Bu mahallenin ‘adı’ yok
Yalı, İzmir ilinin Karşıyaka ilçesine bağlı bir mahalle olarak yer alıyor. Adını deniz kıyısına yakınlığından alan...
Yalı, İzmir ilinin Karşıyaka ilçesine bağlı bir mahalle olarak yer alıyor. Adını deniz kıyısına yakınlığından alan Karşıyaka’daki Yalı Mahallesi yıllar içinde denizden uzaklaştı. Yalı Mahallesinin kuruluşu 100 yıl öncesine dayanıyor. Mahallenin bulunduğu bölge, sahilin hemen kıyısında yer alıyordu. Ancak nüfusun artması ve betonlaşmanın çoğalmasıyla denizden uzaklaşan mahalle adeta ilçe olmaya yetecek kadar hane halkına sahip ve ortalama nüfusu 40 bin kişi.
İzmir Karşıyaka’nın 40 bin nüfuslu unutulmuş mahallesi olan Yalı Mahallesi’nin Muhtarı Uğur Babat, mahallede bir yön levhası olmaması ve mahallenin bilinmemesinden muzdarip olduklarını söyleyerek açıklamada bulundu. Yeniizmir.com’dan Melekşah Tufaner’in haberine göre, 4 yıldır Yalı Mahallesinde muhtar olduğunu belirten Uğur Babat; “Muhtar olunca mahallenin sorunları nedir diye düşündüğümde gördüğüm en büyük sorun mahallenin tanınmıyor olmasıydı. İzmir’in en büyük mahallesi 40 bin nüfus var ama mahalle tanınmıyor. Hatta o kadar tanınmıyor ki insanlar Yalı’da oturmasına rağmen Mavişehir’de, Ataşehir’de, Atakent’te Şemikler’de oturuyorum diyor ama Yalı’da oturuyorum demiyorlar. Çünkü Yalı’nın ismini bilmiyorlar. Mahallenin kendisi var ama adı yok. Bu böyle devam ederse bu mahalleye bir gün birisi çöker ve mahalleyi alıp gider nasıl olsa tanınmıyor, bilinmiyor falan diye… “ dedi.
YÖN LEVHASI
Devlet kurumları dahil mahalle sınırları içinde değil diyen Muhtar Babat; “Belediye başkanından valisine kadar herkese bu sorunu anlattım. Bizim bir kimlik kartımız yok, mahallemiz var ama mahalleyi kimse tanımıyor. Mahallenin tanınmamasının nedeni de bütün devlet kurumları dahil hepsinin adı farklı. Mesela Mavişehir Postanesi diyor ama bu şube aslında Yalı’da. Bankalar da hep Mavişehir Şubesi diye geçiyor. Zabıta birimimiz var ama adı Şemikler oysa o da Yalı’da. İzban durağının adı Mavişehir yani Yalı ile alakalı hiçbir yerde isim geçmiyor. Ben de hiç olmazsa devlet kurumları adını mahalle sınırları içerisinde Yalı olarak değiştirsin istedim. Nasıl muhtarlık adında Yalı Mahallesi Muhtarlığı yazıyorsa, Şemikler Zabıta Birimi değil de Yalı Zabıta Birimi yazsın. Ya da bir yön levhası olsun dedim” açıklamasında bulundu.
NAVİGASYONSUZ ZOR
Yön levhasına özellikle vurgu yapan Babat; “Mesela Konak’tan buraya geleceksiniz ama Yalı’ya ulaşamazsınız çünkü vatandaşlar sizi her seferinde yanlış gelmişsiniz Yalı Göztepe’de deyip geri gönderir. Hatta bir iddiada bulunmuştum. Konak’tan navigasyonu kapatalım adres sora sora Yalı’yı bulmaya çalışalım bakalım kaç saatte bulacağız diye. Bulamazsınız çünkü kimse bilmiyor. Herkesin aklında Yalı’nın bir tek Göztepe’de olması var. Bunun için yön levhası istedim ama bir türlü levhayı koydurtamadım. Sonra bu Çiğli olayı çıktı. Çiğli Belediye Başkanı Selim Utku Gümrükçü, mahallesinin yarısını kendisine almak istedi. Benim bu ön görülerim doğru çıkınca bir tane yön levhası koyuldu “Yalı Mahallesi’ne” gider gibi. Ama bu levhaların daha çok artırılması lazım çünkü bu mahallenin nerede olduğu bilinmiyor. Sonuç olarak biz Çiğli’ye katılma gibi bir sürecin içine girdik. Öyle olunca tabii haklı bulundum herkes kenetlenmeye başladı, imzalar atılıp toplanmaya başladı. Biz Yalı Mahallesi’nin ne tarafta olduğunu gösteren daha çok levha istiyoruz.” dedi.,
SAMİME EKTİR