'Bulunamayan ilaçlar zamdan sonra piyasaya çıktı!'
Kucukmenderes.com.tr yazarı Sıla Arabacıoğlu’nun haberine göre Resmi Gazete’de yayımlanan ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılan Euro değeri 14,0387 TL...
Kucukmenderes.com.tr yazarı Sıla Arabacıoğlu’nun haberine göre; Resmi Gazete’de yayımlanan ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılan Euro değeri 14,0387 TL olarak belirlendi. 24 Temmuz tarihinde yürürlüğe giren kararın ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yılda iki kere zam yapılması yönünde karar alındığını belirtti. İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, dikkat çeken tespitlerde bulundu. Sayılkan, zam öncesinde bulunamayan ilaçların zammın hemen ertesi piyasaya sürüldüğünü dile getirdi.
‘YOKA GİRMESİ BEKLENMEMELİ’
Eczacının derdinin zam değil ilacı bulamamak olduğunu söyleyen Sayılkan, “Yeni kararla birlikte artık çektiğimiz çileyi yılda iki defa çekeceğiz. Çünkü altı ay önceden belli olan bir zam sisteminden bahsediyoruz. Dolayısıyla en az Türkiye’deki enflasyonu düşürürseniz yüzde 30 ya da 40’lık bir zam talebi, beklentisi olacak. Yine üç dört ay sonra ilaçlar yoka girecek. Herkes zammın geldiği tarihi bekleyecek. Bu doğru bir yöntem değil. Biz bunu yıllardır söylüyoruz. Enflasyonun yüksek olduğu bir ülkede senede bir ya da iki zamla bu işi halledemeyiz. Bununla ilgili kalıcı bir çözüm bulmamız lazım. Nedir o? Enflasyon oranında 3 ya da 4 ayda birçok büyük oranlarda zam yapılmadan güncelleme yapılmalı. İlaçların yoka girmesi beklenmemeli” dedi.
‘VATANDAŞ MAĞDUR OLUYOR’
Tuncay Sayılkan, vatandaşın kapı kapı ilaç aradığının altını çizerek, “Son bir aydır her reçetede en az bir kalem ilaç eksik. Birbirimiz ile ilaç takası yapıyoruz. Büyük bir rezalet. Birkaç ay içinde yine bu sıkıntıyı yaşayacağız. Euro’dan çıkmak lazım. Biz ilaç kuru 14 lirada kaldı diye isyan ediyoruz ya. Eğer kuru ilaçta 30 lira yaparsak en basit ağrı kesici 150 lira olur. Bu da Türkiye şartlarında normal değil. Trajikomik bir şey söyleyeyim… Pazar akşamı ilaçlara zam geldi, pazartesi bulunamayan ilaçlar piyasaya çıktı. Kimler yapıyor bilmiyoruz ama ilaçları uzun bir süre piyasadan çekip suni bir yokluk yaratılıyor” diye konuştu.
Son olarak Sayılkan, ilaçların bir kısmının hala piyasada olmadığını söyledi. Gerçek ve ilaçlarda belirlenen sabit kur arasındaki farktan dolayı ithal ilaçların piyasa çıkmasının zor olduğunu belirten Sayılkan, “Yerli ilaçlar da bulunamıyordu, şimdi onlar çıkmaya başladı. İthal ilaçlara ulaşmak hala çok zor. Türkiye’ye daha uygun bir model geliştirilmeli. Niye bu dövize sistemde ısrar ediyorlar? Kendilerince bu işten tasarruf ettiklerini düşünüyorlar. Ama orada üç beş lira fazla tasarruf etmek için milyonlarca insan mağdur oluyor” ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi