Bulgaristan'da 9 haziran'da 2 önemli seçim var

9 Haziran’da saat 00.00'dan itibaren Bulgaristan, 30 günlük seçim kampanyasına girmiş bulunuyor. Son 3,5 yılda 6.'sı...

9 Haziran’da saat 00.00’dan itibaren Bulgaristan, 30 günlük seçim kampanyasına girmiş bulunuyor. Son 3,5 yılda 6.’sı düzenlenen milletvekilliği seçim kampanyasında 2 seçim var. Bu seçimlerde sandıklarda hem 50. Dönem Halk Meclisi’nde vekil olmaya hem Avrupa Parlamentosu’nda Bulgaristan’ı temsil etmeye aday olanlar, seçmenlerin güvenini almak üzere yarışıyorlar.

Balkan Türkleri Göçmenleri ve Mülteci Dernekleri Federasyonu (BTGF) Genel Başkanı ve İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BALGÖÇ) Başkanı Abdurrahim Nursoy, “Türkiye’deki Bulgaristan Vatandaşlarımızı mutlaka oy kullanmaya davet ediyoruz.”

BTGF Genel Başkanı Nursoy, ‘Dost ve Kardeş iki ülkenin geleceği için önemli bir seçim. Bulgaristan Vatandaşlarımızıdavet ediyoruz. Mutlaka herkesi seçimler de oy kullanmaya davet ediyoruz’ dedi.

Bulgaristan’da 9 Haziran’da yapılacak seçimlere dikkati çeken İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BALGÖÇ) ve Balkan Türkleri Göçmenler ve Mülteci Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Abdurrahim Nursoy, ‘Avrupa Birliği ve NATO üyesi Bulgaristan’da 9 Haziran’da Parlamento seçimleri başladı. Dost ve Kardeş iki ülkenin geleceği için önemli bir seçim herkesi seçimlerde oyunu kullanamaya davet ediyoruz’ diye konuştu.

BAL GÖÇ Başkanı Nursoy 9 Haziran’da başlayan Halk Meclisi Milletvekilliği Bulgaristan’daki seçimler için Türkiye’de 166 seçim sandığı kurulduğuna dikkati çekerek, “Halk Meclisi Milletvekilleri NATO üyesi iki ülkenin dostluğunu pekiştirecek. Ülkemizde bulunan Bulgaristan Vatandaşlarımızı oyunu kullanmaya davet ediyoruz. Bulgaristan göçmeni vatandaşlarımızın çoğunluk oranına göre Türkiye’de 166 yerde sandıklar kuruldu. Bunlardan 19 Sandık ise İzmir ‘de. Trakya, İstanbul Avrupa ve Anadolu Yakası ‘da, Kocaeli’nde 4, Yalova’da 3, Bursa’da 39, Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir’de sandıklar kuruldu oylama başladı. İzmir’de 19 sandık olmak üzere Ege bölgesinde 26 sandık kurulu bulunuyor. Uşak dahil Aydın, Marmaris, Didim’de de. Birer sandık. İzmir’de ise Aliağa 1, Bornova 5, Buca 3, Gaziemir ve Sarnıç 3, Menderes 4, Urla 2, Seferihisar 1 sandık olmak üzere oy kullanabilecek seçmenlerimizi bekliyoruz” açıklamalarında bulundu.

BAL-GÖÇ’TEN BULGARİSTAN VATANDAŞLARINA SEÇİMLERE MUTLAKA KATILIN

9 Haziran’da yapılacak 2’si 1 arada Parlamento seçimleri kampanyası başladı. Öte yandan; 9 Haziran’da saat 00.00’dan itibaren Bulgaristan, 30 günlük seçim kampanyasına girmiş bulunuyor. Son 3,5 yılda 6.sı düzenlenen milletvekilliği seçim kampanyasında bu sefer hem 50. Dönem Halk Meclisi’nde vekil olmaya hem Avrupa Parlamentosu’nda Bulgaristan’ı temsil etmeye aday olanlar, seçmenlerin güvenini almak üzere yarışacak.

Kampanya önemli, çünkü seçimden önceki 9 Haziran günü ajitasyon yasağı uygulanacak. Seçim kampanyasının düzenlendiği resmi dil Bulgar dili olurken partilerin tüm adayları ve temsilcisinin kaydını yaptıran inisyatif komiteleri, seçim kampanyasının amaçları için gerekli bilgi kaynaklarına eşit erişim imkanına sahip. Medya hizmeti sunucuları ise parti, koalisyon ve aday kaydı yaptıran inisyatif komiteleri ile yapılan ücretli veya ücretsiz tüm sözleşmelere ilişkin bilgiyi Internet sayfalarında yayınlamakla yükümlü. İçişleri Bakanlığı seçim ihlalleri ihbar hattı açtı.

İki seçimin bir arada yapılacak olması ile ilgili 9 Haziran oylamasının bazı özellikleri olacak. Bunlardan biri, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde uygulanan ikamet şartının Halk Meclisi seçimlerinde geçerli olmamasıdır. Oy verme hakkımızı yurt dışında uygulama imkanına gelince AB üyesi tüm devletlerde hem Bulgaristan Parlamentosu hem Avrupa Parlamentosu için oy vermemiz mümkün olacak. AB dışındaki ülkelerde Bulgaristan vatandaşları sadece Halk Meclisi milletvekilleri için oy verebilecekler. Seçim yarışına 20 parti ve 11 koalisyon katılmaktadır.

Bulgaristan Merkez Seçim Kurulu Başkanı Kameliya Neykova, şunları açıkladı: “9 Haziran günü seçim sandığının kurulduğu yere giden seçmenin Halk Meclisi ve Avrupa Parlamentosu için iki ayrı seçmen listesinin olduğunu bilmelidir. Sandık Kurulu üyeleri kişinin her iki listede yer alıp almadığını yoklar. Halk Meclisi seçmen listesinde yer alan seçmen, Avrupa Parlamentosu seçmen listesinde yer almazsa Sandık Kurulu tarafından aynı kişinin yasaklı kişiler listesine dahil olup olmadığı incelenir, ki orada sebebi de gösterilmektedir. Her iki seçimde oy kullanma hakkı bulunan seçmenin oyunu kağıt pusula ile mi, yoksa makine ile kullanacağını bildirmelidir. Verilen oyun geçerli olması için seçmenin önce seçtiği partinin numarasının yer aldığı şıkkı işaretlemesi ve ancak bundan sonra tercih ettiği adayı göstermesi gerekmektedir. Aynı adayın hem AP hem Halk Meclisi listelerinde yer alması ihlal oluşturmuyor. Her iki Parlamento’ya seçilirse eğer ilgili aday hangi işyerini tercih ettiğini bildirmelidir.”

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme