Bornova Meclisi'nde Homeros tartışması

Bornova Belediye Meclisi'nin AK Partili Üyesi Musa Çevik, Homeros Vadisi'nin adının Ergin Akın olarak değiştirilmesi teklifini sununca Başkan Eşki 'Hiç duymamış olayım. Homeros dünyanın ortak değeri' dedi

Bornova Belediye Meclisi Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı, meclis salonunda gerçekleştirildi. Meclisi, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki yönetti. 

Beydağ Belediyesi’nin çeşitli araç ve iş makinesi talebine istinaden iki kamyonun hibe edilmesi önergesi oybirliği ile hukuk, plan bütçe ve ulaşım komisyonuna oybirliği ile gönderildi. Karaburun Belediyesi’nin talebine yönelik olarak 1 kamyon, 1 vidanjör, 1 beko loder, 1 traktör römorkunun hibe edilmesi teklif meclisten de oy birliği ile geçti. 

Meclisten gelen 19 adet taşınmaz malda Belediye hisselerinin diğer hissedarlara satışına dair önerge mecliste tartışmalara neden oldu. AK Parti Grup Başkan Vekili Sait Tatlı, “Büyük metrekare olmayan yerlerden bahsediyoruz. Burada hiçbir hisseye dair vatandaşlardan talep yok. Tek katlı konutlar var. Vatandaş maddi durumu uygunsa kabul edecek, almazsa ortaklığı giderme davası açacağız. Sonra ihaleye gidecek. Üçüncü şahısların buraları alma çekincemiz var” dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Yağmur Yurdakul Özkan, “Dava açmayabiliriz. Kesin dava açacağız anlayışında olmamak gerekir” derken, Başkan Eşki, “Arkadaşlarımız işgal altındaki yerlere dair araştırma yapıyor. Belediyenin alanı varsa kasaya artı koymak için, gelir arttırıcı tedbir için yapılmış çalışma” dedi.

DEVLET OPERA VE BALESİ ARŞİVİ 

Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’ne 10 yıllığına kiralanan depo binasına ait tahsisin belediyenin ihtiyaç duyması gerekçesiyle iptali önergesi komisyon kararı meclise geldi. 

Bornova Belediyesi AK Parti Grup Sözcüsü Akın Dalgıç, “Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nün 2 yıldır kullandığı alan, notaların uygun şartlarda saklandığı özel güvenlikli bir alan. 10 yıllığına verilen bir yerdi. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü size ulaşmak istediği ve ulaşamadığı söylendi’’ dedi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Eşki, “Özel Kalem’i arayıp sert üslupla ‘o maddeyi gündemden kaldırın’ diye talep etmişler, hoşuma gitmedi. Onlardan daha zengin değiliz, açıkta kalan yerlerimiz var. Gece nüfusu 460 binin üzerinde bir yeriz. Bizim o alana ihtiyacımız var. Yerleşmeye çalıştığımız binalar var ama bazı müdürlüklerimiz dışarıda kaldı’’ diye konuştu. 

HOMEROS’UN ADI DEĞİŞSİN

AK Parti Meclis Üyesi Musa Çevik, Homeros Vadisi’nin adının değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Çevik, “9 Eylül geliyor ve içimizde hala düşmanlar var. Homeros Vadisi olan yeri Yüzbaşı İbrahim Hakkı’nın soyadı olan Ergin Akın olarak değiştirilmesini rica ediyorum” dedi.

Başkan Eşki, “Fuarda Belediye standının 4’te 1’ini Homeros’a ayırdık. Bornova’yı dünyaya Homeros ile tanıtma planımız var. Edebiyatın temellerini atanan kişinin adını silmeyi ne siz söylemiş olun ne biz duyalım. Yunanlılara ait değil. Homeros’un yaşadığı yer tartışması var, en büyük iddia Bornova. Homeros dünyanın ortak değeri. Dede Korkut kültürümüz var, onu evrenselleştirmeye çalışalım. Var olan bir kültürel değerin adını silmek… Vadiden ismini silelim bunu kutlarlar. Ayrıca Homeros’un eserlerini Türkçe’ye çeviren ve Osmanlı arşivlerine katan kişi Fatih Sultan Mehmet” dedi.

BELGEM DERSANESİ AÇILACAK

Başkan Eşki belediyenin öğrenciler için eğitim kurumu olan BELGEM’e dair bilgiler vererek, “İzmir’in en özel ayı. 9 Eylül bu yıl yine saygı içinde törenlerle kutlanacak. Eğitim öğretim de başlıyor. BELGEM dershanesi ile kapsamlı çalışma yürüteceğiz. Çamdibi’nde binası var. Altındağ’da halkın üniversitesi binasını BELGEM’e çeviriyoruz. Bornova merkez, Çamdibi’nde, üst mahallelerde açacağız. Işıkkent’te sınıf olacak. Ücretsiz yayınlar vereceğiz. Hocalarımızı tam kadroya geçirdik” dedi.
 

Bakmadan Geçme