• Haberler
  • Genel
  • Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, Lozan’ın 101. yılını andı

Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, Lozan’ın 101. yılını andı

Başkan Görkem Duman, Lozan Barış Antlaşması'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu antlaşması olarak kabul edildiğini ve Türk milletinin...

Başkan Görkem Duman, Lozan Barış Antlaşması’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu antlaşması olarak kabul edildiğini ve Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin önemli bir sembolü olduğunu ifade etti. Duman, “Lozan Antlaşması, esareti reddedenlerin bizlere mirası, emanetidir. Türk tarihinde de eşi benzeri görülmemiş bir zaferin anıtıdır” dedi.

“LOZAN’DAN BÜYÜK TAARRUZ’A”

Başkan Duman, mesajında Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlayan milli mücadelenin Büyük Taarruz ile zaferle sonuçlandığını belirterek, “Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışıyla başlayan milli mücadele, Büyük Taarruz ile kesin zaferle sonuçlanmıştır. Kan, gözyaşı ve acıyla kazanılmış bu müstesna zaferin tescili olan Lozan Barış Antlaşması ise sadece bir antlaşmadan ibaret değil, ulusal kurtuluşumuzun taçlandırılmasıdır” ifadelerini kullandı.

ATATÜRK’ÜN LOZAN HAKKINDAKİ SÖZLERİNE VURGU

Duman, Büyük Önder Atatürk’ün Lozan Barış Masası’ndaki sözlerine de atıfta bulunarak, “Büyük Önder Atatürk’ün ifadesiyle; Lozan Barış Masası’nda sorunlar, yalnız üç dört yıllık yeni evreye değil, yüz yıllık hesaplara dayanmaktadır. Bu denli eski, bu denli karışık ve kirli hesapların içinden çıkmak elbette pek kolay değildi” dedi.

Başkan Duman, Lozan görüşmelerinde Türkiye’yi temsil eden İsmet İnönü’nün başarısına da dikkat çekerek, “Lozan görüşmelerinde Türkiye’yi temsil eden İsmet İnönü, bu diplomatik savaşın içinden başarıyla çıkmayı bilmiştir. Lozan’da atılan imza, bir yandan Türkiye Cumhuriyeti’ni müjdelemiş, diğer yandan da Sevr Antlaşması’nı yırtıp atmıştır” diye konuştu.

ŞÜKRAN VE MİNNET

Mesajının sonunda Başkan Duman, Lozan Barış Antlaşması’nın 101. yılını kutlayarak, “Ulus olarak varlığımızı borçlu olduğumuz Lozan Barış Antlaşması’nın 101. yılını kutluyor, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Lozan Kahramanı İsmet İnönü’ye şükran ve minnetimi yineliyorum” dedi.

Bu mesajla, Başkan Duman, Lozan Barış Antlaşması’nın Türkiye Cumhuriyeti için taşıdığı önemi ve bu zaferin tarihimizdeki yerini bir kez daha vurgulamış oldu.

ALİ ÖZKAYA

 

Bakmadan Geçme