Bu habere erişiminiz engellenmiştir
Gazeteciler, TBMM'de komisyonlarda kabul edilen ve 'sansür yasası' olarak tanımlanan yasa teklifine tepki göstermek için İzmir'den...
Gazeteciler, TBMM’de komisyonlarda kabul edilen ve ‘sansür yasası’ olarak tanımlanan yasa teklifine tepki göstermek için İzmir’den sonra bu kez Ankara’da toplandı. Ulus Meydanı Atatürk Anıtı önünde kalem atan gazeteciler, “Sansür Yasası’na ‘hayır’ dedi. Salı günü İzmir’de toplanarak yasa tasarısını protesto eden gazeteciler dün ise Ankara’daydı. İzmir’de konuşan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, tasarının ifade özgürlüğünü yok edeceğini vurgulayarak, “Para cezaları, hapis cezası, kapatma, internet basınına ağır denetim ve basın kartı iptalleri ve dezenformasyon adı altında bağımsız haberciliğe sansür var. Dezenformasyon denilerek ‘Gerçeğe aykırı bir bilgiyi alenen yayanlara’ hapis cezasını öngören yeni bir suç tipi yaratılmak istenmektedir.” ifadelerini kullandı.
“SEÇİM BASKILANMAYA MI ÇALIŞILIYOR?”
Seçim dönemine ve partilerin seçim kampanyalarına az bir süre kaldığına dikkat çeken Gappi, böylesi bir dönemde bu yasanın gündeme gelmesinin endişe verici olduğunu vurguladı. Yasanın seçim döneminde baskı anlamına dahi gelebilecek ciddi sonuçları olacağını belirten Gappi, “Bu türden bir teklifin yasalaşacak olması; yaklaşan seçimlerin baskı altında yapılacağının işareti olur. Medyaya yönelik olarak öngörülen idari tedbirler arasında para cezası, reklam yasakları ve sosyal medya ağlarına bant daraltma yaptırımı da vardır. Yasa teklifinde keyfiyete dayalı yazılı basının kapısına kilit vuracak maddeler vardır. Ayrıca bu yasa, toplumsal bir otosansür dalgası yaratacaktır. Bu nedenle sadece gazetecilerin değil tüm toplumun sorunudur. Tüm toplumun ifade onurudur.” şeklinde konuştu.
“TÜM TÜRKİYE’YE GÖZALTI”
Basın örgütleri olarak yasa teklifini birlikte hazırlamayı teklif ettiklerini ancak bu tekliflerin komisyon tarafından kabul görmediğini aktaran Başkan Gappi, “Bugün burada da sesleniyoruz: Bu yasa temel insan haklarına, haberleşme özgürlüğüne, basın özgürlüğüne aykırıdır. Yani Anayasa’ya aykırıdır. Bu yasa teklifi yasalaşırsa tüm Türkiye gözaltında olacaktır” dedi.
Eyleme tüm meslek örgütlerinin başkanları ve Turkiye’nin dört yanından gazeteciler katılırken, başta CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel olmak üzere muhalefet milletvekilleri de eyleme destek verdi. Yasa teklifinin bu hafta Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.