Bu mesleklere 10 yıl ömür biçildi

Yapay zeka ve dijital dönüşümün etkisiyle bazı meslekler yerini artık yeni iş kollarına bırakıyor. İş dünyasında yaşanan dönüşümle birlikte, önümüzdeki 10 yıl içinde yok olma riski taşıyan meslekler belli oldu

Oxford Üniversitesi uzmanlarının yaptığı araştırmaların sonuçlarına göre, önümüzdeki 10 yıl içinde birçok meslek yapay zeka ve otomasyon teknolojileriyle gerçekleştirilecek. Önümüzdeki dönemde, teknolojik gelişmelere ayak uydurabilen meslekler önem kazanırken, geçmiş dönemde popüler olan bazı meslekler 2030’a kadar tarihten silinecek.

Bu değişimle hangi mesleklerin gelecekte var olamayacağını öğrenmek, kariyer planlaması açısından büyük önem taşıyor. Peki, önümüzdeki 10 yıl içinde kaybolma riski en yüksek olan meslekler neler?

Bu mesleklere 10 yıl ömür biçildi

Seyahat danışmanlığı: Online rezervasyon siteleri ile seyahat danışmanlarına olan ihtiyaç azalıyor.

Kasiyerlik: Temassız ödeme sistemleri ve self-servis kasalar, kasiyerlerin yerini almaya başladı.

Fast food çalışanları: Otomasyon teknolojileri fast food sektöründe yaygınlaşıyor ve işgücüne duyulan ihtiyacı azaltıyor.

Postacılık: Elektronik posta ve dijital fatura sistemlerinin yaygınlaşmasıyla geleneksel postacılık işlevini yitiriyor.

Banka çalışanı: Online bankacılık hizmetleri yerel şubelerin sayısını azaltırken, bankacılık sektöründe çalışan sayısının da düşeceği öngörülüyor.

Tekstil işçiliği: Üretim süreçlerinin otomasyonu tekstil işçilerinin sayısını azaltıyor.

Matbaa operatörlüğü: Dijital medyanın yükselişi, basılı yayınların azalması ve matbaa operatörlerine olan talebin düşmesine yol açıyor.

Özel Haber

Bakmadan Geçme