmeyen numaralardan gelen aramalar, mesajlar ya da e-postalar birçok kişiyi rahatsız ediyor. Bu iletişim kurma çabasının temelinde yer alan borç tahsilatı dolandırıcılığı, ısrarcı ve endişe uyandırıcı yönüyle dikkat çekiyor

Finansal dolandırıcılık yöntemleri giderek daha karmaşık hale gelirken, borç tahsilatı dolandırıcılığı ciddi tehdit olarak karşımıza çıkıyor. Geleneksel dolandırıcılık yöntemlerinden farklı olan bu tür sahtekarlıklar, mağdurların finansal yükümlülüklerine dair kafa karışıklığını kullanıyor ve hızlı tepki vermelerini sağlamaya çalışıyor. Devlet kurumu ya da kurumsal şirket adına aradığını belirten dolandırıcılar, “Hakkınızda yasal işlem başlatıldı”, “Ödemenizi yapmazsanız icra işlemi başlayacak” gibi mesajlar veya aramalar gerçekleştiriyor. İnsanların böyle durumlarda paniğe kapılmaması gerektiğini, soğukkanlı ve bilinçli hareket etmenin en önemli korunma yöntemi olduğu ifade eden Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, borç tahsilatı dolandırıcılığının belirtilerini ve korunma yöntemlerini sıralıyor.

BORÇ TAHSİLATI DOLANDIRICILIĞI NASIL ANLAŞILIR?

1. Yazılı bildirim talep edin. Gerçek borç tahsilatçısı, borçlu kişiye yazılı bildirim yapmalı. Bu bilgiler ilk telefon konuşmasından sonra kişinin eline ulaşmadıysa, dolandırıcılık olma ihtimali yüksektir.

2. İtiraz etme hakkınızı kullanın. Talep edilen borcun yasal olup olmadığından şüphe ediliyorsa, kişi yazılı olarak itiraz etme hakkına sahiptir. Bu tür belgeleri sunmaktan kaçınan dolandırıcılara karşı, doğrulama talep etmek en güvenli yollardan biridir.

3. Saygılı iletişim talep edin. Gerçek tahsilat sorumlusu, kişiye karşı saygılı ifade kullanmak zorunda. Taciz, tehdit, makul olmayan saatlerde (sabah 8'den önce, akşam 9'dan sonra) aramalar yapamaz. Bu davranışlar, dolandırıcıların uyguladığı baskılardan biridir ve derhal durumu bildirmek gerekir.

BORÇ TAHSİLATI DOLANDIRICILIĞINA KARŞI KORUNMA YÖNTEMİ

1. Borcunuz olmadığını biliyorsanız telefonu kapatın. Ödenmemiş kredi veya vadesi geçmiş fatura yoksa, borç tahsilatı iddiasıyla gelen aramalara karşı dikkatli olun. Dolandırıcılarla iletişime geçmek yerine görüşmeyi sonlandırmak, tekrarlayan aramaları görmezden gelmek en güvenli yol.

2. Borç durumu finans kuruluşlarından kontrol edilmeli. Şüpheli borç tahsilat talebi olduğunda, iddianın doğruluğunu teyit etmek için bankalar veya kredi kartı şirketleriyle iletişime geçmek önem taşıyor. Yetkili finansal kuruluşlar, müşterilerine borç durumları hakkında en doğru bilgiyi sağlar.

3. Kredi raporu üzerinden doğrulama yapılmalı. Kişinin adına açılmış borç olup olmadığını anlamak için kredi raporunun düzenli olarak kontrol edilmesi önem taşıyor. Kredi raporunda borç yoksa bu durum, dolandırıcılık şüphesi doğurabilecek önemli bir gösterge.

4. Yetkili mercilere bildirimde bulunulmalı. Borç tahsilatı dolandırıcılığına maruz kalan kişilerin, olayı yetkili mercilere bildirmesi önemli. Türkiye’de Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele birimi, Tüketici Hakem Heyetleri ve Cumhuriyet Savcılıkları, dolandırıcılık girişimlerini inceleyerek gerekli hukuki süreci başlatabiliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Bankalar Birliği’ne yapılan ihbarlar, sahte tahsilatçıların tespit edilmesine yardımcı olabiliyor.