Buca'da 'deprem' panelinde adı var kendisi yok

Yeniizmir.com Yazarı Sıla Arabacıoğlu’nun haberine göre 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Gölcük Depremi'nin yıl dönümünde Buca'da...

Buca'da 'deprem' panelinde adı var kendisi yok
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeniizmir.com Yazarı Sıla Arabacıoğlu’nun haberine göre; 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Gölcük Depremi’nin yıl dönümünde Buca’da ‘Hazırlıklı olmak hayat kurtarır’ paneli düzenlendi. Panele vatandaşları davet eden Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın kendisinin bile gelmemesi dikkat çekti. Hasanağa Bahçesi’nde düzenlenen panele vatandaşların ilgisinin az olması katılımcıların tamamına yakını uzmanlardan oluşması gözlerden kaçmadı.

‘TEK ÇARE EĞİTİM’

Panelde ilk olarak söz alan Herkes İçin Sağlık Derneği Başkanı Ülkümen Rodoplu, “Hiç eveleyip gevelemeyeceğim. Depremden 24 yıl sonra bir hekim olan birisi olarak arpa boyu yol almadığımızı söylemeliyim. Evet gelişmeler var, arama kurtarma ekiplerinin sayısı arttı ve teknolojiyi kullanıyoruz. Ama en önemlisi artık sağlam binalarda yaşamamız gerektiğini biliyoruz. Biz depremle yaşamayı ve depremin doğa olayı olduğunu toplum olarak anlamadık. Bunun çaresi bir tane, çok basit: Eğitim” diye konuştu.

‘YAPI STOĞUNUN YENİLENMESİ YAVAŞ’

Rodoplu’nun ardından Yüksek İnşaat Mühendisi Mutlu Burak Paksoy söz aldı. Paksoy, “99 Depremi, ülkemiz için dönüm noktası olabilirdi. 99’dan sonra inşaat mühendisliğinde birçok yenilik yapıldı. Fakat yapı stokunun yenilenmesinde yavaş kaldık. Bir anda yapmak elbette mümkün değil, ekonomi de etkili. Belli bir program içerisinde hızlı adımlar atılsaydı belki bu kadar büyük acılar hissetmeyecektik. İzmir’de mesela artık rezerv alanları daha dağlık yerlere yapıldı. Evka’lar vardı, eskiden kimse oraların yüzüne bakmazdı. Şimdi ev bulmak imkansız. Aslında inşaatta teknik elemanın sanki orada kendisi oturacakmış gibi işçiliği sergilemeli” ifadelerini kullandı.

’60 KİŞİYE ULAŞTIK’

BUCAKUT adına ise Aysun Gündoğdu söz aldı. Ekiplerinin 30 Ekim İzmir Depremi’nde kurulduklarını dile getiren Gündoğdu, “Ateş düştüğü yeri değil her yeri yakıyor. Yerel yönetimlere çok iş düşüyor. Başkanımızın da desteği ile gönüllülük esası kurulduk. AFAD, Kızılay ve İzmir İtfaiyesi’nden eğitim alıyoruz. Şu anda 60 kişiye ulaştık. İzmir’de ilk akreditasyon belgesini alan ekibiz. 6 Şubat’ta bizzat görev aldık” açıklamasını yaptı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme