• Haberler
  • Gündem
  • Bu fiyatlar babaları düşündürür, anneleri ağlatır, çocukları üşütür!

Bu fiyatlar babaları düşündürür, anneleri ağlatır, çocukları üşütür!

Yeni İzmir Gazetesi’nden Semi Tektaş’ın haberine göre Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) ekim ayında yılık enflasyon TÜİK'e...

Yeni İzmir Gazetesi’nden Semi Tektaş’ın haberine göre Tüketici Fiyatları Endeksi’nde (TÜFE) ekim ayında yılık enflasyon TÜİK’e göre yüzde 61,36, Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre ise 126,18 oldu. Ekim ayının zam şampiyonu ise 22,40 ile çocuk giyim oldu. Okulların açılmasıyla masrafa giren veliler, kırtasiye, servis ücretleri, beslenme derken bir de çocuk giyimdeki artışla daha da zora girdi. Hava sıcaklıkları düşmeye başladığı bu günlerde vatandaşlar kışlık ürünler için mağazalara ya da daha hesaplı gördükleri Kemerlatı Çarşısına yönelirken fiyatlar karşısında ne yapacağını şaşırdı.

CEP YAKIYOR

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda çocuk montları bin 500 TL’ye kadar çıkarken, en düşük mont fiyat ise 800 TL oldu. Mağazalarda ise yetişkin mont fiyatları ile yarışan çocuk mont fiyatları 2 bin liradan başlıyor. Botlar ise 750 ile bin 500 lira arasında değişiyor. Mağazalar ve Kemeraltı’nda esnaf, müşteri azlığından şikayet ederken, tüketiciler ise zorunluluk dışında ürün almadıklarını söylüyor. Fiyatlar karşısında farklı yöntemlere başvuran vatandaşlar eski kıyafetlerini kullanmaya, elbiseleri uzun vadede giyebilecek şekilde tadilat yapmaya özen gösteriyor. Yeni monta ihtiyaç duyanlar ise ikinci el satışların yapıldığı e-ticaret uygulamalarında şanslarını deniyor. Uzmanlar ikinci el kıyafet satışının yoğunlukta olduğu dijital platformlarda ziyaretçi sayısının hızla arttığına dikkat çekiyor.

KDV KALKSIN

Öğrenci Velileri Derneği İzmir Şube Başkanı Orhan Yüce, çocuklarını okutmak isteyen dar gelirli ailelerin sırtlarına çok yük bindiğini söyledi. Asgari ücretlinin ortaya konan giderlerle çocuk okutamayacağına dikkat çeken Yüce,  öğrencilerin kırtasiye ve giysi giderlerindeki “KDV kaldırılsın” çağırısını yineledi. Bu eğitim dönemi başlamadan önce KDV’nin kaldırılması çağırısında bulunduklarını hatırlatan Yüce, çağrıya yanıt alamadıkları gibi bu ürünlere ardı ardına zamların geldiğini ifade ederek “Okul öncesi eğitimde çocuklara bir öğün yemek verileceğini seçimden önce vaat ettiler. Seçimden sonra bu yemek hakkını kaldırdıkları gibi bir de okul öncesine aidat koydular. Okul öncesi için velilerden 600 TL aidat isteniyor, yemekle olursa aylık 948 TL oluyor. Bu sadece bir montun ücreti artmış ya da azalmış meselesi değil. Eğitimin, tüm kademelerini paralı hale getirmeye çalışıyorlar” eleştirisinde bulundu.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme