Buca Levantenler Rotası ziyaretçilerini bekliyor

Buca Belediyesi, ilçenin zengin tarihi ve kültürel mirasını ön plana çıkararak Buca'nın tanıtımını gerçekleştirmek amacıyla 'Levantenler Rotası' adlı projeyi hayata geçirdi.

Bu yeni kültürel rota, ziyaretçileri Buca’nın köklü geçmişiyle buluşturmayı hedefliyor. Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, projenin temel amacının, Buca’da yaşayanlarla kent belleği arasında bir köprü kurarak Buca’nın tarihini ve kültürünü görünür kılmak olduğunu belirtti.

Tarihi Rota Keşfe Açılıyor

Buca Levantenler Rotası ziyaretçilerini bekliyor

Buca Belediyesi, kentin tanıtımına katkı sunacak önemli projelerden biri olan Levantenler Rotası’nı, köşkler, kiliseler ve eski Rum sokaklarından oluşan bir güzergâh olarak ziyaretçilerin beğenisine sundu. Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nün rehberliğinde veya dijital rehber eşliğinde gezilebilen rota, toplamda 18 duraktan oluşuyor ve yaklaşık 2 saat süren bir yaya güzergâhını kapsıyor. Tarihi Dumlupınar Mahallesi’nde başlayan rotanın ilk adımları, Buca Belediye Başkanı Görkem Duman’ın katılımıyla atıldı. Ayrıca, Vali Rahmi Bey ve Menderes Mahalleleri de bu rotanın önemli durakları arasında yer alıyor.

“Buca’yı Gün Yüzüne Çıkarmak Ana Hedefimiz”

Buca Levantenler Rotası ziyaretçilerini bekliyor

Buca Levantenler Rotası’nın hayata geçirilmesiyle ilgili konuşan Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, projenin kent aidiyeti çalışmaları kapsamında başlatıldığını ifade etti. Duman, "Buca’da yaşayan birçok vatandaşımız, ilçenin tarihine ve belleğine yabancı. Biz, bu rota ile önce Bucalılara, ardından İzmirlilere, Türkiye’ye ve nihayetinde tüm dünyaya Buca’yı tanıtmayı amaçlıyoruz. Buca’da henüz gün yüzüne çıkmamış ve tanıtılmamış pek çok nokta var. En temel amacımız, Buca’yı daha geniş kitlelere tanıtmak ve kent belleği ile Buca’da yaşayanlar arasında güçlü bir bağ kurmak" dedi.

Ekim Ayında Başvurular Başlıyor

Buca Levantenler Rotası’na katılmak isteyenler için başvurular ekim ayında başlayacak. Buca Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nün rehberliğinde gerçekleştirilecek olan bu kültürel gezi, her ay bir kez düzenlenecek ve 10 kişilik gruplar halinde yapılacak. Ayrıca, rotanın üzerinde yer alan QR kodlar sayesinde, katılımcılar dijital rehber eşliğinde de bu zengin kültürel mirası keşfetme imkânına sahip olacaklar. “Buca Levantenler Rotası Haritası” üzerindeki sesli rehber ile ziyaretçiler, tarihi noktalar hakkında detaylı bilgi alabilecekler.

Bu proje, Buca’nın unutulmuş tarihini gün yüzüne çıkararak, hem ilçe halkına hem de ziyaretçilere Buca’nın Levanten geçmişini tanıtmayı ve yaşatmayı amaçlıyor.

Bakmadan Geçme